Cărți dragi

Povestea slujitoarei – o carte din afara ariei mele de confort

Povestea slujitoarei e acea carte pe care am ales-o în momentul în care mi-am zis că ar trebui să citesc ceva din afara ariei mele de confort. N-aș ști să vă spun de ce am ales-o tocmai pe ea. Poate din cauza notorietății. Poate din cauza serialului de pe Netflix. M-aș fi simțit puțin vinovată dacă aș fi văzut serialul fără să citesc cartea înainte.

De ce e Povestea slujitoarei o carte din afara ariei mele de confort?

Dacă mă urmăriți pe goodreads și/sau pe instagram știi cam ce fel de cărți citesc. Sau, mai probabil, știți ce nu citesc: cărți din categoria young adult și cărți SF/Fantasy.

Ok, Povestea slujitoarei nu-i chiar SF, mi-ați putea spune. De fapt, Margaret Atwood a scris una dintre cele mai cunoscute distopii din istorie. Pentru cei mai puțin familiarizați cu genul, distopiile reprezintă povești despre societăți caracterizate de controlul social. Altfel spus, majoritatea sunt cărți care încearcă să tragă câteva semnale de alarmă cu privire la deciziile luate de conducători în anumite situații. Nu în totalitate de domeniul SF-ului, așa-i?

De fapt, am citit la un moment dat că, una dintre sursele de inspirație pentru Povestea slujitoarei a fost chiar Decretul anti-avort emis de N. Ceaușescu.

Destul cu istoria.

Mai multe despre Povestea slujitoarei

Povestea slujitoarei mi-a adus foarte multe aminte de 1984 a lui G. Orwell. Acțiunea este plasată într-o America dintr-un viitor probabil (sau deloc îndepărtat, cum spune autoarea). Acțiunea cărții pornește de la un viitor sumbru: privarea femeilor de toate drepturile și libertățile.

Romanul este construit sub forma unei confesiuni făcute de Offred, personaj principal al romanului. Acțiunea alternează între momentele din prezent și amintirile din trecut ale personajului. De la descrierea ritualurilor specifice și până la nostalgia trecutului, Offred este vocea tuturor femeilor convertite la categoria de slujitoare.

Ce sunt, de fapt, slujitoarele? Femei care, ca rezultat al natalității scăzute, primesc rolul de „utere umblătoare”. Mai exact, toate aceste femei sunt repartizate unor familii, cu scopul de a naște copii în locul femeilor care nu o pot face.

Povestea slujitoarei poate fi privită ca o poveste echivocă pentru unii dintre cititori. Accentul nu se pune pe acțiune, ci pe descrierea stărilor și a regimului. Poate părea plictisitor, însă, imediat ce povestea te prinde, va fi genul de carte pe care nu o vei lăsa ușor din mână.

Și, apropo de serialul de pe Netflix, găsiți ediția tie-in a cărții pe Cartepedia. Mie îmi place mai mult cum arată decât ediția mai veche. Unde mai pui că zilele astea are și preț redus?

P.S: poza e de aici

 

Arată-le și prietenilor:

1 thought on “Povestea slujitoarei – o carte din afara ariei mele de confort”

Comentarii: