Cărți dragi

#recomandaredecarte: Vorbește-le despre regi, bătălii și elefanți

Vorbește-le despre regi, bătălii și elefanți e mai mult decât un roman istoric, dacă la asta v-ați fi gândit citindu-i descrierea. Da, pornește de la un fapt istoric. Felul în care povestea este relatată, însă, te duce mai degrabă cu gândul la o poezie.

Vorbește-le despre regi, bătălii și elefanți – mai mult decât un roman istoric

O poezie în proză, cam asta este Vorbește-le despre regi, bătălii și elefanți. O poveste parcă desprinsă din cele o mie și una de nopți. Sau o modalitate prin care ajungi să-l cunoști (mai bine) pe Michelangelo. Astfel, oricât de multe ai ști despre Michelangelo, vei afla ceva mai mult. Iar dacă nu știi aproape nimic, cu atât mai bine: te vei bucura și mai mult de lectură.

Roman de ficțiune istorică, cartea lui Enard relatează un episod petrece în 1506. Mai exact, călătoria și șederea lui Michelangelo la Constantinopol. La invitația sultanului, Michalengelo are o sarcină importantă: să creioneze un pod peste Cornul de Aur.

Plecând de la câteva documente reale (notițe dintr-un jurnal și câteva scrisori reproduse fidel), Enard reconstruiește portretul lui Michelangelo. Pe de-o parte din perspectiva marelui artist, pe de alta din perspectiva omului vulerabil.

Mie mi-a plăcut mai ales pentru că m-am simțit prinsă în poveste. Într-un fel, am regăsit în această carte nu o biografie a unui mare artist, ci un om ca noi, toți ceilalți: cu slăbiciunile și iubirile sale, temeri și mici bucurii. Este și motivul pentru care o recomand.

Cartea a apărut în septembrie, la Editura Nemira, iar eu am fost printre norocoșii care s-au bucurat de ea în bibliotecă încă de la apariție. Dacă v-a făcut curioși, o puteți comanda de aici.

Arată-le și prietenilor:

1 thought on “#recomandaredecarte: Vorbește-le despre regi, bătălii și elefanți”

Comentarii: