Cărți dragi

5 cărți de vacanță de căutat la Gaudeamus 2017

Voi la ce vă gândiți când spuneți cărți de vacanță? Vă întreb tocmai ca să înțelegeți de ce am ales acest titlu pentru recomandările de azi. Pentru mine, cărți de vacanță sunt acele cărți pe care le citești în tihnă, în zilele libere. Sunt acele cărți ușoare, dar la care te gândești mult timp după ce le-ai citit. Numesc cărți de vacanță toate acele cărți care-mi bucura inima și mă ajută să trăiesc trup și suflet alături de personajul lor pentru câteva ore sau zile.

Un bărbat pe nume Ove

Pentru mine, Un bărbat pe nume Ove rămâne una dintre cele mai drăguțe cărți citite vreodată. Dacă n-aș fi citit-o deja în vacanța de vară, cu siguranță m-aș fi bucurat de ea acum. Asta și faptul că sunt atât de multe noutăți pe care vreau să le cumpăr. În orice caz, dacă nu știți încă nimic despre simpaticul bătrânel Ove, eu zic că e un moment bun să căutați cartea la Gaudeamus. Iar ca să înțelegeți mai bine de ce am inclus-o în categoria cărți de vacanță  vă invit să citiți recenzia.

Rămășițele zilei

Recent terminată de mine, Rămășițele zilei de Kazuo Ishiguro e genul de carte de care trebuie să te bucuri alături de o ceașcă de ceai englezesc. Deși e o lectură scurtă, aproape că-mi vine să-ți promit că o să o iubești atât de tare încât vei dori să nu o termini. Mai multe despre carte, poți citi aici.

Vorbește-le despre regi, bătălii și elefanți

Pentru că sunt copii, vorbește-le despre bătălii și regi, despre cai, despre diavoli, despre elefanți și îngeri, dar nu uita să le vorbești despre dragoste și alte lucruri asemănătoare. 

Mă întreb dacă există o descriere mai potrivită decât însuși motto-ul cărții. Eu v-o recomand pentru că mi se pare genul de carte care te transportă cu ușurință în alte vremuri. În plus, e destul de subțirică încât să o termini într-o singură zi, dacă îți dorești lucrul ăsta. În orice caz, cartea are deja o recenzie pe blog, pe care te invit să o citești.

Eleganța ariciului

Tot din aceeași categorie cu Un bărbat pe nume Ove este și Eleganța ariciului. Deși nu este la fel de nouă ca romanele prezentate mai sus, Eleganța ariciului are fix ce-i trebuie pentru a fi o carte de care să te îndrăgostești. Iremediabil, aș putea spune. Cum altfel, atunci când ai nu unul, ci două personaje care te vor cuceri? Mai ales când merge dincolo de aparențe și te lasă să pătrunzi în universul mai puțin văzut al personajelor. Îți recomand să te bucuri de ea alături de o cană de ciocolată caldă și/sau ceva dulce.

Sașenka

Descoperită tot în 2017 (adică relativ târziu, având în vedere că a fost publicată în 2015) a fost și Sașenka. De ce o includ în categoria cărți de vacanță? În mare parte, din pricina dimensiunilor generoase (700 de pagini). Dincolo de asta, e genul de carte pe care nu-ți vine să o mai lași din mână. De fapt, nu-mi amintesc să-mi fi plăcut un roman istoric atât de mult până acum. Pe scurt, m-am îndrăgostit foarte tare de stilul lui Montefiore. Vești bune pentru cei care au citit Sașenka și vor mai mult: La Gaudeamus 2017 apare și Romanovii, un roman istoric care sper să se ridice la nivelul celorlalte scrieri ale autorului.

 

Citește și 5 cărți de non-ficțiune de căutat la Gaudeamus 2017

 

Arată-le și prietenilor:

2 thoughts on “5 cărți de vacanță de căutat la Gaudeamus 2017”

Comentarii: