Cărți dragi

Mica enciclopedie Lykke – mic îndrumar despre cum putem fi mai fericiți zi de zi

Lykke este cuvântul danez pentru fericire. Ați putea spune că e un trend. Poate aveți dreptate. Chiar și pe mine mă iritau oamenii care vorbeau atât de mult despre termenii ăștia. Hygge și lykke. Sunt mai mult decât două concepte, de fapt. Pentru că Mica enciclopedie Lykke a lui Meik Wiking vine cu o propunere. Aceea de a învăța de la alte popoare cum putem fi mai fericiți în fiecare zi

Cum am descoperit conceptul lykke?

De Crăciun am primit în dar Mica enciclopedie HyggeM-am bucurat atât de tare de starea pe care mi-a creat-o, încât mi-am zis că e cazul să aprofundez subiectul. Așa am descoperit că Meik Wiking a scris și despre lykke. A urmat o scurtă documentare. Imediat după asta, am fost întrebată de prietenii mei de la Libris ce cărți doresc să mai citesc. Am spus fără urmă de ezitare: Mica enciclopedie Lykke.

Care sunt diferențele între lykke și hygge?

Hygge se referă la mici momente de răsfăț de care te poți bucura singur sau alături de cei dragi. O bucățică din ciocolata ta preferată este hygge. La fel de hygge este și o seară cu prietenii, în oraș sau la cineva acasă. Momentele de cuplu sunt hygge. Cititul și cafeaua sunt și ele perfect acoperite de acest concept.

Dar lykke înseamnă starea de fericire și bunăstarea generală. Ne raportăm la lykke atunci când analizăm nivelul de trai dintr-o anumită țară. Cariera pe care am ales-o și cât ne face ea de fericiți. Raportul dintre timpul petrecut cu familia și timpul petrecut muncind. Starea de sănătate din momentul prezent. Dar vă mai las și pe voi să descoperiți în continuare despre ce altceva e vorba.

De ce e util să citești Mica enciclopedie Lykke?

Ce mi-a plăcut mie cel mai tare este felul în care este organizată cartea: o vânătoare de comori. Astfel, autorul ne propune să pornim în căutarea celor mai fericiți oameni din lume. Și să le aflăm secretul, firește. La fel de interesantă e și diversitatea poveștilor din carte. Uneori e vorba despre popoare sau culturi. Alteori e vorba despre oameni care au învățat să fie fericiți pe cont propriu. Împărțită în studii generale și studii de caz, cartea asta îți oferă o privire de ansamblu asupra a ce poți face pentru a te bucura de o viață mai bună.

Mica enciclopedie Lykke vorbește despre:

  • faptul de a fi împreună și de ce sunt danezii atât de fericiți cu programul lor de lucru care încurajează timpul petrecut cu familia și descurajează muncitul peste program și în weekend.

 

  • bani și de ce ar trebui să ne temperăm consumerismul pentru a fi mai fericiți.

 

  • sănătate și de ce e important ca uneori să mergem la job pe bicicletă în loc să ne îndreptăm spre cea mai apropiată stație de autobuz.

 

  • libertate, înțeleasă și ca posibilitatea de a-ți permite să pui pe hold obligațiile (fie că e vorba de job, studii sau obligații familiale).

 

  • încredere și cât de important este să locuiești într-un oraș în care să te simți în siguranță și să poți avea încredere în cei din jurul tău.

 

  • bunătate și cum ne pot afecta lucrurile bune pe care le facem pentru ceilați propria stare de fericire (da, chiar există studii care dovedesc treaba asta, le găsiți în carte).

 

  • o privire de ansamblu asupra tuturor cele prezentate mai sus și piesa de puzzle lipsă pe care vă invit să o descoperiți singuri.

Recomand cartea? Cu siguranță!

E drept, unele dintre lucrurile prezentate în carte nu țin de noi. Pe altele, în schimb, le putem face fără un prea mare efort. Ideea care aș vrea să vă rămână în urma citirii acestei recenzii e următoarea: cartea asta e o bună sursă de inspirație. Mai mult, s-ar putea să vă determine să luați niște decizii mai bune pentru starea voastră de bine și pentru cei dragi.

 

(P) Vă recomand să comandați cartea lui Meik Wiking de la Libris pentru că va veni însoțită de un minunat semn de carte, care vă va putea ajuta să vă bucurați de un moment de lectură cât se poate de hygge. În plus, dacă comandați cărți din categoria beletristică (și nu numai) de cel puțin 30 de lei, transportul e gratuit, prin curier.

 

Arată-le și prietenilor:

Comentarii: