Organizare

Câteva idei despre Bullet Journal sau cum am învățat să mă organizez eficient

Câteva motive pentru care am început un Bullet Journal

De felul meu, sunt o persoană foarte dezorganizată și uitucă. Și când spun asta, chiar mă refer la faptul că mi s-a întâmplat să mă prezint la examene în alte zile sau la alte ore. Uneori uit chiar și de deadline-uri importante dacă nu-mi notez cu pixul pe hârtie, cum se zice.

În aceleași timp, salvez o grămadă de lucruri care-mi plac în bookmarks. De la idei de cadouri și până la locuri pe care vreau să le vizitez . Ah, da, ar mai fi și resursele utile pe care, tot așa, le depozitez undeva în bara aia de la Chrome. Firește că dau peste ele, dar doar peste mult timp. Eventual, atunci când nu-mi mai trebuie.

Așa se face că, de fiecare dată când voiam să găsesc ceva, era extrem de dificil. Deși inițial îmi făceam foldere pentru fiecare lucru în parte, ajungeam să salvez o listă de lectură în folderul cu tool-uri utile. Sau un articol cu sfaturi de marketing în folderul de vacanțe. Haos, știu.

Motivația principală

Dar motivația principală nu a fost haos-ul din bookmarks. Nici toate chestiile notate în notes, pe telefon. Cred că n-aș fi ratat nici prea multe examene (de fapt, mi s-a întâmplat doar o dată treaba asta cu încurcatul zilelor).

Am început un Bullet Journal în perioada în care lucram de acasă. A fost o nevoie de a mă organiza pe care am resimțit-o. Să știu când și ce lucrez și să-mi fixez niște deadline-uri. Asta pentru că, din partea agenției care colabora cu mine, lucrurile erau simple: deadline-ul era unul fix pentru toate articolele. Spre deosebire de proiectele la facultate, de astea nu mă puteam apuca chiar în noaptea de dinainte.

Dincolo de asta, licența îmi bătea la ușă și aveam nevoie să-mi organizez cumva materia pe zile.

Așa am început un soi de planner. Spun planner pentru că era un caiet A4 împărțit pe săptămâni. Pe o pagină aveam task-uri legate de job. Pe altă pagină, materia de citit pentru licență. Toate astea erau împărțite pe zile. Bifam fiecare lucru făcut. Cam asta era tot. Nimic creativ, dar mă ajuta să țin minte la ce să lucrez. Și, ce apreciam chiar mai mult: să am o reprezentare vizuală a stadiului în care mă aflam.

 

De unde dragostea pentru Bullet Journal?

De acolo și până la un Bullet Journal e treabă lungă, știu. Asta pentru că un bullet journal e (și) despre creativitate. Și rubrici fixe, grafice, desene și template-uri săptămânale/lunare.

În aceeași perioadă am dat peste un vlog al Ștefanei de la The Pretty Blossom. Eu, mare neconsumatoare de vloguri. Excepția: vloguri cu un subiect, căci cele de tipul daily vlog nu s-au lipit deloc de mine. Ștefana, o vloggeriță cu o comunitate mare. Clipul peste care am dat eu se numea Ce este un Bullet Journal?. Mi se pare că e un bun punct de plecare, așa că v-am lăsat link. Asta ca să nu mai scriu eu foarte mult despre subiect.

Pe scurt, așa am ajuns să citesc mai multe despre asta și mi-a plăcut. Apoi am intrat pe Instagram și Pinterest. Mi-am zis că nu o să pot să fac asta, e prea complicat, eu n-am talent la desen și lucruri practice deloc. De ce așa? Pentru că există oameni grozav de talentanți acolo.

Șase luni mai târziu. Nu ies fără Bullet (așa îl alint eu) din casă. Prietenul meu se amuză teribil când mă așez la birou să colorez. În orice magazin de papetărie intru, mă uit după pixuri, washitape și carioci.

S-ar putea să ți se potrivească un Bullet Journal dacă…

  • ești dezorganizat de fel și ți s-a întâmplat să uiți să ajungi la o întâlnire, să ajungi mai târziu/mai devreme sau să încurci un loc de întâlnire cu altul;

  • obișnuiești să-ți notezi multe chestii în notes, pe telefonul mobil, de la adrese de e-mail și până la nume de locuri în care vrei să ajungi, task-uri de la școală/birou și filme pe care vrei să le vezi;

  • folosești în mod obsesiv regulat opțiunea de captură ecran pentru a salva undeva chestii pe care vrei să ți le cumperi/primești cadou, destinații de avut în vedere pentru următoarea vacanță, locuri faine din orașul tău, cărți și filme pe care vrei să le citești/vezi;

  • bară de bookmarks din chrome e plină ochi de fel și fel de link-uri salvate, de la tool-uri utile și până la conturi de instagram care îți plac, inclusiv de chestii enumerate puțin mai sus, în povestea cu printscreen-urile;

  • ești o fire artsy, îți place caligrafia, dar și să desenezi și vrei un spațiu unde să poți da frâu liber imaginației;

  • ești freelancer/student/lucrezi într-o companie unde ai prea multe task-uri și nu le poți ține minte chiar pe toate;

  • ești suficient de oldschool încât să nu vrei să păstrezi toate chestiile de mai sus într-o agendă electronică, în folderul de imagini de pe telefon, în notes sau în bookmarks.

 

P.S: nu v-am arătat poze și nici nu v-am povestit despre rubricile pe care le țin eu pentru că vreau să dedic un articol doar acestui lucru. De fapt, din ianurie, o să încep un nou Bullet Journal care va fi mult mai fotogenic și pe care o să-l tot regăsiți inclusiv la mine pe instagram. Până atunci, va fi tot despre cărți, deci nu aveți motive să așteptați luna ianuarie ca să dați un follow *shameless autopromo*

 

Arată-le și prietenilor:

8 thoughts on “Câteva idei despre Bullet Journal sau cum am învățat să mă organizez eficient”

  1. Eu intentionez sa-mi revin, pentru ca in ultimele luni am fost mai imprastiata. Si chiar se rasfrange in tot ceea ce fac. Mi-am propus sa fac ordine in toate si cred ca e timpul sa tin si eu un bullet journal.

    1. Chiar îți recomand. Pe mine m-a ajutat mult. Da, uneori mai uit să notez și am și câteva zile în care nu dau pe la pagina cu trackerele, dar tot mă ajută. Printre altele, am putut să-mi țin evidența prezențelor de la facultate, să-mi îmbunătățesc rutina tenului și să văd cât de des fac anumite lucruri (scris pe blog, postat pe instagram, citit etc.).

Comentarii: