Acasă Cărți dragi 12 cărți de citit în 2018

12 cărți de citit în 2018

de andreeachiuaru
11 comentarii

Vezi topul celor mai bune cărți citite în 2018

Nu sunt adepta listelor care conțin cărți de citit. Fie că e vorba de o perioadă scurtă, un an sau chiar o perioadă de câțiva ani. Iubesc listele, dar doar pentru funcția lor orientativă. Așa se face că îmi notez frecvent în bullet journal cărțile pe care vreau să le cumpăr. Și pe cele pe care vreau să le citesc. Uneori și recomandările despre care aș vrea să mă interesez mai mult.

Liste stricte nu-mi fac. M-aș limita prea tare și nu mi-aș permite să descopăr cărți grozave în timpul anului. Ce mi-am propus pentru 2018, însă, este să citesc 12 cărți din biblioteca mea. E vorba despre titluri primite sau cumpărate în ultimii 3 sau 4 ani. Titluri la care, se înțelege, nu am mai ajuns din varii motive.

Și cum între favoritele lui 2017 se regăsesc destul de multe cărți pe care le aveam deja în bibliotecă, am ales încă 12 cărți de citit în 2018. Ce au în comun? Toate sunt deja cumpărate sau primite și, sunt, mai mult sau mai puțin, din categoria cărților care mi-au fost recomandate de-a lungul timpului.

O viață măruntă de Hanya Yanagihara

Dacă aș putea spune despre o carte că a fost cartea anului 2017, atunci despre O viață măruntă aș spune-o. Cum așa? Am văzut-o recomandată de multe persoane pe care le urmăresc. Așa se face că de Black Friday am cumpărat-o. Problema e că nu am apucat să o citesc. Cine îi cunoaște dimensiunile, știe și motivul. Dar, imediat, ce termin cu Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, îi vine rândul. Dacă nu o aveți deja în bibliotecă, o găsiți aici.

Misterul regelui. Despre scris de Stephen King

Am aflat de cartea asta încă să se reediteze la Editura Nemira. Am căutat-o prin anticariate și nu am dat de ea. Apoi, înainte de Bookfest-ul din 2016, am aflat marea veste: se reedita. Am cumpărat-o atunci, din entuziasmul de moment. Dar, la fel ca multe alte cărți, a rămas necitită. Nu-mi place Stephen King în mod special, dar un manual de creative writing sună foarte bine. Dacă autorul mai e și atât de celebru, cu atât mai bine. Unde mai pui că și cartea asta mi-a fost recomandată de mulți cunoscuți? O găsești aici.

Dulcele bar de J. R. Moehringer

Nu mai știu de unde am cumpărat cartea asta, recunosc. Ce știu sigur, e că mi-a fost recomandată (și) de Ana Maria Ciobanu, de la Decât o revistă. Am citit și review-uri bune. La un moment dat, am văzut-o chiar și la un club de carte la care n-am mai ajuns. În 2018, vreau să-mi fac timp să o citesc. Am uitat să vă spun că e de Editura Publica și o găsești aici.

The tipping point de Malcolm Gladwell

Tot non-ficțiune și tot de la Editura Publica. Pe Malcolm Gladwell îl am de mult pe lista mea de cărți de citit. Printre persoanele care mi l-au recomandat se numără și Rusanda Cojocaru (fondatoarea Bookletta, geanta pentru carte). The tipping pointînsă, am primit-o din partea echipei Upswing (cunoscuți și ca SEO Monitor). Mi-am propus să o citesc încă de atunci, dar, cum încurcate sunt căile lecturilor, am tot amânat. Nu și în 2018.

Zaraza de Andrei Ruse

Singura carte din literatura română de pe lista asta. Citesc mulți autori români. Și pe Andrei Ruse l-am citit. Soni, mai exact. Mi-a plăcut tare. Atât de tare, încât am cumpărat și Zaraza. De-odată cu Misterul regelui al lui King, la același Bookfest. Dar, de pe noptieră a ajuns pe raft și de pe raft direct în biblioteca de acasă, a părinților. În 2018, vreau să o dezgrop de acolo și să o citesc. Iar dacă voi n-ați auzit de ea sau n-ați apucat să o cumpărați, o găsiți aici. Descrierea mi se pare tare intrigantă, apropo.

Maestrul și Margareta de M. Bulgakov

Spre rușinea mea, nu l-am citit pe Bulgakov. N-am stat departe de literatura clasică rusă, dar asta doar pentru o perioadă de vreun an. Apoi, de când am început să-mi împart listele infinite în cărți de citit pe fugă (adică în metrou, ratb etc.) și cărți de citit și savurat acasă, alături de o cafea, l-am tot amânat pe Bulgakov. Și mulți alți clasici. E drept, am auzit păreri pro și contra despre cartea asta. Dar niciodată nu m-au dat înapoi părerile negative, mai ales atunci când e vorba despre o carte importantă. Dacă n-o aveți în biblioteca părinților, vă puteți orienta la o ediție de aici. Eu zic că sunt suficient de mult ca să facă pe plac oricărui cititor.

Ispășire de Ian McEwan

Întâi a fost filmul. De fapt, doar trailerul. Mi s-a părut interesant și am zis că o să-l văd după ce citesc cartea. Am cumpărat cartea. Și n-am mai văzut nici filmul, dar nici cartea n-am citit-o. Așa se face că le-am trecut pe ambele în lista cu 12 cărți de citit/filme de văzut în 2018. Da, mi-am făcut o listă similară și cu filme, dar despre asta într-un alt articol. Presimt deja că o să-mi placă tare cartea asta, deși n-aș putea spune că am văzut-o recomandată de cineva în mod special. Voi o găsiți aici, într-o ediție ușor de purtat în geantă și de citit în metrou (spre bucuria mea).

Bastarda Istanbulului de Elif Șafak

Auzisem de Elif Șafak, dar nu-i dădusem atenție. Apoi, în 2014, de Crăciun, am primit de la un coleg de facultate cartea asta. Fără vreo recomandare anume. Era doar un Secret Santa dezorientat care a nimerit în Cărturești și a pus mâna pe o carte, la întâmplare. M-a bucurat tare să am cartea în bibliotecă. Dar cumva a rămas necitită de atunci și până acum. În orice caz, dacă vreți și voi să descoperiți o nouă cultură în 2018, găsiți cărțile lui Elif Șafak, aici.

Frații Karamazov de Dostoievski

Am avut o perioadă scurtă în care am citit clasici. Apoi am intrat în febra noutăților. Asta înainte de a bifa toți clasicii de pe listă. Așa se face că, de Dostoievski, am citit doar „Crimă și pedeapsă” și restul cărților au rămas cumpărate și atât. Și pentru că eu cred doar în schimbările mici, anul ăsta iau la citit o parte din clasicii de pe listă, iar pe următorii o să-i dozez corespunzător, pentru următorii ani. Și, apropo de clasici, dacă nu l-ați citit pe Dostoievski, eu chiar aș zice că e un must, indiferent cât de pasionați de noutăți sunteți. Îi găsiți cărțile aici.

Toba de tinichea de Gunter Grass

O achiziție ceva mai recentă, de la Bookfest-ul de care vă spuneam mai sus. Da, mi-a fost tare cu ghinion, pentru că am citit doar una dintre cărțile pe care mi le-am cumpărat. Motivele sunt multe, dar principalul e ăsta: nu mereu sunt în dispoziție pentru o carte grea (la propriu și la figurat). Dar dacă sunteți curioși în privința ei și vreți să-i dați o șansă, o găsiți aici, într-o ediție mult mai mică decât cea cartonată, pe care o am eu acasă.

Războiul nu are chip de femeie de S. Aleksievich

Cumpărată de-o dată cu O viață măruntă, deși pe Aleksevich o avem mai demult pe listă. În orice caz, i-am luat toate cărțile apărute la Editura Litera până acum, just to be sure. Cel mai tare mă atrage însă Războiul nu are chip de femeie. Dar, dacă-mi va fi pe plac, nu o să mă opresc doar la cartea asta. Îi găsiți cărțile aici.

Alegerea Sophiei de William Styron

Cartea asta e din aceeași categorie cu Dostoievski & clasicii. Le tot amân pentru că simt că nu sunt tocmai lecturi de tramvai. Mai ales că, până acum două luni, lucram atât de aproape de casă încât abia dacă citeam 15 pagini în tramvai. Iar cărților de genul vreau să le acord o altă importanță, nu să le plimb după mine luni întregi.

 

P.S: pozele din articol sunt de pe instagramul meu

 

Voi ce cărți v-ați propus să nu ratați sub nicio formă în 2018?


Vezi topul celor mai bune cărți citite în 2018

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

11 comentarii

Roxana 11 septembrie 2018 - 15:30

Am citit “O viață măruntă”. Trebuie neapărat s-o citiți. Este izbitor de bună.

răspunde
andreeachiuaru 11 septembrie 2018 - 16:18

Am citit-o între timp și a devenit cartea anului pentru mine. O să fac un update articolului. E scris în ianuarie, iar de atunci am dat gata cam jumătate din listă.

răspunde
emil 5 septembrie 2018 - 20:11

Eu nu inteleg un lucru ….Recomanzi carti pe care nu le-ai citit si le asezi pe o lista de asteptare . Ce treaba-i asta?

răspunde
andreeachiuaru 5 septembrie 2018 - 20:39

Nu sunt cărți pe care le recomand în cadrul acestui articol, ci o provocare personală pe care mi-am dat-o mie la început de 2018: să citesc 12 cărți pe care le am deja în bibliotecă. Am explicat mai multe despre acest mecanism chiar la începutul articolului.

răspunde
andreeachiuaru 5 septembrie 2018 - 20:46

Nu sunt cărți pe care le recomand, ci cărți din cadrul unei provocări pe care mi-am dat-o mie la început de an: să citesc 12 cărți din biblioteca personală. Poți citi mai multe despre mecanismul prin care le-am ales chiar la începutul articolului.

răspunde
Marianna 3 aprilie 2018 - 12:22

Am citit “Maestrul si Margarita” de Bulgakov, e cea mai interesanta carte citita ever. Dar merita cunoscut si contextul in care a fost scrisa. E foarte captivanta si tehnica autorului de a face roman in roman. Caracterele din carte sunt geniale. Am crescut in Uniunea Sovietica si mi-s familiare multe din imaginile prezentate aici. Recomand sa cititi si biografia autorului si chiar sa cautati si comentarii literare asa o sa intelegeti si mi bine ce a vrut sa ne spun autorul cu aceasta “poveste”.

Pot spune ca aceasta carte m-a “monopolizat” o vreme buna, din aceasta cauza am citit-o de doua ori la rand, iar a doua oara am inteles-o altfel.

PS: stiati care a fost primul titlu al acestui roman? “Evanghelia dup Satana” o dovada a existentei lui Dumnezeu prin dovedirea existentei lui Satan care a demonstrat asta ateilor din Moscova sovietica.

răspunde
andreeachiuaru 9 aprilie 2018 - 12:55

Patru luni mai târziu, eu n-am ajuns încă la cărțile astea. Dar mulțumesc pentru informații. Dacă mă va fascina cartea cu siguranță voi căuta să citesc mai multe despre autor.

răspunde
marynastase 18 ianuarie 2018 - 16:28

Interesantă listă!!! Câteva dintre ele se regăsesc și în lista mea! 😀 Am citit deja Zaraza (cu siguranță te va încânta și…surprinde) și Bastarda Istanbulului. Elif Shafak m-a ispitit cu această carte după care am continuat cu „Cele patruzeci de legi ale iubirii“ iar acum mă așteaptă cumințică „Onoare“. Cât despre clasici, Frații karamazov sunt pe lista mea parcă de o veșnicie, trebuie să fac ceva în privința asta! 😀 Pe Bulgakov l-am abordat de 2 ori, însă nu am reușit niciodată să termin Maestrul și Margareta.
Spor la lecturat și la recenzat!!!

răspunde
andreeachiuaru 28 ianuarie 2018 - 17:59

Mulțumesc, dragă Mary! Ianuarie a trecut și eu n-am bifat niciuna dintre cărțile din lista întocmită în articol, dar sper să remediez.

răspunde
Ghanda 10 ianuarie 2018 - 15:04

Eu nu prea îmi propun dinainte ce urmează să citesc pentru că mereu îmi aleg cărțile în funcție de starea de spirit din acel moment. Dar mi-ar plăcea să găsesc o metodă să mă „oblig” să mai citesc și din cărțile care stau necitite în bibliotecă de ceva ani. Poate o listă în bullet journal o să mă ajute 🙂

răspunde
andreeachiuaru 10 ianuarie 2018 - 15:07

Nici eu nu-mi propun multe, tocmai așa am ajuns la numărul ăsta, de 12. Îmi e ciudă că multe dintre cărți sunt cumpărate după ce mi le-am dorit foarte mult și apoi le abandonez pur și simplu. Eu zic că provocarea asta, cu 12 cărți, e una bună. Reading challenge-urile clasice, de tipul, „citește o carte cu coperta mov” mi se par puțin cam absurde și bune doar dacă nu ai deja o listă în minte cu titlurile pe care vrei să le citești. Trebuie să scriu și despre paginile dedicate lecturii din bullet journal, oricum. Mersi că ai trecut pe la mine. 🙂

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe