Cărți dragi

Nimeni nu se salvează singur – retrospectivă asupra unei iubiri

Aș vrea să spun că am ales această carte doar pentru că m-a atras titlul de poveste, însă n-ar fi în totalitate adevărat. M-am îndrăgostit de scriitura lui Margaret Mazzantini la începutul acestui an, când am descoperit Nu te mișca. Ce mi-a plăcut de la început la carte a fost unghiul de abordare, mai precis felul în care este spusă povestea. Nimeni nu se salvează singur nu face excepție de la regulă.

Cine mă cunoaște, știe că sunt mare amatoare de povești de dragoste. Cu toate astea, e multă vreme de când nu îmi mai plac clasicele povești cu „A fost o dată ca niciodată…” Am citit atât de multe povești de dragoste încât acum am ajuns să fiu mult mai greu de impresionat. Motiv pentru care nu mă (mai) dau în vânt după literatura pentru adolescenți sau cărțile chick-lit.

Destul despre mine, să vă spun două vorbe și despre roman.

 

Nimeni nu se salveză singur – retrospectiva unei iubiri

Nimeni nu se salvează singur este o retrospectivă a unei iubiri. Uneori, te desparți de omul pe care îl iubești. E momentul în care toate visurile pe care ți le-ai clădit se destramă. Și, în același timp, momentul în care simți că nu te poți salva de la suferință.

Imaginează-ți că ești pus față în față cu omul pe care l-ai iubit și nu (mai) aveți ce să vă spuneți. Ar fi atât de multe lucruri și totuși vă priviți și atât. Între timp, trageți cu ochiul la masa de alături, unde un cuplu de bătrâni pare să aniverseze ceva. Poate iubirea.

Atunci încerci să înțelegi de ce pentru voi nu a fost posibil. Și îți amintești că ai încercat. Mai mult decât ai vrea să recunoști în fața celorlalți. Ai suferit, ai încercat să repari, însă nu ai reușit să schimbi deznodământul.

Și atunci amintirile îți revin într-un mod haotic. Și tocmai aici e frumusețea acestui roman. Nu are un fir narativ bine delimitat. Și totuși te ține acolo, alături de personaje.

Vă las cu un mic fragment dintr-un dialog:

 

Îl recomand tuturor amatorilor de povești de dragoste spuse într-un mod diferit. Sau nu neapărat. Cartea Nimeni nu se salvează singur o găsiți la Libris. Și dacă tot intrați la ei pe site, verificați întreaga colecție de beletristică, au multe cărți interesante la prețuri bune.

Arată-le și prietenilor:

Comentarii: