Cărți dragi

Când știi că (nu) e cazul să renunți – despre „Hopul” de Seth Godin

Ce este Hopul?

Hopul este o cărticică din care înveți când să renunți (și când să perseverezi). Asta dacă ne luăm după subtitlu. Dar după ce citești cartea asta (e o lectură de o oră, cred) ajungi să te gândești la toate acțiunile tale din ultimii ani și să le pui sub lupă.

Este și motivul pentru care am ales să vorbesc despre Hopul, deși, teoretic, nu am timp. Apropo de timp, citeam ieri un articol care m-a zdruncinat de-a dreptul. Despre nevoia de a lua o pauză, stupiditatea programului de 8 ore pe zi, statutul de ocupați pe care îl avem cu toții. Dacă sunteți interesați, îl găsiți pe blogul Ancăi Băniță.

Poate o carte să te învețe asta?

Subtitlul e curajos. Asta a fost prima mea impresie. În fond, Seth Godin e om de marketing. Eu n-am citit cartea asta dintr-o nevoie. Mă rog, așa am crezut inițial. Am citit-o pentru că mi s-a părut interesantă. Am citit-o pentru că are doar câteva pagini. Am citit-o pentru că uneori vrei să-ți alegi cărțile după copertă și să nu te simți prost pentru asta.

După primele pagini mi-am dat seama, de fapt, câtă nevoie aveam de lectura asta care m-a prins în următoarea situație: cu un job nou, la nicio zi distanță după încheierea preavizului. Cu un masterat care-mi place doar pe jumătate, dar care-mi mănâncă foarte mult timp. Cu dorința de a face mai mult pentru mine, dar incapacitatea de a găsi timp pentru asta.

Hopul este genul de carte pe care, după ce o citești, vrei să dai mai departe ideile pe care le-ai citit.

E ok să renunți, doar că trebuie să o faci la momentul potrivit

Prima lecție pe care mi-am însușit-o citind cartea asta. E ok să fii obosit. E ok să fii nervos pe programul tău. E ok să vrei o pauză, o săptămână în care să nu bifezi nicio activitate. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți. Nu acum, cel puțin. Sau nu (doar) pentru că e greu.

Există două tipuri de încercări la care ești supus: hopurile și situațiile fără ieșire. Și, o dată ce înțelegi diferența dintre ele, vei știi când e cazul să încerci mai puternic și când să o lași baltă. Eu cred că acum întâmpin doar un hop peste care mi-am propus să trec. Dar povestea ta poate fi cu totul alta. De asta îți recomand să citești cartea asta.

Timpul petrecut la coadă – o metaforă pentru cei care renunță prea des

Fragmentul care mi-a plăcut cel mai mult? Paralela dintre cozile de la supermarket și momentul în care noi decidem calea pe care să o apucăm. 

Seth Godin spune că există trei tipuri de oameni: cei care aleg cea mai scurtă coadă și nu se mută orice s-ar întâmpla, cei care aleg cea mai scurtă coadă și apoi aleg o alta (dar se mută o singură dată) și cei care aleg cea mai scurtă coadă și supraveghează continuu ce se întâmplă la celelalte cozi și se mută de câte ori au ocazia.

Interesant, nu? Pe mine m-a făcut să-mi dau seama ce fel de persoană sunt. M-a făcut, de asemenea, să mă gândesc la diferite situații din viața mea. Uneori am făcut parte din prima categorie, alteori dintr-a treia. Ce vrea autorul să spună prin comparațiile astea e că oamenii care vor alege mereu și mereu o altă coadă vor avea toate șansele să piardă mai mult timp în felul ăsta. Cine știe, poate vor ieși chiar ultimii din magazin.

Pe mine m-a făcut să realizez că e în regulă să rămâi într-un loc atâta timp cât simți că poți să înveți ceva nou în fiecare zi. Asta a fost strategia mea dintotdeauna. Și, cu toate că am schimbat mai mult de două cozi, nu mi-am regretat alegerea. Știu oamenii din prima categorie, dar și dintr-a doua care nu-s neapărat mai fericiți sau n-au ajuns mult mai departe decât sunt eu.

Când e cazul să (nu) renunți?

Dacă mă întrebi pe mine, îți voi răspunde că nu trebuie să renunți atunci când simți că înveți ceva nou în fiecare zi. Nu trebuie să renunți când dai peste oameni interesanți. Și nici atunci când te simți provocat de ceea ce faci.

Nu trebuie să renunți pentru că e greu. Dar ar fi bine să te gândești serios la asta dacă satisfacțiile tale nu sunt pe măsura eforturilor pe care le depui.

 

Pentru mai multe, însă, vă invit să citiți chiar voi cartea. Sau o dăruiți unui prieten despre care știți care are nevoie de lectura asta. O găsiți la Editura Publica, în colecția Publica Pocket.

P.S: dacă ești pur și simplu fan Seth Godin și/sau cărți de non-ficțiune care să te inspire, poți citi și articolul de aici.

 

Foto: Editura Publica

Arată-le și prietenilor:

1 thought on “Când știi că (nu) e cazul să renunți – despre „Hopul” de Seth Godin”

  1. Andreea, Andreea, de ce mă tentezi? Am tot văzut cartea asta peste tot în ultima vreme şi după ce am citit articolul tău parcă văd că mâine poimâine îmi sparg puşculiţa şi mi-o iau şi eu… 🙂

Comentarii: