Acasă Cărți dragi 12 reguli de viață – un antidot la haosul din jurul nostru sau nu?

12 reguli de viață – un antidot la haosul din jurul nostru sau nu?

de andreeachiuaru
2 comentarii

12 reguli de viață de Jordan B. Peterson a fost printre cele mai vândute cărți ale anului 2018. Nu știu cum a fost în bula voastră, însă în bula mea a fost peste tot. La iubitori de cărți de dezvoltare personală, iubitori de lectură în general, devoratori de cărți orientate pe zona de business.

Am trecut-o pe lista în mai (la apariția ediției în limba română) și ulterior am tot amânat-o. Asta până în decembrie, când mi-am zis că trebuie să fie una dintre cele 6 cărți de citit până în 2019.

Nu știu exact ce așteptări aveam de la 12 reguli de viață. Cert e că nu doream să fie o carte bună și atât. Voiam să fie o carte care să-mi schimbe viața, care să mă inspire, să mă scoată din zona de confort. Cum au făcut Irezistibil și Sapiens de exemplu.

Este 12 reguli de viață pe lista celor mai bune cărți ale lui 2018?

Din păcate, nu și pentru mine. Iar asta s-a întâmplat pentru că 12 reguli de viață m-a pus constant să exclam două lucruri: wtf did I just read? & this thing is awesome.

Și da, procentul a fost cam de 50% pentru fiecare dintre situații. Una caldă, altă rece, cum ar zice românul.

Ce mi-a plăcut la 12 reguli de viață

Prima surpriză plăcută a fost că nu e deloc o carte superficială. Ba chiar aș spune că e prea plină de informații. Am avut un timp teama că va fi o carte care să-mi spună că eu pot, dar cartea mă va învăța cum. N-a fost cazul și m-a bucurat.

Al doilea lucru care mi-a plăcut a fost că există referințe spre numeroase domenii. Dincolo de faptul că da, sunt multe informații, ai șansa să afli explicații interesante din domenii diferite, de la religie la știință sau biologie.

Și, nu în ultimul rând, mi-a plăcut că o mare parte din carte este destul de aplicată, în sensul că 

Ce nu mi-a plăcut la 12 reguli de viață

Problema mea principală a fost legată de (unele) idei. Nu am rezonat cu autorul, iar acest lucru a fost un prim factor care m-a făcut să-mi dau seama că probabil nu va ajunge în topul celor mai bune cărți.

Apoi, ar mai fi faptul că unele reguli, cum le numește Peterson țin de formarea unor adevărate principii de viață, iar altele sunt mai degrabă superficiale. Cu alte cuvinte, nu mi s-a părut că cele 12 reguli de viață ar fi cele mai importante la care s-ar fi putut gândi cineva sau principii de netrecut.

Și, nu în ultimul rând, nu cred că am fost pe deplin mulțumită de  argumentație. 12 reguli de viață e genul de lectură foarte plină de paranteze și explicații adiacente încât la un moment dat ai toate șansele să uiți de unde ai pornit. 

O recomand dacă:

Vrei o carte care să te motiveze sincer, cu argumente și explicații.

Ești iubitor de non-ficțiune; și chiar o recomand fără excepție aici pentru că sunt de părere că orice cititor trebuie să citească cartea asta ca să-și facă o părere proprie. Nefiind o carte de ficțiune, pe care să o poți după niște criterii mai mult sau mai puțin universal acceptate (stilul de scriere, intrigă, personaje, teme abordate, final), lectura este cu atât mai subiectivă.

Cauți o carte alături de care să-ți începi noul an; e perfectă pentru începuturi, având fix doza aceea de motivare de care ai nevoie o dată ce ți-ai setat niște rezoluții (saute gândești la ele);

Iubești cărțile pline de informații; și aici mă refer la orice cărți pline de informații, de la facts din psihologie și până la lucruri neștiute din biologie (ca de exemplu comportamentul homarilor în fața înfrângerii); e genul de care care va genera multe subiecte de discuții cu prietenii.

Cartea o găsiți la librăria online Libris, iar transportul este mereu gratuit pentru comenzi de peste 50 de lei. 

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

Matei Ionut 17 ianuarie 2019 - 22:53

Mie mi-a placut, bine nu in aceiasi masura ca “Irezistibil” . E ok

răspunde
andreeachiuaru 27 ianuarie 2019 - 15:00

Mare parte din „problemă” la mine a fost că nu am fost de acord cu foarte multe dintre ideile lui Petterson.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe