Acasă Cărți dragi Anotimpul fructelor de mango de Amulya Malladi | Micro recenzie de carte

Anotimpul fructelor de mango de Amulya Malladi | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Am descoperit Anotimpul fructelor de mango anul trecut, când îmi căutam cărți pentru vacanță. Mi-a fost recomandată de cineva drept o carte perfectă de citit pentru plajă. Nu am găsit-o atunci în librării, însă câteva luni mai târziu am luat-o cu 15 de lei de la Shop my library. I-a venit rândul tocmai vara asta, într-un weekend când îmi căutam o carte care se citește rapid.

Despre ce e Anotimpul fructelor de mango?

Anotimpul fructelor de mango are un titlu tentant. Cartea este despre întoarcerea în India a Priyei, o indiancă stabilită de 7 ani în America. Pentru Priya scopul vizitei este anunțarea deciziei de a se căsători cu Nick, iubitul american cu care are o relație de trei ani. Pentru părinții și bunicii Priyei este ocazia perfectă de a-i găsi „un băiat bun indian” care să o ia de nevastă.

Întâmplările pe alocuri amuzante sunt un prilej pentru o incursiune culturală într-o Indie pentru care tradițiile sunt mai importante decât orice și în care femeia nu are putere de decizie asupra viitorului ei.

Ce mi-a plăcut?

Romanul începe foarte promițător. De altfel, mi s-a părut că are unul dintre cele mai frumoase începuturi. Se explică puțin contextul – în India în care a crescut Priya este interzis să faci sex înainte de căsătorie sau să-ți alegi tu soțul. Deși e un roman, nu unul de dragoste, primele pagini abundă de informații despre tradiții, mâncăruri tradiționale, locuri. 

Ce nu mi-a plăcut?

Dacă Anotimpul fructelor de mango ar fi fost o comedie romantică produsă de Netflix la care să te uiți în weekend, ar fi fost perfectă. Eu însă sunt incapabilă să închid ochii la cărți mai slăbuțe și să motivez prin „e o carte de weekend”. Dacă la filme cu personaje neverosimile sau care nu se comportă natural mă mai pot uita, la cărți nu pot deloc să nu mă enervez.

Personajele m-au enervat cel mai mult. Pryia, personajul-narator, se comportă ca o adolescentă de 14 ani. Nu am făcut un research asupra background-ului cultural al autoarei, însă în mod clar nu știa, la vremea la care a scris cartea (publicată în 2003) cum ar trebui să se comporte o femeie de 27 de ani, cu studii superioare și o carieră într-o multinațională.

De ce spun că Pryia se comportă de parcă ar avea 14 ani? Întâi pentru că își ascunde relația cu viitorul soț. Apoi pentru că se complace în tot soiul de situații în care o pun părinții pentru că e incapabilă să-și articuleze ideile. Nu e vorba nici de respect, nici de teamă. E vorba de prostie. O prostie de care mie mi-e greu să cred că o femeie cu calitățile menționate mai sus ar fi în stare vreodată.

Sunt doar două exemple, pentru că toate personajele Amulyei Malladi sunt de carton. Bărbați în toată firea care sunt directori de bănci, dar care își lasă părinții să le pețească femei. Personaje ale căror singure caracteristici fizice sunt asemuirea cu actori indieni celebri etc.

Cui recomand Anotimpul fructelor de mango?

Cred totuși că Anotimpul fructelor de mango e o carte potrivită pentru cineva care apreciază genul chick-lit. Dacă tot ce vrei e o carte romantică, atunci go for it. Mi-a fost foarte bine descrisă ca un beach read veritabil pentru că asta și e. Din păcate, eu m-am așteptat să descopăr o scriitură valoroasă și o poveste care să rămână cu mine mult timp de acum încolo, cum a fost Cele patruzeci de legi ale iubirii, însă dezamăgirea a fost pe măsură.

 

P.S: n-aș ști să vă zic unde găsiți cartea, pentru că are stoc epuizat pe toate librăriile online. Vă puteți încerca norocul prin anticariate sau la bibliotecă, poate-poate.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe