Cărți dragi

Niveluri de viață de Julian Barnes – iubire, durere și granița dintre ele

Dacă aș încadra Niveluri de viață în #provocareaBookletta aș spune că este o carte pe care am ales-o după copertă. Mi-am cumpărat-o la una dintre edițiile Kilipirim, după ce citisem două cărți de-ale lui Barnes și știam că este un autor pe gustul meu. M-a atras coperta, am citit textul de pe spate, am adus-o acasă și… în bibliotecă a rămas până la începutul lui 2017.

Fiecare poveste de iubire este o presupusă poveste de durere

Fiecare poveste de iubire este o presupusă poveste de durere – în citatul acesta s-ar putea rezuma această carte. Alcătuită din două povestiri și un eseu, Niveluri de viață spune trei povești în care personajele se întrepătrund și timpul și spațiul nu mai există: despre a pune laolaltă două lucruri care n-au mai fost puse laolaltă până atunci.

În Păcatul înălțimii, aflăm povestea unui succes și facem cunoștință cu Nadar, omul care a pus laolaltă fotografia și aeronautica.

Urmează La același nivel, povestea unui eșec. Prim-planul se mută pe alte două personaje introduse din prima povestire. Eșescul universal, povestea de dragoste cu final nefericit. Și aici aflăm că fiecare poveste de iubire este o presupusă poveste de durere

*

Dacă nu la început, atunci mai târziu. Dacă nu pentru unul, atunci pentru celălalt. Câteodată pentru amândoi.

*

Eseul care încheie volumul, Pierderea adâncimii este povestea unei pierderi și a triumfului unei supraviețuri. Julian Barnes vorbește despre pierderea soției sale. Pentru mine, cel mai emoționant capitol al cărții. Aici nu mai este vorba despre personaje, invențiile lor sau presupuse povești de iubire, ci despre cum trebuie să înveți să trăiești fără o persoană a cărei lipsă nu puteai sau nu voiai să ți-o imaginezi.

*

Ce-mi păsa mie de salvarea lumii, dacă lumea nu putuse – și nu dorise – să o salveze pe ea?

*

Îți recomand Niveluri de viață dacă…

  • vrei să-l descoperi pe Julian Barnes
  • vrei să citești despre iubiri, pierderi și înfrângeri ale durerilor
  • cauți o carte de o sensibilitate aparte
  • vrei o lectură ușoară, dar emoționantă

Cartea a apărut la Editura Nemira și o puteți comanda de aici sau de aici.

*juli

P.S 1: vă mai las un singur citat și mă opresc 🙂

*

Există și dureri noi, care apar o singură dată, pentru care nu ești pregătit și de care nu poți să te aperi. Cum ar fi statul la masă cu nepota ta de șapte ani, în timp ce ea îi distrează pe cei prezenți cu noul ei joc: Cine Nu-i ca Noi? Cutărică nu-i ca noi datorită ochilor albaștri/hainei maro (…) și așa mai departe. Și după aceea, de nicăieri, dacă nu cumva din logica unui copil: Julian nu e ca noi, fiindcă e singurul căruia i-a murit soția.

*

Arată-le și prietenilor:

Comentarii: