Acasă Cărți dragi 10 cărți scurte pe care le poți citi în câteva ore

10 cărți scurte pe care le poți citi în câteva ore

de andreeachiuaru
4 comentarii

Iubesc să citesc. Cărți scurte, cărți lungi, cărți cu mai multe volume. În funcție de stare, aleg dacă mă afund într-o carte amplă sau, dimpotrivă, caut o carte de sub 250 de pagini pe care știu că am toate șansele să o termin în mai puțin de-o zi. În plus, o listă de cărți scurte și foarte bune se va dovedi utilă dacă ai de făcut un drum cu trenul, ai începe ceva nou, dar nu prea ai timp de citit sau ai o perioadă aglomerată. Pentru toate aceste ocazii, am făcut o listă de cărți scurte pe care eu le-am citit și mi-au plăcut. Enjoy!

Inima cu nouă încăperi de Janice Pariat

Inima cu nouă încăperi este un portret al unei femei spus din nouă perspective diferite, ale unor persoane care au iubit-o și pe care i-a iubit. Începe în copilărie, cu povestea unui profesor de arte și se continuă până spre jumătatea vieții. Suntem martori la pasiuni trecătoare, iubiri, o căsnicie, un amant. Mie mi s-a părut foarte ingenios construită pentru că e în egală măsură proză scurtă și roman. Personajul nu au nume, ci sunt descrise prin metafore: măcelarul, întreprinzătoarea, sfântul etc. Toată cartea e scrisă la persoana a doua singular.  Mai că ți dă pe alocuri senzația că tragi cu ochiul în corespondența cuiva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on

Confidentul

Confidentul este o poveste care se desfășoară pe două planuri temporale. Povestea începe în anul 1975, cu o jurnalistă (Camille) care găsește, la scurt timp după moartea mamei sale, un plic misterios în cutia poștală. Deși pare să nu i se adreseze, Camille simte o atracție foarte mare asupra confidentului care îi spune povestea pierderii femeii iubite și a misterioasei doamne M. care i-a distrus viața. Povestea din scrisori pare să se fi întâmplat cu cel puțin câțiva zeci de ani înainte, într-un sat în apropierea Parisului. Pe măsură ce scrisorile sosesc, Camille înțelege care este legătura dintre Louis (confidentul și autorul scrisorilor), Anne (marea sa dragoste), doamna M. și propria viață.

Cartea are și o micro recenzie la mine pe blog pe care o poți citi aici.

Cititorul de Bernhard Schlink

Cititorul este în același timp o poveste de dragoste și una despre felul în care nazismul a afectat viețile tuturor. Începe cu pasiunea naratorului pentru Hanna, o femeie mai în vârstă care îi devine amantă. Scenele de dragoste dintre cei doi, în care el îi citește în pat sau în cadă, sunt de un romantism aparte. Însă Hanna ascunde un secret care ajunge să-i despartă foarte curând. Peste câțiva zeci de ani cei doi se reîntâlnesc, iar secretul Hannei iese la iveală. Nu aș vrea să vă spun mai mult în afară de faptul că pentru mine Cititorul este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste. Romanul are și o ecranizare superbă care era într-o vreme (și cred că mai e) pe Netflix.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on

Cianură pentru un surâs de Rodica Ojog Brașoveanu

Dacă nu ați apucat să aflați încă, Melania Lupu, personajul principal din Cianură pentru un surâs, este eroina mea favorită din literatura română. E un roman polițist care îmbină ironia cu umorul negru într-un stil aparte. Acțiunea se petrece în București, într-o casă veche în care locuiesc 6 locatari. În urma unei inundații, cei șase descoperă două tablouri extrem de valoroase. Așa se face că decid să le vândă fără să anunțe autoritățile și să împartă banii între ei. Însă ceva se întâmplă și, unul câte unul, locatarii mor subit, ceea ce atrage atenția polițiștilor.

Cianură pentru un surâs e prima carte dintr-o serie de șase cărți. Seria tocmai a fost reeditată la Editura Nemira și o găsiți pe toată aici.

Cântec lin de Leila Slimani

Cântec lin este în scurta listă a celor mai bune cărți citite de mine în 2019. ÎCântec lin finalul este dezvlăuit din prima pagină: doi copii mor, uciși de bona lor, Louise. Dar e acesta oare finalul? Greu de zis! Pentru că, în momentul în care începi să citești, îți dai seama că deznodământul nu înseamnă nimic fără o cronologie a faptelor. Și așa ajungi să citești aproape pe nerăsuflate, nu pentru că nu știi ce se va întâmpla, ci pentru că vrei să afli de ce. Ce a condus-o pe bona perfectă la o crimă? Era ceva ce putea fi anticipat? Răspunsurile sunt, parțial, în desfășurarea acțiunii. Cântec lin este una dintre cele mai alerte cărți scurte pe care le știu.

Cartea are și o recenzie la mine pe blog pe care o poți citi aici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on

Niveluri de viață de Julian Barnes

Fiecare poveste de iubire este o presupusă poveste de durere – în citatul acesta s-ar putea rezuma această carte. Alcătuită din două povestiri și un eseuNiveluri de viață spune trei povești în care personajele se întrepătrund și timpul și spațiul nu mai există: despre a pune laolaltă două lucruri care n-au mai fost puse laolaltă până atunci. O să vă povestesc puțin doar despre eseul care încheie volumul. Julian Barnes vorbește despre pierderea soției sale. E un eseu sfârșietor (mă trec fiori chiar și acum, doar povestind despre el) despre cum trebuie să înveți să trăiești fără o persoană a cărei lipsă nu puteai sau nu voiai să ți-o imaginezi.

Cartea are și o recenzie la mine pe blog pe care o poți citi aici.

Mecanica inimii de Mathias Malzieu

Mecanica inimii e una dintre cele mai duioase cărți pe care le știu. E o carte plină de metafore despre un băiețel care trăiește cu o inimă mecanică și despre teama de a se îndrăgosti din teama de a nu-și zdruncina mecanica inimii. S-ar putea să vă amintească de Micul prinț, pe alocuri. E o carte ușurică pe care eu aș compara-o cu un desert. De altfel, Mecanica inimii mi se pare exemplu perfect că există cărți scurte extraordinar de bine scrise și care pot stârni zeci de emoții.

*din păcate, nu am mai găsit-o în stoc, așa că am lăsat link spre Cărturești care promite să o aducă în câteva săptămâni

O iubeam de Ana Gavalda

O iubeam e o poveste de dragoste neobișnuită prin cadrul în care este pusă. Este aproape exclusiv un dialog între tânăra soție părăsită de soț și socrul acesteia care o duce la casa sa de vacanță pentru câteva zile de relaxare. Ajunși acolo, el începe să-i depene povestea sa de dragoste cu o altă femeie decât mama copiilor săi și cum a ajuns să o părăsească de dragul familiei, fără să se împace nicioadă cu gândul acesta.

Hopul de Seth Godin

Am lăsat Hopul spre final de articol pentru că este singura carte de non-ficțiune pe care o recomand în acest articol. Nu neapărat pentru că nu mai știu și alte cărți scurte de non-ficțiune. Însă aceasta mi-a plăcut cel mai mult dintre toate. Seth Godin are un stil de scriere foarte accesibil, iar cărțile lui mai scurte chiar aduc a articole de blog. Așa este și în cazul Hopul, care este o carte despre acel moment în care ți-e greu să faci diferența între eforturi investite pentru a trece peste un hop și o fundătură fără ieșire. Cu exemple practice, Seth Godin te ajută să faci această diferență. E o carte perfectă pentru cei aflați într-un impas în relații personale sau în viața profesională.

Hopul are și o recenzie la mine pe blog pe care o puteți citi aici.

Milk and honey de Rupi Kaur

Ultima carte din această listă e un volum de poezie. Eu nu sunt o mare pasionată a versurilor, însă Milk and Honey se citește ca un jurnal al stărilor. S-ar putea să nu vă placă dacă ați citit multă poezie (nu prea are legătură cu definiția de manual), însă o să o iubiți dacă sunteți genul care își salvează continuu citate de pe social media. De fapt, șansele să fi văzut măcar o poezie din Milk and honey pe instagram sunt foarte mari. Cartea a fost tradusă, dar eu insist să o citiți în engleză pentru că face o mare diferență.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on


P.S: toate link-urile de mai sus sunt link-uri de afiliere. Dacă plasați o comandă pornind de la oricare dintre ele (chiar dacă alegeți cartea recomandată sau nu) o parte din totalul comenzii (între 8 și 10%) va ajunge la mine fără să plătiți nimic în plus. Mulțumesc în avans celor care comandă folosind aceste link-uri, e un bun mod de a susține blogul dacă vă place ce găsiți aici.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

4 comentarii

loredanamanciu 24 septembrie 2019 - 18:51

Milk ANd Honey am si eu pe lista de ceva timp, insa nu am bifat-o pana acum.

răspunde
andreeachiuaru 4 octombrie 2019 - 13:59

E 100% o carte de-un weekend. Fă-ți ceva cald și savureaz-o la căldură, e made for this.

răspunde
Confesiunile unei cititoare 5 august 2019 - 10:29

Aveam nevoie de un astfel de articol de mult timp. În ultima perioadă am citit numai cărți lungi și simțeam mereu nevoia de o pauză. Mi-am făcut o listă cu recomandările tale la care nu am ajuns până acum. Am iubit și “Cititorul” și “Olga” scrise de Schlink, pe ambele lecturând-le pe parcursul unei singure zile. 💓

răspunde
andreeachiuaru 5 august 2019 - 13:37

Mă bucur că a venit la fix 🙂

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe