Acasă Cărți dragi 21 de cărți de citit până în 2021 | un challenge personal

21 de cărți de citit până în 2021 | un challenge personal

de andreeachiuaru
9 comentarii

Funcționez cu liste de când mă știu. Mă ajută să prioritizez mai bine. Iar când vine vorba de cărți, fac liste anuale și liste lunare. Așa reușesc să mă temperez și să nu citesc tot timpul cărți proaspăt ieșite din tipar. Nu că ar fi ceva rău în asta, dar deja am cărți în bibliotecă care așteaptă de ani buni. Așa că am dat o tură prin bibliotecă cu un creion și un pix și m-am pus pe notat 21 de cărți de citit până în 2021. Între noi fie vorba, nu m-am oprit doar la astea, așa că am mai tăiat. La final de articol găsiți și ce-am tăiat de pe lista inițială.

21 de cărți de citit până în 2021

La final de decembrie m-am provocat pe mine să fac o listă cu ce vreau să citesc și să recitesc în 2021. Nu e un challenge pe care îl lansez pentru comunitatea mea, ci un challenge pe care-l fac eu cu mine. Însă dacă ai și tu nevoie de motivație, pe instagram am lansat book bites challenge – o provocare care te îndeamnă să citești în fiecare lună o carte care să te ajute să devii o versiune mai bună a ta. Despre challenge poți afla de aici.

Revenind la cele 21 de cărți ale mele, am ales ce nu am reușit să citesc în 2020, ce nu am reușit să citesc de mai bine de câțiva ani (și s-au pus praful pe ele, săracele), câteva de recitit. Vă povestesc mai jos ce e cu ele și ce caută pe lista mea.

1984 de George Orwell

Eram convinsă că nu o să-mi placă vreo ditopie până ce am citit 1984 a lui Orwell. Însă asta s-a întâmplat în anul I de facultate. Și cum a trecut ceva timp de atunci, vreau mult să o recitesc.

Superficialii de Nicholas Carr

Superficialii e o carte despre dependența noastră de tehnologie. Cum e un subiect care m-a preocupat mult în ultimul an, cartea e pe lista pentru 2020. Am primit-o la Gaudeamus, doar că nu am ajuns la ea.

Dopamina de Daniel Z. Lieberman

Dopamina am pus-o deja pe lista de ianuarie pentru că îmi doream să o încep încă de anul trecut. Sper să deslușesc puțin cum funcționează creierul uman și să învăț mai multe despre mine, ca persoană.

Gândirea rapidă, gândirea lentă de Daniel Kanehman

Tot din categoria „cum funcționează creierul meu” e și Gândirea rapidă, gândirea lentă, o carte despre care, spre rușinea mea, am aflat abia în anul II de masterat. O am de la Gaudeamus, dar nu am înghesuit-o între lecturile din decembrie pentru că am vrut să am mintea limpede când o citesc și să nu o fac parte din provocarea cu 6 cărți până în 2020.

Când de Daniel Pink

Despre Daniel Pink știam de puțin mai mult timp, dar nu am fost cu adevărat atrasă de ce scrie până nu am primit Când. Pentru că am crezut întotdeauna că timing-ul e important, dar și pentru că am văzut cartea asta pe lista multor persoane pe care le urmăresc, vreau musai să o citesc în 2020.

Essentialism de Greg McKeown

Essentialism și Atomic Habits și-au disputat locul de cea mai bună carte citită în 2019Aș vrea să-mi fac un obicei din a mă întoarce la cărțile foarte bune pe care le-am citit. Essentialism va fi recitită în 2020. Probabil Atomic Habits în 2021.

Educated de Tara Westover

Tot din topul celor mai bune cărți face parte și Educated. Aș vrea să o recitesc pentru că am devorat-o ca pe o carte de ficțiune și sunt convinsă că poate fi citită și în altă cheie. M-am gândit prea mult la ea ca să nu simt nevoia să mă întorc. De data asta, însă, voi citi varianta în engleză.

Călătoria către sine de Irvin D. Yalom

Călătoria către sine am vrut să o citesc de când am început să merg la terapie. Mai exact, din ianuarie 2019. Am tot amânat-o, însă nu vreau să mai fac asta și în 2020.

Mindset de Dweck

Mindset e o altă carte de non-ficțiune pe care aș vrea tare mult să o citesc. Și cum am un talent la a amâna lecturi (pentru că creierul meu strigă în 90% din timp ficțiune, ficțiune, ficțiune) am pus-o pe listă.

Open de A. Agassi

Îmi plac autobiografiile, însă de Agassi am fugit o perioadă convinsă că e doar o carte despre tenis. După multe discuții despre cartea asta am aflat că m-am înșelat. În plus, e scrisă în colaborare cu J. R. Moehringer, un autor care anul trecut m-a cucerit cu Dulcele bar.

Puterea obișnuinței de Charless Duhigg

Puterea obișnuinței a fost prima carte de non-ficțiune pe care am citit-o (exceptând volume de memorii/biografii). Se întâmpla în 2016, așa că a venit timpul să o recitesc pentru că s-au schimbat tare multe în felul în care văd lucrurile acum).

Pacientul englez de Michael Ondaatje

Am început Pacientul englez în 2016 și nu am mai terminat-o. Filmul l-am ocolit pentru că voiam să citesc întâi cartea. Nu știu dacă e un must-read, dar mi s-a pus pata pe ea, mai ales că o am în bibliotecă. Ba chiar am cumpărat și o ediție nouă.

Toată lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr

Nu sunt cea mai mare fană ficțiune istorică, dar sunt cărți care apar pe multe liste cu titluri foarte bune. Așa am aflat eu despre Toată lumina pe care nu o putem vedea. Primul pas a fost să o cumpăr, l-am bifat. Al doilea pas este să o și citesc până în 2021.

Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului de Harari

Am început ianuarie 2019 cu gând să citesc Homo Deus. Apoi am trecut în februarie și am spus că o citesc atunci. Long-story short, am o lună de când o amân și nu, nu e nici pe lista de ianuarie 2020. Sper că includerea ei în articol e un reminder că vreau cu adevărat să o citesc.

Jeff Bezos și epoca Amazon

Tot în categorii biografii am pe listă și cartea despre Jeff Bezos, fondatorul Amazon. Should be interesting având în vedere că am evitat să citesc informații despre el și plănuiesc să aprofundez (dacă va fi cazul) exclusiv după ce citesc cartea asta.

Excepționalii de M. Gladwell

Gladwell e pe lista mea din 2016, însă îl ocolesc cu iscusință. Nu știu de ce fac asta, chiar nu am un motiv. Poate că nu a fost timpul lui. Însă alegând o singură carte din cele 3 pe care le am deja în bibliotecă cred că e un pas spre a face citirea lui mai probabilă.

Bastarda Istanbului de Elif Shafak

Am descoperit-o pe Elif Shafak anul trecut, în martie. Bastarda Istanbului însă stă pe raft de mai bine de 3 ani. Pentru că îmi place să merg (măcar din când în când) la sigur cu anumiți autori, am pus-o pe lista lui 2020.

Rătăcirile fetei nesăbuite de Mario Vargas Llosa

Pe Llosa nu l-am citit până anul trecut în mai pentru că nu aveam o carte a lui. Apoi am cumpărat una, Rătăcirile fetei nesăbuite, dar tot nu l-am citit. De aceea, deși e aproape la final de listă, când m-am gândit la ficțiune, m-am gândit din nou la el.

Anxietatea de Scott Stossel

Anxietatea e prietena mea de când mă știu, însă până acum nu am citit o carte dedicată în întregime subiectului. Poate nici n-aș fi căutat în mod expres dacă n-aș fi găsit cartea asta tradusă recent la Humanitas într-un Cărturești. A ajuns pe listă de atunci, doar că n-am mai apucat în 2019.

Eva Luna de Isabel Allende

Nu știu dacă-mi place sau nu Isabel Allende pentru că am încercat să citesc o carte, cred eu, mai atipică pentru ea: Paula. Un alt motiv pentru care s-ar putea să nu-mi fi plăcut este că în perioada în care am citit-o mă interesau mai degrabă thrillerele psihologice decât cărțile care pun accent pe scriitură. S-a mai schimbat câte ceva de atunci, iar Isabel Allende a reajuns pe lista mea, de astă-dată cu Eva Luna.

Chemarea cucului de Robert Galbraith

Am avut vreo doi ani în care am mâncat thrillere pe pâine. Acum m-am mai temperat și citesc destul de rar. Însă în amintirea perioadei de atunci mai citesc 3-4 thrillere pe an. Pe lista lui 2020 este neapărat Chemarea cucului, din perioada în care eram cu adevărat pasionată de gen.

Ce mi-ar plăcea să citesc fără să fie priorități

Vă spuneam la început că ale mele 21 de cărți de citit în 2021 erau de fapt puțin peste 30. Mai jos aveți ce-am tăiat, semn că nu sunt o prioritate pentru mine.

  • Zuleiha deschide ochii – 
  • Minciuni pe canapea sau Plânsul lui Nietzeche (a se citi ca „o carte de ficțiune scrisă de Yalom)
  • Insuportabila ușurătate a ființei (sau altă carte scrisă de Kundera)
  • Între cer și pământ (și dacă-mi place toată trilogia lui Stefansson)
  • Puritate sau Libertate (sau ceva, orice de Franzen, pentru că sunt convinsă că o să-mi placă)
  • Dragostea unei femei cumsecade (sau altceva de Alice Munroe)
  • Curajul de a fi vulnerabil sau Rising Strong sau Dare to lead (adică încă o carte a lui Brene Brown)
  • o carte a lui Nassim Taleb
  • ceva de Svetlana Aleksevici

Dacă ai face o listă cu 21 de cărți de citit până în 2021 ce autori ar fi pe lista ta?


P.S: vrei să fii la curent cu ce aflu util din cărțile de mai sus? Abonează-te la Book Bites, un newsletter de conținut despre cărți și obiceiuri de lectură.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

9 comentarii

Groapa de Eugen Barbu. Suprizele apar de unde nu te aștepți - De-ale Dianei 12 martie 2020 - 15:25

[…] și, într-un final, am achiziționat-o de la un anticariat online. (Și a venit la fix și pentru Book Bites Challenge – o provocare „instagrammească” lansată de Andreea […]

răspunde
Madalina 8 ianuarie 2020 - 17:56

Tot cautam recomandari de carti si am dat de blogul tau, lucru pentru care sunt profund recunoscatoare 🙂 Mi se par extrem de echilibrate ideile tale, am citit unele dintre cartile despre care zici tu si mi-au placut, am mai comandat altele 😀 In alta ordine de idei, mi-a placut mult “Zuleiha deschide ochii”. Iar “Plansul lui Nietzsche” este exact in stilul lui Yalom, dar pe mine m-a dezamagit sfarsitul. In orice caz, te urmaresc in continuare cu interes.

răspunde
andreeachiuaru 10 ianuarie 2020 - 11:23

Mulțumesc tare mult, Mădălina! Mă bucur că îți place blogul.

răspunde
Olivia-Rahela Pașniciuc 10 ianuarie 2020 - 19:31

Zuleiha deschide ochii e foarte faina! De Svetlana Aleksevici am terminat de curand “Razboiul nu are chip de femeie” si am citit si “Dezastrul de la Cernobil”, foarte bune ambele. Lectura placuta! ❤️

răspunde
andreeachiuaru 14 ianuarie 2020 - 11:14

Mulțumesc, asemenea!

răspunde
Adina Serafini 3 ianuarie 2020 - 17:19

My 21:

1.Toata lumina pe care nu o putem vedea
2. Litera stacojie – Nathaniel Hawthorne
3. The tipping point – Malcolm Gladwell
4. Zbor deasupra unui cuib de cuci – Ken Kesey
5. Viata nemuritoare a Henriettei Lacks. Povestea femeii care a schimbat medicina secolului XX – Rebecca Skloot
6. Siddartha – Hermann Hesse
7. Invatare – Tara Westover
8.Acolo unde canta racii – Delia Owens
9. Un barbat pe nume Ove – Fredrik Backman
10. Eleanor Oliphant se simte excelent – Gail Honeyman
11. Fructele maniei – John Steinbeck
12. Arta subtila a nepasarii – Mark Manson
13. Flori pentru Algernon – Daniel Keyes
14. Povestea mea – Michelle Obama
15. Omul in cautarea sensului vietii – Victor Frankl
16. Magia ordinii – Marie Kondo
17. Don Quixote – Cervantes
18. Intre lume si mine – Ta-Neishi Coates
19. Oameni normali – Sally Rooney
20. 4 ore saptamana de lucru – Timothy Ferris
21. Rework – Jason Fried

Spor sa avem, caci e plin de carti bune

răspunde
andreeachiuaru 5 ianuarie 2020 - 14:00

Am ochit deja acolo cateva citite de mine in 2018 si 2019 care mi-au placut. De Jason Fried iti recomand si It doesn’t have to be crazy at work, mi s-a părut super inspirațională. De asemenea, dacă mai ai loc de o recomandare și nu ai citit încă, trece și „Mințile lui Billy Milligan” a lui Daniel Keyes, mi-a plăcut chiar mai mult decât Flori pentru Algernon.

răspunde
vmirabela 3 ianuarie 2020 - 16:54

Călătoria către sine și Rătăcirile fetei nesăbuite le-am citit în 2019 și s-au regăsit și în topul dee final de an. Recomand. 🙂
Am citit și Toată lumina pe care nu o putem vedea, dar nu pot spune că mi-a plăcut, nu a reușit să mă țină prea mult în poveste.
Iar gandire rapidă, gândire lentă e și pe lista mea obligatorie. 🙂
Lecturi plăcute!

răspunde
andreeachiuaru 5 ianuarie 2020 - 14:00

Mulțumesc, asemenea! 🙂

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe