Cărți dragi

5 cărți de non-ficțiune de căutat la Gaudeamus 2017

Gaudeamus se apropie cu pași repezi. Pun pariu că, printre voi, se numără și oameni care nu și-au făcut o listă. Eu, vă zic pe cuvânt, îmi fac listă doar pentru că nu vreau să cheltui mai mult. Și pentru că vreau măcar să răsfoiesc noutățile care mi-au atras atenția pe site-urile librăriilor, fie ele cărți de non-ficțiune sau ficțiune.

În orice caz, m-am axat pe titluri noi (fie că sunt de non-ficțiune, pentru vacanța de iarnă sau de făcut cadou). Explicația e simplă: aș vrea să-ți recomand niște cărți pe care nu ai apucat să le citești încă.

Dacă ești în căutare de recomandări, ai nimerit unde trebuie. Poate vrei să-ți faci o listă. Poate nu crezi în astea și vrei să faci un cadou inspirat. Sau, poate, pur și simplu, ai nevoie de o recomandare de carte. Pentru tine am pregătit o serie de 5 articole inspirate de Gaudeamus.

Trecând peste introduceri, astăzi vă prezint 5 cărți de non-ficțiune:

 

Viața secretă a marilor scriitori

Dacă mă urmărești pe facebook și pe instagram, știi probabil ce impresie bună mi-a lăsat Viața secretă a marilor scriitori, carte apărută anul acesta la Editura Art. Cu siguranță o voi include în topul de final de an. Dincolo de impresii personale, mi se pare o carte perfectă de făcut cadou unui cititor împătimit. Explicația e simplă: e plină de informații, de la chestii oarecum previzibile (alcoolism, preferințe sexuale ieșite din comun, diferite dependențe) și până la fel și fel de curiozități care nu ți-ar trece prin minte. Pe scurt, chiar dacă vorbim de cărți de non-ficțiune, Viața secretă a marilor scriitori e genul de carte pe care nu aș recomand-o doar împătimiților genului. Pentru că are de toate: o poveste, suspans, informații care o să te facă mai smart în gașca de prieteni cititori.

Cenușa Angelei. O copilărie irlandeză

Uneori, n-avem timp să citim tot ce ne-am propus. La mine pe noptieră se află de ceva timp Cenușa Angelei, apărută tot la Editura Art. Prietenul meu însă a citit-o și a fost foarte încântat. Unde vreau să ajung? La ideea că, deși o putem include în categoria cărți de non-ficțiune, cartea lui Frank McCourt are tot ce-i trebuie unei povești. Aș zice că, dacă ți-au plăcut Hoțul de cărți sau Bibliotecara de la Auschwitz (alte recomandări, firește), ar trebui ca la Gaudeamus să treci pe lista ta și Cenușa Angelei. Și, desigur, te aștept cu păreri.

Sapiens. Scurtă istorie a omenirii

Spre rușinea mea, nu urmăresc aparițiile editoriale și la nivel internațional. Pe de-o parte, din comoditate. Mi-e mult mai ușor să citesc cărțile în română decât în engleză. Mai ales dacă sunt cărți de non-ficțiune. Despre Sapiens am aflat dintr-un articol cu recomandări de cărți de la Bill Gates. Asta se întâmpla pe la începutul verii. Am căutat cartea, am văzut că nu e tradusă și am trecut mai departe. Apoi am aflat vestea că Sapiens va fi tradusă la Editura Polirom. Nu am apucat să o citesc, dar cred că e un must-read. Nu doar pentru că e recomandată de foarte multe persoane cu influență, ci și pentru că, mi s-a părut, în ultimele luni, am surprins zeci de discuții legate de cartea asta.

Creatorii de hituri

Creatorii de hituri este o carte aproape la fel de recomandată precum Sapiens. Eu o citesc acum și mi se pare un mix bun între psihologie, sociologie și tehnologie. E clar, e din categoria de cărți de non-ficțiune pe care o recomand mai degrabă pasionaților genului. Mi se pare un bun mod de a-ți satisface curiozități de succesul pe care-l au (sau l-au avut) anumite invenții, persoane, evenimente, albume muzicale sau filme. Le explică cu succes pe toate. Eu aș face-o chiar și cadou unui cititor curios, pasionat de cărți de non-ficțiune. Uitasem să vă spun că e apărută la Editura Publica.

Irezistibil. Dependența de tehnologie și afacerile din spatele ei

Tot de la Editura Publica vă recomand și Irezistibil. Dependența de tehnologie și afacerile din spatele ei. Se leagă cumva de Creatorii de hituri pentru că urmărește felul în care anumite tehnologii ne-au ajuns indispensabile. La fel cum vă spuneam și mai sus, e o carte pentru pasionați, care îmbină aspecte din psihologie și sociologie. Nu știu dacă v-am spus deja, dar iubesc cărțile de la Editura Publica tocmai pentru că mă așează cumva cu picioarele pe pământ.

 

Dacă mă întrebați pe mine, chiar și cel mai mare pasionat de ficțiune, ar trebui să aibă pe lista de citit și câteva cărți de non-ficțiune. Sper ca recomandările de mai sus să vă fie de ajutor. Dacă nu sunt pe placul vostru, din diferite motive, reveniți și zilele următoare: am pregătit 5 articole cu recomandări pentru Gaudeamus 2017.

Arată-le și prietenilor:

3 thoughts on “5 cărți de non-ficțiune de căutat la Gaudeamus 2017”

Comentarii: