Cărți dragi

Cum să citești (mai) mult fără să dai o avere pe cărți (1)

Vrei să citești mai mult, dar nu-ți vine să investești mulți bani în cărți? M-am gândit să-ți împărtășesc câteva trucuri care m-au ajutat pe mine să aduc acasă (aproape) toate cărțile pe care mi le-am dorit. Și, pentru că nu mi-am dorit să fac un articol foarte lung, astăzi îți împărtășesc doar câteva dintre trucuri.

1. Împrietenește-te cu anticariatele

Primul truc pe care l-am învățat pentru a-mi putea permite toate noutățile a fost să mă împrietenesc cu anticariatele din București. Momentan, am vreo două-trei pe care le vizitez constant. De acolo am cumpărat cărți noi și cu 70% reducere față de prețul de librărie. E drept, în anticariate n-ai șansa să găsești chiar orice carte. E o chestie de noroc. În unele anticariate, nici măcar nu găsești noutăți. Dar nu la asta se rezumă totul. În primul an de facultate, am cumpărat autori clasici și cu 2 lei/carte. Dacă nu ai moștenit o bibliotecă imensă de la părinți și vrei să începi să-ți construiești una, anticariatele sunt cea mai bună decizie.

2. Abonează-te la newsletterele editurilor și librăriilor online

Dacă te interesează doar noutățile, atunci abonează-te la cât mai multe newslettere sau urmărește pagini de facebook dedicate lecturii.

Shameless self-promo: pe pagina de autor Andreea Chiuaru postez o carte pe zi, timp de 365 de zile, iar când o prind la preț la bun, las acolo și link de cumpărare. Când zic preț bun, mă refer la reduceri de peste 40%. Ar fi o idee să dai see first la pagină 🙂

Revenind la articol. Editurile și librăriile online au frecvent reduceri. De la clasicul Elefant cu reducerile lui de 50% și până la vouchere care sunt valabile câteva zile și îți oferă extra-reduceri sau transport gratuit. Cartepedia, Nemira, Publica și Libris sunt doar câteva dintre site-urile pe care poți prinde oferte bune.

3. Fă schimburi de cărți sau înscrie-te în grupuri dedicate lecturii

Să zicem că ai cumpărat/primit o carte care nu ți se pare atât de interesantă până la urmă și nu mai ai poftă să o citești. Sau, dimpotrivă, ai citit-o, dar parcă n-ai vrea să o păstrezi. Motive sunt multe. Uneori am renunțat la cărți pentru că nu mai aveam nimic din colecția/editura respectivă și nici nu-mi făcea nimic cu ochiul. Alteori, din cauza formatului care arată urât oriunde îl așezam. Schimburile de cărți sunt cea mai bună soluție la problema asta. Tu ai o carte pe care vrei să o dai și, dacă e suficient de atractivă, ai toate șansele să faci asta. Desigur, poți încerca să le și vinzi. Dacă pui un preț de bun-simț, vei găsi cu siguranță cumpărător. La fel de bine, există persoane care procedează la fel ca mine (adică vând cărțile care nu le-au dat pe spate în mod deosebit pentru că au prea multe). În astfel de cazuri, ai mari șanse să prinzi cărți noi (sau citite o dată) la preț de anticariat.

4. Participă la concursuri

Poate nu te simți cel mai norocos cititor din lume, dar dacă vrei să citești mai mult, concursurile ar putea fi o bună alternativă. De-a lungul timpului am câștigat destul de multe. Premiul care m-a bucurat cel mai mult a fost un voucher de 100 de lei la Bookfest. Eu, de exemplu, organizez unul sau două concursuri pe lună pe contul meu de instagram.

5. Obișnuiește-te să citești cărți de la bibliotecă

Dacă ești din București, te poți considera chiar norocos, pentru că o să ai șansa să citești mult direct de la bibliotecă. Eu mi-am făcut recent abonament la Biblioteca Metropolitană și chiar am găsit cărți bune la fiecare vizită acolo. În plus, abonamentul e electronic și îți permite să cauți de acasă cărțile pe care ți le dorești. Le poți chiar rezerva. Iar uneori, când știi sigur că nu ajungi, poți prelungi termenul de returnare direct din fața laptopului. Mie mi se pare chiar un deal bun. Cu bibliotecile locale nu mai știu exact cum stă treaba, dar în perioada liceului, au fost singura mea sursă de lectură. În Câmpina (care nu-i neapărat un oraș mare) am găsit atât clasici, cât și autori de Nobel sau autori contemporani. Îmi vin în minte doar Stephen King și Elisabeth Gilbert acum.

6. Cumpără e-book-uri în loc de cărți fizice

Atenție, nu-ți spun să le piratezi! Cumpără și citește e-book-uri pentru că uneori sunt chiar și la jumătate de preț față de cărțile în format fizic. În felul ăsta rezolvi și problema spațiului, pentru că respectivele cărți vor ocupa doar memoria laptopului/telefonului/tabletei, nu și spațiu în casă. Iar dacă îți face plăcere să citești și alte cărți decât cele în format fizic, poți investi într-un Kindle. În câteva luni, vei amortiza investiția. Acum depinde și de cât de multe cărți îți cumperi tu în mod normal, firește.

 

Arată-le și prietenilor:

8 thoughts on “Cum să citești (mai) mult fără să dai o avere pe cărți (1)”

  1. Și eu am câștigat acum 2 ani un voucher de 100 de lei la Bookfest și mi-am petrecut o zi întreagă printre standuri și am plecat cu geanta goală pentru că nu știam ce să aleg. Mi-am notat câteva cărți interesante, am mers acasă, m-am documentat un pic despre fiecare și m-am întors a doua zi să le cumpăr. Cred că au fost cei mai calculați bani pe care i-am cheltuit vreodată pe cărți (culmea e că nu prea fac asta cu propriul buget). :))

Comentarii: