Acasă Cărți dragi 12 cărți captivante pentru weekenduri petrecute în casă

12 cărți captivante pentru weekenduri petrecute în casă

de andreeachiuaru
8 comentarii

Recunosc, uneori mi-e dificil să găsesc cărți captivante pe care chiar să nu-mi doresc să le las din mână. Însă de-a lungul timpului am dat peste câteva care m-au ținut lipită de fotoliu. Despre ele este articolul de astăzi. 12 cărți captivante din genuri diferite pe care eu nu le-am mai putut lăsa din mână.

Pacienta tăcută de Alex Michaelides

Țin minte că atunci când am început să citesc Pacienta tăcută nu eram prea sigură ce planuri de weekend am, dar nici acasă nu mă prea vedeam stând. Am început-o într-o sâmbătă dimineața, în metrou, în drum spre terapie. Și imediat ce m-am întors m-am pus în pat și am început să citesc doar cu pauze absolut necesare. Până duminică seara a fost gata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on

Acțiunea pe scurt: o tânără pictoriță este acuzată de uciderea soțului, însă păstrează tăcerea. Așa ajunge într-un spital de boli mentale. Șase ani mai târziu vine un nou psihiatru care își dorește din tot sufletul să îi afle secretul. Este ea vinovată de uciderea soțului în condițiile în care pare să nu aibă niciun motiv? Ce o să afle psihiatrul vorbind cu rudele și prietenii din afară? Și, mai important, de ce păstrează tăcerea de atât de mult timp dacă e nevinovată?

Cumpără Pacienta tăcută

Camera de Emma Donoghue

De ceva vreme nu mai cred în noțiunea de reading slump, însă pe vremea când am început cartea asta credeam. Mi-am spus pe atunci că soluția la problema mea în dificultate de a citi e să încep o carte despre care știam că o să mă prindă din primele pagini. Asta a fost povestea mea cu Camera, o carte de 450+ pagini pe care l-am dat gata într-o singură zi.

Acțiunea pe scurt: În Camera naratorul este un băiețel de 5 ani care spune povestea răpirii și sechestrării mamei lui așa cum o vede el. Cartea e un mix între momente foarte amuzante (despre cum percepe lumea un copil de 5 ani care știe prea puține despre lumea din afară) și momente care-ți sfâșie cu totul inima. Vă mai spun doar că într-un punct se întâmplă și o evadare. Vă las pe voi să citiți cu promisiunea că e dintre acele cărți captivante pe care chiar le citești super ușor. Atât de ușor de n-o să știi cum trece timpul.

În fiecare dimineaţă avem 1 000 de lucruri de făcut, cum ar fi să-i dăm Plantei o cană cu apă în Chiuvetă, ca să nu curgă pe jos. Apoi o punem la loc pe farfurioara ei de pe Bufet. Mai demult locuia pe Masă, dar faţa galbenă a lui Dumnezeu i-a ars o frunză. I-au mai rămas nouă, sunt late cât palma mea şi acoperite cu păr peste tot, aşa cum zice Mami că sunt câinii. Dar câinii sunt doar la televizor.

Între timp romanul a fost și ecranizat. Ecranizare care a fost nominalizată la Oscar. Mie mi-a plăcut filmul, dar nu reușește să transmită atât de multă emoție cum poate romanul.

Cumpără Camera

Fata dispărută de G. Flynn

Nu prea știam la ce să mă aștept când am început Fata dispărută pentru că era cu ceva timp înainte de ecranizare (care e pe Netflix, apropo). Era într-o perioadă în care mâncam pe bandă rulantă cărți captivante și thrillere psihologice și deja începeam să devin mai pretențioasă cu lecturile mele. Însă Fata dispărută mi-a depășit orice fel de așteptare. Dacă ați văzut deja filmul probabil că știți de ce. Dacă nu, citiți mai înainte cartea. Filmul e foarte bun, la fel ca în cazul Camera, dar îți servește multe lucruri pe tavă.

Acțiunea pe scurt: Amy dispare într-un mod misterios, iar soțul ei este cel care pare cel mai la îndemână vinovat pentru ceea ce toată lumea se așteaptă să fie uciderea ei. Pe măsură ce afli mai multe detalii despre familia lor afli că ei nu au nici pe departe căsnicia perfectă pe care o afișează. Însă sunt problemele lor suficient de grave încât soțul ei să-i pună la cale asasinarea? Și dacă nu e moartă, atunci unde e Amy?

Ce mi-a plăcut mie mult de tot la cartea asta este perspectiva dublă. Aflăm povestea din perspectiva lui, apoi din perspectiva ei. Iar adevărul e întotdeauna undeva la mijloc. Dincolo de a fi un thriller psihologic foarte bun, e și o carte excelentă despre relații toxice și viața de familie.

Găsești Fata dispărută aici

Înainte să adorm de S. J. Watson

Înainte să adorm a fost o adevărată revelație pentru mine. Între timp, citind și alte cărți foarte captivante, e posibil ca ceva să o fi detronat dacă aș analiza obiectiv. Doar că nu pot să o fac pentru că a fost prima dintr-o serie de cărți captivante pe care nu le-am putut lăsa din mână. După ce am terminat-o, i-am împrumutat-o iubitului meu (actual soț). A devorat-o și el într-o noapte. Apoi i-am dat-o mamei care se plimba peste tot prin casă cu ea și citea pe scaun, lângă oalele cu mâncare. După a ajuns la cumnata mea care mi-a spus că nu a crezut că o carte te poate ține în felul ăsta în priză.

Acțiunea pe scurt: O femeie se trezește și uită cine este și unde se află. Din cauza unui accident memoria ei e afectată în așa fel încât nu poate păstra amintiri mai mult de o zi. La sugestia unui doctor pe care începe să-l consulte începe să țină un jurnal. Jurnal în care încearcă să afle cât mai multe despre cine este, unde se află și ce a pățit. Fiecare dimineață vine la pachet cu confuzie, însă pe zi ce trece află lucruri care o pun să-și pună tot soiul de întrebări.

Romanul a fost și ecranizat – Before I go to sleep – dar ecranizarea e jalnică. Nu am o problemă când în film sunt schimbate anumite detalii din carte însă în cazul ăsta jurnalul e înlocuit de un soi de telefon cu care ea se filmează. Practic pierzi toată partea de instrospecție, primești puțin suspans și primești răspunsul.

Cumpără Înainte să adorm

Cântec lin de Leila Slimani

Cântec lin a fost una dintre cele mai bune cărți citite de mine în 2019. De regulă, când dau peste cărți captivante, ele nu sunt neapărat bine scrise și nu vin cu o revelație. Sunt doar greu de lăsat din mână și cam atât. Cântec lin însă e diferită pentru că e o carte care începe cu sfârșitul. Miza nu stă în a afla cum se termină soarta personajelor, ci cum s-a ajuns la uciderea lor (no spoiler here, afli din primul capitol). Dacă mai adaug și că e o lectură destul de subțirică o face o candidată ideală pentru a fi citită într-o singură zi sau pentru cei care nu au așa mult timp liber.

 Pentru acțiunea cărții și impresii pe larg am scris o micro recenzie pentru Cântec lin.

Cumpără Cântec lin

Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafon

Mă întorc înapoi în primul an de facultate când am descoperit multe cărți bune de ficțiune (mostly pentru că am citit aproape 90 de cărți și 80% dintre ele au fost de ficțiune). Umbra vântului e prima parte dintr-o tetralogie (trilogie la vremea la care am citit-o eu) despre dragostea pentru cărți. Povestea e spusă pe fundalul Barcelonei anului 1945. Povestea se învârte în jurul Cimitirului Cărților Uitate, unde un anticar își duce fiul să-și aleagă o singură carte pe care dorește să o salveze (conform unei tradiții). El alege un roman misterios – Umbra vântului – și mulți ani mai târziu se găsește implicat într-o serie de intrigi în care cineva își dorește nespus să distrugă cartea (în timp ce el face tot posibilul să o salveze).

Mai adaug doar că e una dintre cele mai bune ficțiuni istorice pe care le-am citit. Partea a doua și a treia nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, așa că nu vă recomand să le cumpărați pe toate, decât dacă vă place tare mult asta. Între timp (în 2018, cred), a apărut și volumul patru al seriei (pe care nu l-am cumpărat pentru că e un gigant de +1000 de pagini).

Cumpără Umbra vântului

Învățare de Tara Westover

Ce caută un volum de memorii într-o listă de cărți captivante? Dacă te-ai întrebat asta, îți recomand mai mult ca oricui să citești Învățare. Deși e o poveste adevărată (sau poate tocmai de asta), Învățare e genul de care care te ține lipit de ea pagină cu pagină.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on

Acțiunea pe scurt: Tara a crescut într-un mod atipic, alături de o familie în care tatăl are ceva probleme psihice, iar mama nu pare să facă nimic pentru a ieși din cuvântul lui. Așa se explică ca Tara și frații ei nu au fost niciodată la medic, la școală și nu au luat medicamente. Când o parte din frații ei reușesc să se distanțeze de mediul din care provin și să studieze, Tara își dorește același lucru pentru ea.

Dincolo de a-mi oferi o poveste captivantă mie cartea Tarei mi-a oferit o lecție despre propria mea viață: niciodată nu desconsidera cât de multă recunonștință ar trebui să simți pentru că ai avut acces la învățământ și oamenii care să te susțină să reușești. Pentru mine, care am fost întotdeauna studenta care a urat cursurile plictisitoare din facultate, cartea asta a fost un duș cu apă rece și m-a făcut să-mi dau seama cât de privilegiată sunt.

Cumpără Învățare de pe Elefant. Dacă vrei varianta în engleză – Educated – am găsit cel mai bun preț aici

Zece negri mititei de Agatha Christie

Zece negri mititei e un roman clasic al genului polițist și este, totodată, una dintre cărțile adolescenței mele. O să vă spun și un fun fact: pe vremea când nu aveam biblioteca de acum cu așa multe alternative de citit în continuare, am început să recitesc cartea asta imediat ce am terminat-o pentru că eram convinsă că am ratat eu ceva esențial de nu am aflat cine e criminalul.

Acțiunea pe scurt: Zece străini ajung într-o casă aflată pe o insulă pustie la invitația unei gazde misterioase. Romanul începe puțin static pentru că îți prezintă pe fiecare dintre cei zece în drum spre insulă. Însă imediat ce ajung, pe lângă faptul că toată situația e bizară (gazda lipsește din casă) încep să moară, unul câte unul. Felul în care mor e reinterpretarea unui cântecel pentru copii din folclorul englezesc: Zece negri mitetei au mâncat la cină ouă/Unul s-annecat din ei/Și-au rămas doar nouă.

Există și o ecranizare sub formă de mini-serie produsă de BBC care e foarte bună. Probabil sunt mai multe ecranizări (nu știu să zic), dar aceea mi-a plăcut mie mult.

Cartea s-a tot reeditat de-a lungul anilor, dar mie-mi place ediția tie-in cea mai recentă pe care o găsești aici.

Adevărul despre cazul Harry Quebert de Joel Dicker

Faptul că am recitit Zece negri mititei la puțin timp după ce am terminat-o se poate explica prin faptul că nu aveam așa multe alternative. Dar faptul că am început să recitesc (și m-am oprit) Adevărul despre cazul Harry Quebert deși aveam biblioteca plină de cărți nu știu ce explicație are. Poate doar faptul că mi-a plăcut peste măsură de mult. Încă e pe lista cu „vreau să recitesc”. Mă abțin doar pentru că știu că, pe măsură ce voi uita mai mult din acțiune, plăcerea lecturii va fi și mai mare.

Acțiunea pe scurt: o adolescentă dispare în 1975. 33 de ani mai târziu, este găsit cadavrul ei în grădina scriitorului de succes Harry Quebert despre care se află că a avut o relație cu fata în tinerețe. Unul dintre studenții lui Harry Quebert și mare admirator sosește în oraș pentru a desfășura propria ancheta prin care vrea să dovedească nevinovăția profesorului. Pe măsură ce te adâncești în poveste afli detalii atât din prezent, cât și din trecut, apar noi personaje, iar acțiunea mai mult se complică decât să se simplifice.

Găsești Adevărul despre cazul Harry Quebert aici.

Rețeaua Alice de Kate Quinn

Rețeaua Alice nu e 100% genul meu de carte, însă m-a prins foarte tare în mrejele ei vara trecută. Parte romance contemporan, parte ficțiune istorică, Rețeaua Alice are în centru rețeaua de spioane din Al Doilea Război Mondial. Sunt două planuri (prezentul) în care o tânără încearcă să afle ce s-a întâmplat cu verișoara ei dispărută fără urmă și trecutul (în care aflăm povestea uneia dintre femeile care au fost parte din acea rețea de spioane). Nu mi s-a părut o carte extraordinară (poate și pentru că e foarte mult romance acolo), dar pentru o carte de vacanță/de weekend își merită locul în lista mea de cărți captivante.

Cumpără Rețeaua Alice.

Extrem de tare și incredibil de aproape de Jonathan Safran Foer

Dacă vă plac cărțile în care povestea este narată de un copil (apropo de Camera), cartea lui Jonathan Safran Foer e must-read.

Draga cititorule,

Ma numesc Oskar si sunt inventator, astrofizician si fan Beatles. Am noua ani.
Tati a murit la 11 septembrie 2001. Chiriasul bunicii e mut si are palmele tatuate cu DA si NU. In camera lui tati am gasit o cheie pe care am de gand s-o incerc in toate incuietorile din New York. (…) Asta e povestea mea, pe care n-am de gand sa ti-o spun de un googolplex de ori. Ce noroc pe tine ca m-ai intalnit!

Recunosc, îmi amintesc puține detalii pentru că am citit cartea acum destul de mult timp. Însă senzația de carte foarte bună a rămas cu mine până astăzi. Oskar e unul dintre personajele care mi-au rămas în minte prin inocența și umorul lui. Povestea se desfășoară pe două planuri care ajung să se întrepătrundă la un moment dat. Iar cartea, din moment ce am inclus-o pe lista mea de cărți captivante, e de nelăsat din mână.

Cumpără Extrem de tare și incredibil de aproape.

Toată lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr

Toată lumina pe care nu o putem vedea e cea mai recent terminată carte din lista asta. Nu am început-o sperând de la ea că o să ajungă într-un top al favoritelor. Însă m-a surprins în foarte multe feluri încât n-am avut cum să nu îi dau 5/5 stele. A ajuns în topul celor mai bune ficțiuni istorice citite vreodată (alături de Umbra vântului și Bibliotecara de la Auschwitz) pentru că, deși e 100% o poveste, e o carte din care afli multe despre perioada de dinaintea Celui De-al Doilea Război.

Acțiunea pe scurt: avem două planuri, unul este povestea unei fete oarbe, iar celălalt al unui orfan. Mare parte din carte alternează între poveștile celor doi. Fata e în Franța, băiatul e în Germania. Ai crede că cei doi nu au nimic în comun până într-un punct când poveștile lor se leagă. Ce mi-a plăcut mie cel mai mult însă nu e povestea în sine, ci felul în care poveștile lor devin una într-un punct al cărții. Adaug aici și felul în care e scrisă cartea. Nu e de mirare că a primit Premiul Pulitzer.

Găsești Toată lumina pe care nu o putem vedea la Cărturești (zilele astea intră în oferta 2+1 gratis).

Dacă vrei să afli mai multe despre carte, citește micro recenzia despre Toată lumina pe care nu o putem vedea.

Tetralogia Napoletană de Elena Ferrante

Am trișat puțin când am lăsat pentru final o întreagă serie. Însă cărțile Elenei Ferrante nu pot fi citite altfel decât în ordinea în care au fost scrise. Așa că nu-mi rămâne decât să le recomand pe toate. În cazul în care afli pentru prima dată de seria asta, îți voi spune că e povestea a două prietene, cu suișuri și coborâșuri. Acțiunea se petrece în Italia, mare parte din ea chiar la Napoli, iar felul în care Ferrante descrie totul e extrem de vizual. E o carte în care mizeria, sărăcia, mahalaua nu sunt cosmetizate în niciun fel. La fel nu sunt cosmetizate nici răutatea anumitor personaje. Însă felul în care cele două prietene devin pe rând, prietena genială a celeilalte (și un punct de reper) face tot deliciul cărții.

După ce am terminat cartea eu am comparat-o cu un serial pe care faci binge-watching. Între timp mi s-a îndeplinit dorința și primele două sezoane există deja pe HBO GO. Despre primul sezon, imediat ce a apărut, am scris și eu un articol. Ca ecranizare mi se pare foarte bună. Însă n-aș recomanda-o în locul cărților pentru că mai degrabă completează cartea prin detalii vizuale. Povestea mai puternică este cea din carte.

Găsești primul volum al seriei, Prietena mea genială aici.

Pe tine ce alte cărți captivante te-au ținut în casă zile întregi?


foto: Yellow Creators

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

8 comentarii

Ioana 6 aprilie 2020 - 14:33

Am terminat weekendul ăsta Învățare – vai, cum a fost cartea asta. Câteva ore dupa ce-am terminat-o încă nu-mi puteam lua gândul de ea și de la tot rollercoasterul de sentimente pe care l-am trăit citind-o (furie ar fi cel mai puternic dintre ele).

răspunde
andreeachiuaru 7 aprilie 2020 - 18:52

Eu o am pe lista de recitit în 2020

răspunde
Oana M 4 aprilie 2020 - 14:24

Am citit cam toate cărțile enumerate de tine aici și le consider și eu bune. Restul sunt pe lista de citit. Ce mi-a plăcut mie mult de-a lungul timpului? Cold Mountain, La răscruce de vânturi, Jane Eyre, Shining, Șoareci și oameni, Cititorul, Evadarea din mlaștină, Micuțele domnișoare, Pe neașteptate un înger, Povestea slujitoarei, Răzbunătorul, Casa păpușilor, Crimă și pedeapsă, Elizabeth a dispărut, Talentatul domn Ripley, This is where I leave you, Fata cu cercel de perlă, Oameni buni și oameni de bine.

răspunde
andreeachiuaru 5 aprilie 2020 - 21:32

Mă bucur tare că suntem pe aceeași lungime de undă. Am și eu pe lista scurtă Fata cu cercel de perlă.

răspunde
Ramona Răican 4 aprilie 2020 - 10:57

Pământ american, Casa de lângă lac, Sașenka, Labirintul spiritelor (merită să o citești, deși are aproape 1000 de pagini), Cele patruzeci de legi ale iubirii, Tentația de a fi fericit. Pe acestea mi le amintesc acum.

răspunde
andreeachiuaru 5 aprilie 2020 - 21:32

Mulțumesc de recomandări! Tentația de a fi fericit e pe drum, intr-un colet de la Libris.

răspunde
Arianna Suduc 4 aprilie 2020 - 10:55

Educated, Pacienta tăcută și cântec lin sunt și printre preferatele mele! Super super drăguțe recomandări de weekend 😀

răspunde
andreeachiuaru 5 aprilie 2020 - 21:33

Mulțumesc!

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe