Acasă Cărți dragi 10 minutes reading challenge. De ce te provoc să citești 10 minute în fiecare zi

10 minutes reading challenge. De ce te provoc să citești 10 minute în fiecare zi

de andreeachiuaru
11 comentarii

10 minutes reading challenge poate fi privit ca pe un proiect personal sau ca pe un exercițiu. Proiect, pentru că scopul final este să motivez cât mai mulți oameni să citească. Exercițiu pentru că este simplu de aplicat și te poate ajuta în mod real. Află de mai jos despre ce e vorba și cum poți participa:

Ce e 10 minutes reading challenge?

În decembrie, am lansat provocarea 6 cărți până în 2019 și m-am bucurat să văd că s-au alăturat mulți oameni. În ianuarie, mi-am dat seama că poate ar trebui să-mi îndrept atenția și spre cei care caută motivația. Așa că am lansat provocarea 10 minutes reading challenge (#10minutesreadingchallenge). Apropo de hashtag, vă sfătuiesc să urmăriți story-urile postate de cei care au acceptat provocarea ca să vă inspirați. Și să postați și voi, firește, dacă vreți să o faceți.

Pe scurt, tot ce trebuie să faci este să citești 10 minute în fiecare zi. E treaba ta când faci asta. Însă ideea e să începi cu un scop mic. Dacă îți vei propune să citești 50 de pagini pe zi, s-ar putea să nu reușești chiar în fiecare zi. Și, mai important, trebuie să faci asta timp de 30 de zile.

De ce 10 minutes reading challenge nu e o provocare de pe o listă de rezoluții

10 minutes reading challenge nu e o provocare pe care să o începi de la 1 ianuarie 2020. O poți începe fix când vrei tu. Eu o să reamintesc de ea pentru următoarele câteva luni cel puțin. Pentru că o poți începe chiar de azi (a se citi aici ziua în care tu ai găsit articolul).

Cum poți reuși să îndeplinești 10 minutes reading challenge?

Eu am mers pe puterea exemplului personal. Acum un an și jumătate am decis ca, de fiecare dată când mă întorc de la birou, să-mi închid netul și să mă preocup mai mult de alte lucruri, printre care și cititul. E drept, eu mergeam pe pauze mai lungi, însă ideea de bază e aceeași. Tot ce trebuie să faci este să identifici 10 minute în care ai putea să  să citești.

Un exemplu simplu este timpul petrecut pe rețelele sociale. Eu știu că petrec ore întregi cu telefonul în mână.  Și, pentru ca totul să fie (mai) simplu, nici măcar nu trebuie să identifici 10 minute în care ai putea să citești. E de ajuns să identifici 5 minute, de două ori pe zi. Sau chiar 2,5 minute în 5 intervale diferite de timp.

Un exemplu la îndemâna oricui…

Dacă mergi la birou dimineață 2 stații de metrou, îți poți calcula timpul după cum urmează: 2 minute pe care le petreci așteptând metroul + 5 minute petrecute în metrou. Ai din start 7 minute, aproximativ. Îți mai rămân 3 minute, pe care le poți păstra pentru călătoria birou – acasă. Sau chiar după ce ajungi acasă, în loc să verifici contul de facebook poți citi 3 minute.

foto: unsplash

Ține minte un lucru: scopul final chiar e să citești 10 minute pe zi. Nu am numit provocarea asta 10 minutes reading challenge doar ca să sune bine. E fix ca atunci când decizi să mergi la sală, dar ești sedentar convins. E perfect ok să decizi să mergi de 3 pe săptămână, însă asta nu te va ajuta prea mult dacă în săptămânile următoare nu vei mai merge deloc. Eu cred tare mult că e de ajuns să faci un lucru fix atât de mic cum este să citești 10 minute.

Cum te va ajuta concret asta?

Viteza medie de lectură a unei persoane este de 2 minute pe pagină pentru informație non-tehnică (sursa aici). Medie asta, firește, se calculează între cei care parcurg mai rapid o pagină și cei care citesc mai lent. Între cărțile pe care le poți citi mai ușor și cărți pe care le citești mai greu. Eu mi-am testat la un moment dat viteza de citire și reușeșc să citesc ficțiune cu o viteză de o pagină pe minut. În anumite cazuri (exemplu: thrillere foarte alerte, cărți de proză scurtă de tip articole pe blog etc.) pot citi o pagină cam în 45 de secunde. Însă pentru o carte de non-ficțiune sau o carte în limba engleză, citesc o pagină cam într-un minut și jumătate, poate două (în funcție de mediu și de informație).

Cât poți citi într-o lună dacă duci exercițiul până la capăt

Revenind la medie. Presupunem că tu poți citi o pagină la fiecare două minute. Citind 10 minute, vei reuși să citești 5 pagini în fiecare zi. Dacă înmulțești asta cu 30 de zile, atunci ai 150 de pagini. Ia în calcul că, în majoritatea cazurilor, 200 de pagini înseamnă, de fapt, cam 170 de pagini scrise de text (pentru că sunt capitole care se termină la jumătate paginii și capitole care încep pe pagină nouă etc). Asta înseamnă că, în 30 de zile, vei putea citi o carte de 200 de pagini. Adică între 6 și 12 cărți pe an, poate chiar mai mult dacă, de exemplu, citești în vacanță sau dai (și) peste cărți captivante care te vor convinge măcar în 3 din 10 seri să renunți la serialul pe care-l urmărești ca să afli cum se termină capitolul.

Sună mult mai bine decât no books at all nu crezi?

foto: Unsplash

Alte sfaturi care sper să te ajute să citești mai mult în acest an

Spuneam în clipurile de pe instagram (pe care le puteți vedea pe contul meu, în reperul denumit 10 minutes reading challenge) că eu nu citesc aproape niciodată în atmosfera cozy care reiese din pozele mele de pe instagram. Fără nicio exagerare, eu jumătate din cărțile citite, le citesc în altă parte decât în pat sau în fotoliu. Așa că, cel mai bun sfat pe care vi-l pot da este să aveți mereu o carte la voi. În fond, despre asta este provocarea, să identifici 10 minute în care ai putea să citești în loc să stai pe social media sau pur și simplu să te uiți la ceilalți oameni din jurul tău.

De ce e bine să renunți la cărțile care nu ți se potrivesc

Renunță la o carte care nu ți se potrivește. Mie mi-a trebuit mult timp să-mi dau seama cât de contraproductiv e. Dar cred cu tărie că ar trebui să-ți setezi un target mai mic decât ai putea să îndeplinești. Uită argumentele de tipul cartea asta are 200 de pagini, iar tu ai citit 100 și, cu toate că nu-ți place, o să o termini pentru că stai deja de o săptămână pe ea, deci e o săptămână pierdută. Nici măcar nu trebuie să fie o carte proastă. E de ajuns să nu te prindă stilul autorului, să fie prost tradusă și să te enerveze treaba asta sau să nu ți se aplice informațiile de acolo (pentru cărțile de non-ficțiune).

Ca o paranteză, eu mai citesc până la capăt cărți care nu-mi stârnesc cele mai bune gânduri atunci când vreau să scriu despre ele, pentru că vreau să am o opinie informată. Însă, dacă nu citești 60 de cărți pe an ca să știi sigur că bifezi și cărți bune, atunci chiar nu merită efortul. 🙂

It’s a matter of choice, don’t forget that

Alege mai selectiv. Doar pentru că o carte este foarte lăudată, nu înseamnă că e pentru tine. Eu, de exemplu, nu mă împac deloc cu stilul de scriere din romanele young adult. Și nici cu literatura motivațională. Alocă-ți 10 minute ca să intri pe goodreads și să citești păreri pro și contra despre o care vrei să o începi. Te va ajuta să vezi care sunt lucrurile bune, dar care sunt lucrurile proaste. Rating-ul e irelevant în raport cu toate comentariile, crede-mă. Nu e relevant că 100 de utilizatori au notat cartea cu 2 stele. Și nici că alți 1000 i-au acordat 5 stele, ci motivele pentru care au făcut-o.

P.S: nu uita să-ți notezi progresul

Dedică o pagină în bullet journal pentru 10 minutes reading challenge sau chiar în agenda de la birou. Notează-ți cele 30 de zile în care vrei să faci asta și, zi de zi, cât ai reușit să citești. Pot fi 15 sau 60 de pagini, important e să fie cel puțin 10. Alternativ, postează progresul tău folosind hashtag #10minutesreadingchallenge pe instagram și urmărește și progresul celorlalți. Nu este un concurs cu premii și poți la fel de bine să faci asta fără să postezi. Dar dacă ai nevoie oricând de o încurajare, doar scrie-mi pe facebook sau pe instagram.

foto: unsplash

Accepți provocarea?

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

11 comentarii

Despre mini-obiceiuri. 5 idei despre ce sunt și cum te ajută 7 aprilie 2020 - 11:27

[…] obiceiuri mi-am dat seama că așa funcționează și 10 minutes reading challenge. Scopul inițial era să citești 10 minute în fiecare zi. La un moment dat mi-am pierdut focusul. […]

răspunde
5 alegeri (mai) bune de vara asta și cum plănuiesc să fac din ele un obicei 29 august 2019 - 21:51

[…] trezi mai devreme, pentru că nu sunt o persoană matinală. Însă probabil atunci voi înlocui cu 10 minutes reading challenge o altă modalitate de a face ceva util cu timpul […]

răspunde
5 alegeri (mai) bune de vara asta și cum plănuiesc să fac din ele un obicei | Blog de idei 29 august 2019 - 21:39

[…] trezi mai devreme, pentru că nu sunt o persoană matinală. Însă probabil atunci voi înlocui cu 10 minutes reading challenge o altă modalitate de a face ceva util cu timpul […]

răspunde
5 fraze enervante care NU îți vor motiva copilul sau prietenii să citească 5 august 2019 - 20:43

[…] și aici tot un fel de puterea exemplului. E un adevăr, e drept. Când am lansat 10 minutes reading challenge m-am gândit mai ales la oamenii care nu reușesc să termine măcar o carte pe lună. Însă nu […]

răspunde
Bookstagram cu bune și rele. Ce cred despre comunitatea cititorilor 23 iunie 2019 - 20:41

[…] mi-am dat seama de asta atunci când am lansat 10 minutes reading challenge. Tot pe atunci mi-am oprit și notificările. Pierdeam mult timp pentru că răspundeam instant la […]

răspunde
The busy shelf 21 martie 2019 - 16:03

Și mie mi se pare că genul ăsta de abordare este cel mai eficient. Pași mici, realizabili. Și nu pot să nu îți spun cât sunt de acord cu renunțatul la cărțile care nu ni se potrivesc. Asociez treaba cu „ nu lăsa cărțile începute” cu „mănâncă tot din farfurie”. Scopul nu e să te scârbești de carte sau să îți dai ochii peste cap de câte ori vrei să citești. Fain articol, merci pentru el!

răspunde
andreeachiuaru 26 martie 2019 - 20:56

Mă bucur mult că ai descoperit articolul meu la timpul potrivit. Iar dacă vrei să participi la provocare, aștept update-urile tale pe instagram, cu hashtag #10minutesreadingchallenge.

răspunde
Marina Costa 31 ianuarie 2019 - 14:26

O voi aplica si cu carti. Fiindca citesc mai mult de 10 min/ zi, dar de obicei articole si proza scurta de pe internet.

răspunde
andreeachiuaru 8 februarie 2019 - 0:10

Mult succes! 🙂

răspunde
Ioana Soare 14 ianuarie 2019 - 11:04

Andreea, îmi place foarte mult provocarea ta și mă bucur că-i inspiră și pe alții. Încerc și eu să nu treacă zi fără să deschid o carte, iar în ultima vreme chiar mi-a ieșit 😀

răspunde
Cătălina Lungu 13 ianuarie 2019 - 13:53

Anul acesta mi-am propus să citesc mai mult, așa că provocarea acesta trebuie neapărat să o aplic.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe