Acasă Alte ideiViața în București Chiriaș în București: cele mai enervante 8 expresii în anunțuri

Chiriaș în București: cele mai enervante 8 expresii în anunțuri

de andreeachiuaru
8 comentarii

Ai citit ce am pățit cu anunțurile false? Nu-i nimic, încă poți s-o faci. În orice caz, pentru că a articolul a fost foarte comentat, mi-am propus să scriu ceva similar. Despre anunțuri enervante, de data asta. Mai exact un top. Și am destulă experiență în căutatul apartamentelor, credeți-mă. De trei ani încoace, tot asta fac..

De când sunt studentă, am stat în patru zone din București. În garsoniere, apartamente de două și trei camere și un cămin privat. Asta înseamnă că am citit câteva sute de anunțuri. Și, bineînțeles, am remarcat niște expresii care m-au enervat de fiecare dată.

Dincolo de experiență în căutări, e de ajuns să deschizi rubrica de anunțuri de închirieri de pe olx. Sigur o să dai de cel puțin una dintre expersiile astea.

 

între 2 și 10 minute până la metrou

Formularea asta e doar o minciună în mare parte dintre anunțuri. Fie acele minute sunt calculate cu ratb-ul (făcând abstracție de la distanța pe care o parcurgi pe jos până în stație și de timpul petrecut în așteptarea ratb-ului). Die agenții/proprietarii fac abstracție de blocuri, clădiri, garduri și calculează distanța de parcă ai putea să treci prin ele. Sau să zbori, e și asta o variantă plauzibilă. Dar dacă nu ai super-puteri, cel mai probabil vei fi la fel de dezamăgit ca mine. Asta când vei vedea că două minute înseamnă, după caz, aproape zece. Iar zece minute faci probabil doar cu ratb-ul.

Sfatul meu: dacă nu cunoști zona, cere un punct de reper. Deși chiar și distanța față de punctul de reper poate fi aproximată. Sau chiar numele străzii. Și folosește cu încredere Google Maps. Asta ca să nu te plimbi degeaba și să constați că garsoniera/apartamentul e muult mai departe decât ți-ai imaginat tu.

8MWbw

 

mobilată lux

Pe sectorul de preț pe care am căutat eu întotdeauna, adică aproximativ 250 de euro pentru o garsonieră/apartament micuț, nu am găsit nimic care să mă dea pe spate. Asta dacă fac abstracție de garsonierele superbe (și inexistente) de care vă povesteam în articolul despre anunțurile false. Altfel spus, nu am avut niciodată pretenția la o garsonieră mobilată lux. E simplu: nu am buget pentru una. Dar expresia e mult mult prea des întâlnită în multe anunțuri. Dacă mobila e relativ nouă, devine lux. Chiar dacă luxul se rezumă la o canapea care nu s-a rupt încă sau un dulap și un birou din pal.

picgifs-not-bad-agreement-5758729

 

Mobilă nouă

Dacă mobila nu este de lux, dar totuși relativ modernă (prin modernă înțeleg nu moștenită de la bunici), atunci este nouă. Nu se distinge cu nimic mobila din apartament? În regulă, nu-mi vorbi despre ea! Dacă ai pus poze e suficient cât să-mi fac o părere. Dar o mobilă cumpărată acum cinci ani nu e o mobilă nouă în niciun caz.

 

mobilată decent

Sfat: dacă dați peste astfel de anunțuri în ziar (sau pe un site fără poze), închideți pagina. Dacă scrie că mobila este decentă, așteptați-vă la ce e mai rău. De regulă, prin decent se înțelege mobilă veche. Dacă vrei să locuiești pe termen lung și nu ești iubitor al mobilei ceva mai vechi, probabil că te va enerva destul de tare acest aspect. Până la urmă chiriile nu sunt tocmai ieftine, așa că pretențiile ar trebui să fie justificate cumva.

 

10 – 15 minute până în centru

Am căutat destul de multă vreme o garsonieră în zona Sebastian. A fost prima zonă în care m-am mutat în București și am prins un fel de drag de ea. Ai legături ok cu centrul, nu e extraordinar de aglomerată, ai destule magazine mari etc. Pe scurt, e zona în care m-aș muta oricând dacă aș găsi o garsonieră sau un apartament în regulă.

Dar NU E LA 10 MINUTE DE CENTRU. Nu, nici măcar cu mașina. Poate doar dacă poți zbura deasupra clădirilor și a celorlate mașini (vezi discuția legată de distanța față de metrou). Iar formularea asta am citit-o de câteva zeci de ori. De altfel, pe 13 Septembrie traficul e destul de aglomerat. Uneori faci chiar o oră până la Unirii. Ghici ce? Singurele apartamente în care ești la 10 – 15 minute de centru sunt situate… în centru. Am văzut formulări similare și pentru garsoniere din Berceni. Se calculează probabil doar timpul petrecut în metrou, fără să pui la socoteală distanța până la gura de metrou și/sau timpul de așteptare.

tumblr_inline_ohckpbAFre1r6g6zo_500

 

multiple îmbunătățiri: gresie, faianță, parchet

Un apartament care are gresie, faianță și parchet e un apartament absolut normal. Să ai parchet pe jos nu se încadrează în categoria de îmbunătățire. Idem și pentru formulări ca baie complet utilată sau bucătărie utilată cu aragaz și frigider. You don’t say?! Mă bucur că nu-mi menționezi în anunț și faptul că are ferestre sau uși.

ToMjGpmqtlJLIRPpQEU

 

detalii la telefon

O altă formulare găsită în multe anunțuri care mie mi se pare foarte enervantă. Uneori, dacă ne referim la grupurile de facebook, nici măcar prețul nu e trecut. Alteori, pentru anunțuri publicate pe site-uri, nu afli nici zona sau sectorul. Eu n-am o plăcere aparte să sun oamenii doar ca să-i întreb în ce zonă e proprietatea și să constat apoi că nu mă interesează.

 

menționarea unui centru comercial mare care se află totuși suficient de departe

Revin la exemplul cu zona Sebastian. Multe apartamente care se află mai degrabă în Ferentari sunt menționate ca fiind lângă Liberty Mall. E perfect în regulă ca proprietarul/agentul să-ți dea un punct mare de reper. Mai ales dacă nu ești foarte familiarizat cu zona. Dar la fel de în regulă ar fi să-ți spună și distanța reală față de acel punct de reper. Formularea e cu atât mai enervantă cu cât reunește mai multe astfel de puncte de reper aproximative care nu au aproape nicio legătură cu poziționarea reală.

 

BONUS: anunțuri fără poze

E drept, asta nu-i o formulare. Însă e una dintre chestiile întâlnite, mai ales în cazul proprietarilor în vârstă. Dacă e în ziar e ok. Dar din moment ce ai găsit posibilitatea să adaugi anunțul pe o platformă online (probabil ajutată de un copil, nepot, vecin etc.) de ce nu ai cere ajutorul să adaugi și niște fotografii? Mă enervează pentru că nu-mi pot da seama dacă pozele au fost omise intenționat pentru că mobila nu e tocmai cea mai cea sau apartamentul merită văzut. Astfel de anunțuri sunt cu atât mai enervante cu cât sunt însoțite de expresia detalii la telefon.

 

Cam astea au fost, pe scurt, câteva dintre frazele care m-au enervat cel mai mult în anunțurile de închirieri pe care le-am citit de-a lungul timpului. Pe tine ce te enervează? Povestește-mi în comentarii.

 

sursă foto

 

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

8 comentarii

Ioana 31 iulie 2018 - 14:46

Da, am trecut anul trecut prin toate astea :)) Pe mine ma amuza anunturile publicitare de nu mai pot – cine oare e idiot sa nu inteleaga ca daca eu caut un apartament la 5 minute de metrou n-o sa ma mut niciodata intr-unul care de fapt e la 5 minute cu masina de metrou? A, si ai uitat culmea culmilor – pentru vizonari printr-o agentie trebuie sa platesti 50 de RON/vizionar pentru ca, nu-i asa?, nu vrei sa irosesti degeaba timpul agentului. Bitch please!

răspunde
andreeachiuaru 31 iulie 2018 - 14:52

Serios? Habar n-aveam că trebuie să plătești pentru vizionări. Până la urmă mi se pare un compromis chiar să mergi să vezi ceva ce nu ți-ai dorit inițial. Că, na, se întâmplă să-ți expire contractul sau să fie nevoie să te muți urgent și atunci parcă îl iei chiar și pe ăla la 20 de minute de metrou, dacă tot n-ai încotro.

răspunde
OLX și anunțurile false pentru apartamente de închiriat | Blog de idei 21 noiembrie 2017 - 18:59

[…] amintit de episodul ăsta citind niște comentarii pe un grup de facebook. Cineva postase un anunț de pe olx pentru un apartament în zona Titan. Îmi scapă detaliile, dar nici nu sunt relevante, […]

răspunde
lorem ipsu' 4 iulie 2017 - 19:57

OOO daaaa ….”Decent” e intr-adevar ca un fel de bau-bau, am ajuns sa il iau drept “la limita suportabilitatii” sau ceva de genul 🙂 In general, a-ti cauta chirie e ca o loterie, eu mereu am dat peste agentii cand era mentionat “proprietar”, am ajuns sa vizitez alte apartamente decat cele care erau pe site…P.S -Frumos blog! 🙂

răspunde
Andreea Chiuaru 4 iulie 2017 - 22:10

S-a întâmplat și minunea și ne-am găsit garsoniera așa cum o visam. Dovada că se poate. Și n-a fost prin agenție. Mă bucur că îți place blogul, te mai aștept pe aici. 🙂

răspunde
lorem ipsu' 5 iulie 2017 - 9:39

Cu drag:)

răspunde
Elena 7 iunie 2017 - 12:34

Eu mi-am gasit in martie un apartament de inchiriat – am vazut anuntul in zona Vitan cu un set de poze si in zona Basarabia cu alt set de poze, cand in realitate este situat in rondul Baba Novac 🙂 Din fericire, zona este ceea ce cautam, dar m-am amuzat sa vad ca “spatiul este relativ”.
As adauga la lista ta “mobilat clasic” – tradusa prin “mobila bunicii, cu mileurile si bibelourile aferente”.

răspunde
Andreea Chiuaru 7 iunie 2017 - 13:33

Introdusesem în categoria cu „mobilat clasic” și o povestioară despre un apartament mobilat clasic undeva prin Berceni pe care am fost să-l vizionez într-o seară de decembrie. De altfel, apartamentul nu avea aproape nimic din sintagma „perfect pentru două studente” pe care am găsit-o în anunț, dar mi-a fost învățătură de minte să nu mai merg la anunțuri fără poze. Din fericire totul e bine când se termină cu bine. 🙂

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe