Cărți dragi

Orbi de Petronela Rotar – atunci când o carte ține loc de o vizită la psiholog

Orbi de Petronela Rotar a ținut multă vreme locul fruntaș în topuri. Pentru unii, lucrul ăsta poate părea un îndemn să o citească. Pentru alții, mai reticenți cu topurile întocmite în baza celor mai cumpărate cărți de către români, un îndemn să nu o facă.

Cu toate astea, cine a intrat pe blogul Petronelei și i-a citit măcar un text, știe că nu ar trebui să aibă astfel de reticențe. Mai cu seamă că Orbi e primul ei roman, după câteva volume de proză scurtă și unul de poezie.

Orbi – o carte care ține loc de o vizită la psiholog

Dacă ar fi să adaug doar câteva cuvinte după ce i-aș spune unui prieten „Trebuie să citești Orbi…” acelea ar fi „pentru că ține loc de o vizită la psiholog”. Înainte de asta, însă, am citit recenzii similare și am avut reacția de a le respinge. M-am gândit că o carte n-are cum să-ți facă asta. Să te distrugă cu totul ca apoi să te reclădească într-o versiune mai bună a ta.

Altfel, eu nu citesc cărți motivaționale sub nicio formă. Psihologia îmi place, la modul general, dar nu am citit prea multe nici din zona asta. La ce nu pot eu să spun nu, însă, e la o carte în care anumite teorii psihologice se împletesc frumos cu literatura. Cu alte cuvinte, dă-mi o carte despre abuz și am să-i spun pas. Construiește o poveste în jurul unui personaj pe care mai întâi aș fi tentată să-l arăt cu degetul, iar apoi ajung să-mi dau seama că suntem mai apropiate decât aș crede și o să iubesc cartea respectivă.

Dincolo de explicațiile superficiale

Orbi e genul de carte care inițial îți dă impresia că discută despre ei și apoi îți dai seama că e în totalitate despre tine. Ce mi-a plăcut încă și mai mult este că te provoacă să privești dincolo de explicațiile superficiale pe care ți le oferi pentru anumite acțiuni – ale tale sau ale altora.

De ce se întoarce o femeie la un bărbat posesiv și gelos? De proastă, ai spune dintr-o suflare. Apoi, după ce ți-ai mai cizela gândurile, ai reveni asupra problemei și ai adăuga: sau poate pentru că îi e teamă să se despartă de el. Te apropi, dar asta e doar una dintre explicații. Pentru că adevărul e întotdeauna mult mai ascuns decât pare inițial.

Treptat, îți dai seama că nu e vorba despre ea, ci despre tine. Judecăm acțiunile altora și avem impresia că noi nu facem niciodată tâmpenii. Nu le facem pe aceleași poate. Totuși greșim. Mai mult sau mai puțin. Iar explicația e mai similară decât îți dai voie să crezi.

Pe scurt, Orbi e, în același timp, o carte despre abuz și vindecare, victimă și călău și, mai important decât orice, despre dărâmarea unor mituri personale.

 

P.S: Petronela e autorul lunii pe Libris, iar cărțile ei vin la pachet cu autograf. În orice caz, chiar dacă o cumpărați sau o împrumutați sau o aveți în bibliotecă deja, îndemnul sincer pe care vi-l dau e doar Citiți-o!

 

Arată-le și prietenilor:

2 thoughts on “Orbi de Petronela Rotar – atunci când o carte ține loc de o vizită la psiholog”

  1. O urmăresc de mult pe Petronela și apreciez scrierile ei, singurul motiv pentru care n-am cumpărat „Orbi” încă este pentru că am altele acum, ce așteaptă cuminți să le vină rândul. Dar e pe listă, abia aștept să o citesc.

    1. Știu cum e cu teancurile de cărți, crede-mă pe cuvânt. Dar cartea asta m-a atras ca un magnet, deși am luat-o de la Gaudeamus și aveam deja plasa plină atunci când am ajung la standul Herg Benet.

Comentarii: