Acasă Cărți dragi Acolo unde cântă racii de Delia Owens | Micro recenzie de carte

Acolo unde cântă racii de Delia Owens | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
4 comentarii

Mi-am dorit Acolo unde cântă racii înainte să știu măcar despre ce e vorba. E una dintre cărțile aflate în top vânzări în afara țării, iar traducerea care s-a întâmplat destul de repede, a fost un plus. Mi-am comandat-o la scurtă vreme de pe Elefant. Până să o citesc, au început să apară și păreri pozitive în blogosfera noastră. Așa s-au născut marile mele speranțe în privința cărții care au fost foarte departe de realitate.

Despre ce e Acolo unde cântă racii?

Acolo unde cântă racii este o poveste care se petrece pe două planuri temporale.

Unul dintre ele o urmărește pe micuța Kya, abandonată de mamă și de frații mai mari. Rămasă cu un tată alcoolic și abuziv, fetița de 6 ani învață să trăiască singură, într-o colibă dărăpănată din mlaștină. În timp, misterul care îi încojoară copilăria și adolescența o transformă într-un soi de legendă locală în micul orășel din apropiere. Așa ajunge Kya Fata Mlaștinii.

Cel de-al doilea plan urmărește ancheta poliției pentru a descoperi ucigașul lui Chase Andrews, un tânăr găsit mort în urma a ceea ce inițial pare un accident. Cunoscând legătura dintre Fata Mlaștinii și Chase, poliția își îndreaptă toate suspiciunile spre Kya. Însă Kya nu e nici pe departe sălbăticiunea despre care vorbesc legendele locale, ci o tânără sensibilă și dornică de afecțiunea celor din jur.

Ce mi-a plăcut la carte?

Îmi plac mult genul de povești care urmăresc două planuri temporale și două perspective. Iar dacă mai e implicată și o crimă, iar răspunsul se află undeva în trecut, atunci cartea are toate șansele să mă prindă. 

Aici se opresc însă lucrurile care mi-au plăcut mie la Acolo unde cântă racii. Deși scriitura nu are un termen de comparație, mi-a amintit puțin de Lanțul, o carte care a pornit de la o idee foarte bună, dar care s-a dovedit destul de slabă în final.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Întâi și întâi, eu am avut așteptări foarte mari de la Acolo unde cântă racii. Nu e o carte over rated, pot înțelege ușor de ce altora le-a plăcut așa mult, însă mie nu mi-a adus nimic nou. Se prea poate că orice voi enumera eu cu titlul de „nu mi-a plăcut” să fie chiar punctele pentru care alții au îndrăgit cartea. Deci chiar vă sfătuiesc să citiți și câteva review-uri pozitive ca să vă faceți o idee.

1. Stilul de scriere

Delia Ownes, autoarea, este naturalistă și a publicat deja vreo 3 cărți dedicate expedițiilor realizate cu soțul ei în diferite zone sălbatice din America. Asta a făcut, din punctul meu de vedere, ca stilul de scriere să fie mai greoi decât era cazul. Am trecut cu greu prin primele 100 de pagini și am simțit, pe alocuri, că voi abandona cartea. Misterul crimei a fost cel care m-a înduplecat să nu o fac.

Dincolo de asta, pentru a arăta dragostea Kyei pentru poezie, autoarea inserează la fiecare câteva zeci de pagini versuri prin care Kya își descrie stările sufletești. Eu, care nu m-aș descrie ca o amatoare de poezie, le-am cam citit pe diagonală, recunosc. Cu alte cuvinte, nu le-am văzut neapărat rostul.

2. Veridicitatea personajelor

Nu prea am putut să empatizez cu Fata Mlaștinii pentru că nu mi s-a părut a fie reală. Deși m-am trezit comparându-i povestea cu cea a Tarei Westover, din Învățare, tot nu prea mi-a venit să cred în autenticitatea personajului. Apoi am citit un review pe goodreads (după terminarea cărții) în care mi s-a părut că cineva a articulat mai bine ceea ce aș vrea eu să spun, așa că îmi permit să parafrazez. Autoarea se străduiește puțin cam prea mult să o facă pe Kya să pară diferită și sfârșește prin a o face să se comporte exact ca oricine altcineva.

3. Intriga polițistă a fost foarte slabă 

Acolo unde cântă racii nu este un roman polițist. Însă, când un roman începe cu o crimă misterioasă, eu mă cam aștept ca până în final să aflu cine e autorul și cum a fost plănuit totul, în detaliu. Autorul îl afli din ultimele pagini, însă finalul e atât de grăbit încât mie mi s-a cam părut că am pierdut timpul așteptând de la cartea asta ceva ce nu e de fapt. De aceea, mi-e greu să vă spun în ce gen aș încadra Acolo unde cântă racii. Nu e chiar roman de dragoste, însă cu siguranță nu e nici un roman polițist.

Cui recomand Acolo unde cântă racii?

Sinceră să fiu, eu chiar aș recomanda-o, chiar dacă mie nu mi-a plăcut. Poate părea o contradicție, însă încerc să nu fiu răutăcioasă by default cu acele cărți care nu sunt genul meu. Așa că, dacă descrierea îți face cu ochiul, give it a try.

Cumpără cartea

Elefant | Libris | Cărturești | Books Express | Okian

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

4 comentarii

Acolo unde canta racii (Where the crawdads sing) - Delia Owens 30 octombrie 2019 - 4:01

[…] Acolo unde canta racii este una dintre cartile care mi-a atras atentia prin dubiosenia ei. E un paradox, stiu, la fel cum un paradox este faptul ca cea mai convingatoare recenzie, cea care m-a facut sa ma decid s-o comand, a fost una negativa (cea scrisa de Andreea). […]

răspunde
Emil Calinescu 30 octombrie 2019 - 2:45

Revin cu un comentariu dupa ce am terminat cartea. Trei observatii:

1. Poeziile sunt bune, dar nu sunt bine traduse. Ma rog, poeziile in general nu prea sunt traduse cum trebuie. E cam greu. In engleza cica suna decent.

2. Intriga politista este slaba rau.

3. Mi-a placut finalul. Cand aflam totul. Nu stiu, dar finalul mi se pare ca salveaza cartea.

răspunde
Emil Calinescu 16 septembrie 2019 - 12:27

Ca sa confirm ce ai zis la final, pe mine m-ai convins 🙂 Voi comanda cartea, dar cred ca prin octombrie/noiembrie. Am altele la rand.

răspunde
vmirabela 9 septembrie 2019 - 20:40

Am văzut această carte peste tot și chiar nu mă atrăgea (cu toate că o citeau oameni cu care am în comun titluri preferate), dar după recenzia ta chiar o voi comanda și eu. Sunt curioasă acum. 🙂
Felicitări pentru tot ce faci!

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe