Cărți dragi

Mica enciclopedie Hygge sau de ce avem nevoie pentru a fi fericiți

Mica enciclopedie Hygge a lui Meik Wiking e una dintre acele cărți pe care le-am observat încă de la lansare, dar față de care am avut sentimente contradictorii. De ce așa? N-aș ști să vă spun. Cred că eram mai degrabă reticentă față de conceptul în sine. Motivul e simplu: nu cred în rețete ale fericirii.

Ce este hygge?

Hygge este un concept danez, intraductibil în limba română, care se referă, în mare, la micile momente de fericire pe care le trăim singuri sau alături de cei dragi. O carte pe care o citești sub o pătură pufoasă. Prima gură de cafea a zilei. O cană fierbinte de ceai pe care o savurezi atunci când afară plouă. Serile petrecute în familie. Momentele de alint cu animalul de companie. O prăjitură de casă. Și lista poate continua la nesfârșit.

Ce e cumva diferit la hygge este că nu doar momentul în sine, ci și pregătirea lui sau oamenii alături de care te bucuri de el sunt la fel de bine explicate de concept. Hygge nu este doar despre gustul cozonacului, ci și despre pregătirea lui alături de familie. Despre focul din soba de la țară. Despre dragostea pe care o pui atunci când pregătești ceva celor dragi.

Mica enciclopedie Hygge – lectura perfectă pentru iarnă

Tare inspirată am fost când am decis să citesc această carte în preajma Crăciunului. Pentru danezi, Crăciunul este momentul cel mai bine asociat cu starea de hygge. Asta pentru că e despre familie, mâncare bună, muzică relaxantă, tradiții și căldura căminului.

Mica enciclopedie Hygge poate fi citită, la fel de bine, în tot sezonul rece. E ceva aparte atunci când te cuibărești într-o pătură, cu mini-enciclopedia asta lângă tine. Recunosc, mi-ar fi plăcut să o fi citit puțin înainte de Crăciun, doar pentru a o putea recomanda pe post de cadou. Dar, dacă ar fi să rămân în spiritul hygge, atunci bucuria de a face un cadou unei persoane dragi (sau chiar ție) nu ar trebui să fie asociată doar cu anumite zile din an.

Dacă îți face cu ochiul, să știi că o poți cumpăra de aici, aici sau aici. Iar dacă o aveți deja în bibliotecă, mergeți repede la bucătărie, faceți-vă o cană de ceai sau cafea și luați-vă ceva dulce lângă voi. Vă promit câteva ore de delectare.

De ce avem nevoie pentru a fi fericiți

Ce mi-a plăcut, de fapt, cel mai mult la cartea asta, a fost faptul că m-a făcut să înțeleg de cât de puține lucruri avem nevoie ca să fim fericiți. Mi-am dat seama că am multe momente hygge de-a lungul unei săptămâni. Am înțeles și ce fac greșit uneori. Și, mai mult decât orice, acum îmi doresc să mă bucur mai mult de toate lucrurile mici. Asta și… să vizitez Danemarca în viitorul apropiat.

 

Arată-le și prietenilor:

1 thought on “Mica enciclopedie Hygge sau de ce avem nevoie pentru a fi fericiți”

Comentarii: