Acasă Cărți dragi Despre audiobooks | Experiența mea cu Audible și Scribd și ce îți recomand

Despre audiobooks | Experiența mea cu Audible și Scribd și ce îți recomand

de andreeachiuaru
12 comentarii

Am început să ascult audiobooks pentru prima dată în august 2019. A fost o călătorie care a început mai devreme, la început de 2019, când am ascultat primul meu podcast în română. După câteva luni de podcast-uri mi-am făcut un cont pe Audible. Între timp, după jumătate de an de testat două platforme, am ajuns la niște concluzii despre Scribd și Audible pe care m-am gândit să le împărtășesc cu cei interesați. Dacă ești interesat de audiobooks, atunci articolul este pentru tine.

Unde poți asculta audibooks gratuit?

Când mă gândesc la audibooks acum știu că ce găsești pe Scribd și Audible nu au legătură cu ce audiobooks am găsit anterior pe diferite site-uri. Spun asta pentru că am mai avut o încercare de apropiere de ele și prin liceu și am dat doar peste cărți citite pe aceeași voce banală și lipsită de intonație. E de înțeles, având în vedere că majoritatea acestor cărți sunt înregistrate de voluntari.

Momentan nu știu un site cu audiobooks gratuite și de calitate în limba română. Există variante în limba română în librării, dar sunt înregistrate pe CD-uri și mie mi se pare prea incomod.

Dacă vrei să asculți audiobooks în engleză gratuit, te poți înregistra fie pe Audible, fie pe Scribd. Ambele oferă o lună gratuit. Voi dedica câte o secțiune a articolului pentru fiecare serviciu pe care l-am testat, iar la final vă spun ce am decis să folosesc pe viitor.

Audible – cât costă, ce găsești acolo, ups & downs

Audible e un serviciu al celor de la Amazon. Practic, e un fel de Netflix pentru audiobooks. Găsești de toate acolo, de la romane clasice, la ultimele noutăți literare. Cărți foarte cunoscute sau producții proprii.

La fel ca în cazul Netflix, există o aplicație mobilă cu o interfață prietenoasă.

Spre deosebire de un site de genul Netflix nu ai acces gratuit la orice carte în baza unui abonament lunar.

Audible funcționează în următorul fel: achiziționezi un abonament lunar pentru care plătești 14.95 $ și primești un credit. Cu acest credit, poți cumpăra o carte, la alegere. E un deal bun având în vedere că noutățile din audible pornesc de la 25 – 30 $ fiecare și ajung până la 45 $.

E foarte mult, știu, dar e de înțeles, dacă te gândești la costurile care se adaugă pe lângă cele de publicare ale unei cărți în format fizic. Multe dintre cărți sunt citite chiar de autori. Vă dau doar câteva exemple de audiobooks: Michelle Obama, Andre Agassi, Tara Westover, Mark Manson, Margaret Atwood. Cărțile lor sunt citite chiar de ei, iar experiența este una diferită și foarte interesantă.

Tot în baza abonamentului ai special price pentru toate cărțile din platformă. Nu cred că e o reducere standard, dar prețurile scad cam la 50%. Așa că, dacă termini cartea pe care ți-ai ales-o sau doar vrei să asculți altceva nou, plătești 15 $ în loc de 30 $.

Cum am ascultat audiobooks timp de trei luni la un preț mai mic

Cum ziceam, prima lună abonamentul e gratuit. Primești un credit pe care îl poți folosi pentru orice carte și posibilitatea să alegi încă două cărți din categoria Audible Originals. Eu așa am descoperit The Burnout Generation care mi-a plăcut destul de mult (deși seamănă mai degrabă cu un podcast decât cu o carte).

Cu primul meu credit mi-am luat Hidden BodiesAm vrut să mă orientez spre o carte super easy pentru că scopul meu era să ascult la sală. Am terminat-o în mai puțin de o lună și eram Deja eram convinsă că nu voi plăti 15 dolari ca să-mi aleg o nouă carte. Apoi, dintr-o greșeală, am primit o ofertă pe care nu am putut să o refuz.

Am vrut să intru pe audible și de pe desktop și după ce am căutat pe Google și am apăsat pe un ad am fost redirecționată spre Amazon UK. Contul meu era creat pe Amazon USA. Nu prea știu cum nu și-au dat ei seama că am folosit același e-mail și același card. Ideea e că m-am trezit cu un mail de bun venit. Când mi-am dat seama, am intrat repede să anulez înainte să folosesc acel credit de teamă că Audible mă va taxa totuși cu 15 $. Însă atunci când am completat formularul am bifat „este prea scump” (fiind cu adevărat sinceră).

2 zile mai târziu am primit un mail de la Audible UK. Știți mail-urile acelea de genul come back, we miss you + un discount pentru următoarele 3 luni – 5 $ în loc de 15 $. Am repetat procesul pe telefon, de pe contul deja existent, pe Amazon USA. Mi-am zis că oricum nu am prea multe de pierdut. Însă a funcționat, iar eu mi-am păstrat contul încă 3 luni.

Ce mi-a plăcut la audible?

În următoarele 3 luni am descoperit alte cărți foarte faine și chiar și un titlu care a ajuns în topul celor mai bune cărți din 2019Born a Crime. Și am mai aflat ceva care m-a făcut să apreciez audible: poți returna cărțile care nu ți-au plăcut, indiferent de motiv, atâta timp cât ai abonament, și primești un credit gratis înapoi pe care îl poți folosi pentru o altă carte. Ei spun că nu acceptă folosirea abuzivă, dar, sinceră să fiu, eu am schimbat fiecare carte cumpărată cât am avut abonament. După 3 luni, când mi-am oprit abonamentul, am vrut să returnez The Testaments a lui Margaret Atwood pentru că o găsisem și pe scribd, dar nu am mai putut face asta (nemafiind membru activ).

Un alt lucru care mi-a plăcut este că nu ești condiționat de un abonament ca să folosești platforma. Îți poți face cont și poți descărca o carte (în schimbul unui credit), dar o poți asculta și după ce îți expiră abonamentul. Ceva ce nu poți face la Netflix, de exemplu.

De ce am renunțat la Audible?

Aș fi renunțat oricum la Audible după cele 3 luni promoționale. E puțin cam scump pentru veniturile mele. De fapt, cred că e puțin cam scump raportat la veniturile din România. Aș fi plătit până la 7-8 dolari pentru un abonament, dar 15 $ mi s-a părut prea mult.

În plus, l-am înlocuit cu Scribd, despre care v-am povestit mai jos.

Ce ar mai trebui să știi despre Audible

La fel ca în cazul Netflix / HBO GO, e nevoie de un card valid ca să-ți creezi cont. Dacă ai mai multe carduri, poți beneficia de mai multe luni gratuite, dar e singurul mod. Dacă faci asta, nu uita să anulezi abonamentul la câteva zile. Audible nu trimite un mesaj înainte să retragă banii pentru suma pentru luna următoare atunci când vine data de facturare.

Scribd – ce găsești acolo, cât costă, ups&downs

Știam de scribd din facultate, dar îl foloseam ca să am acces la materiale scrise de profi și de foști studenți. Sistemul după care funcționa era următorul: încărcai un material în format e-book (referat, proiect, cercetare, carte etc.) și descărcai un altul. Pe atunci îl foloseam cu un nickname ciudățel pentru că nu-mi plăcea că piratam materialele, dar tot ce găseam acolo nu era disponibil în alte locuri. Apoi am uitat complet de Scribd. Până când, tot postând despre Audible pe instagram, m-a întrebat cineva dacă am încercat Scribd.

Mare mi-a fost surpriza că e același scribd pe care-l știam, dar de care uitasem. Sistemul a rămas parțial același, din ce am citit. Atât pentru audiobooks cât și pentru e-books tu nu plătești direct la editură, ci platformei. Într-un fel, e ca la Netflix. Doar că Scribd spune că plătește editurilor (de aici și titlurile relativ noi pe care le găsești). Problema e că în continuare tu poți adăuga fișiere care nu sunt aprobate de edituri. Practic toate fișierile co-există pe scribd (atât cele legale, pentru care editurile primesc bani pentru drepturi, cât și cele piratate). 

Dacă pe Audible îți plătești practic cartea (deși la un preț plafonat de 15 dolari), pe Scribd poți asculta/citi cât poți fără să plătești în plus. E la fel ca pe Netflix. Tu care te uiți la 2 seriale complete și 30 de filme plătești la fel de mult cu cineva care vede un film pe săptămână.

Încă ceva ce vreau să adaug: eu nu aș folosi scribd pentru a citi cărți în română pentru că nu mi se pare fair față de edituri. Este, firește, alegerea mea. Tu poți folosi scribd așa cum vrei. Însă în continuare mă voi limita doar la partea de audiobooks în engleză (pentru că despre asta e articolul).

Ce-mi place la scribd

Scribd costă 9 euro/lună. Mai puțin decât Audible. Însă mai vine cu un avantaj: acces nelimitat la conținutul din platformă. Pe scurt: funcționează la fel ca Netlix (facem puțin abstracție de sursa tuturor materialelor). 

Partea bună e că găsești suficient de multe cărți încât să nu te plictisești vreodată. De regulă eu ascult unul sau două audiobooks pe lună pe Scribd, dar am o listă imensă la saved. Le poți descărca și asculta fără să folosești datele mobile. Asta mă ajută în special atunci când folosesc autobuzul în alte orașe și nu vreau să-mi consum datele. La fel și în avion, dacă e seară sau sunt prea obosită ca să citesc. Atenție, însă! Nu poți descărca cărțile la tine în telefon, ci doar în platformă. Doar de acolo ai acces la ele.

Mai îmi place scribd și pentru că mă ajută să descopăr cărți noi. Sunt cărți pe care vreau să le citesc în format fizic, dar și cărți pe care nu mă deranjează să le ascult în format audiobooks. Pentru categoria asta sunt deschisă și la experimente. Prin scribd am descoperit The deal of a lifetime a lui Backman (care mi-a ținut de urât într-un shuttle, în drum spre Bruges), dar și The mother-in-law (care a primit 4/5 stele la final).

Ce-mi place mai puțin la scribd

Recunosc, nu-mi place prea tare că nu plătesc direct editurilor pentru cărțile pe care le ascult. Însă alternativa de a cumpăra cărți cu 20 sau 30 $ nu mi-o permit. Mai ales pentru că eu aleg de obicei cărți despre care nu sunt 100% sigură că îmi vor plăcea. Nu pot plăti 100 de lei pe o carte ca apoi să constat că mă enervează vocea naratorului și să o abondonez.

Spre deosebire de Audible, nu ai acces imediat la titlurile noi. Unele nici nu se încarcă vreodată în platformă. De exemplu, The Testaments a fost încărcată la diferența de vreo lună pe scribd, când eu deja o terminasem. Born a crime, cel mai bun audiobook pe care l-am ascultat, nu este încă încărcat în platformă.

Însă chiar și cu aceste minusuri, scribd este ceea ce folosesc eu în prezent. Media mea e de o carte audiobook pe lună. Pe de-o parte, scribd mă ajută să fac ceva cu timpul pe care altfel l-aș petrece pe social media. Aici mă refer la timp petrecut în mijloacele de transport în comun atunci când nu pot citi (din motive de genul e prea aglomerat/am mâinile ocupate cu bagaje/călătoria e prea scurtă), dar și la timp mort (pe care îl petrec atunci când decid să merg pe jos o stație în loc să iau metroul).

Cum poți folosi scribd gratuit pentru o perioadă de timp

Și acum vine partea cea mai cool la scribd. Deși în teorie abonamentul costă 9 euro/lună, eu încă nu am plătit nimic. Pentru că ei au un sistem de reward dacă îți convingi prietenii să se înscrie. Ceea ce eu fac oricum pentru că e un serviciu pe care-l folosesc și care îmi place. Este, de asemenea, un serviciu pe care îl recomand pentru că îl folosesc cel puțin de 2-3 ori pe săptămână.

Dacă te înscrii tastând scribd pe google, primești o lună gratuit. Dacă te înscrii la invitația unui prieten, primește două luni gratuit. Pentru fiecare prieten care se înscrie, cel care trimite invitația, mai primește o lună gratuit. Win-win situation! 

Atenție la invitat ca să nu spamați în zadar grupuri de Facebook. Toți cei înscriși trebuie să-și completeze datele cardului și să aibă cel puțin 9 dolari pe el în momentul în care își fac abonamentul. Spun asta pentru că am fost la un moment dat întrebată dacă se poate să-ți faci mai multe conturi și să te inviți folosind alte adrese de mail. Nu am încercat asta și nu mă interesează. Sunt oricând gata să plătesc pentru Scribd atunci când expiră promoția asta.

Ce alegi pentru audiobooks – Scribd sau Audible? 

Dacă nu asculți mai mult de o carte pe lună, e important să ai mereu acces la cele mai noi audiobooks și vrei o platformă interactivă din care să afli ce cărți sunt trending în afară, go for Audible. Ai o lună gratuită ca să-ți dai seama dacă e pentru tine.

Dacă ai prefera să plătești mai puțin, poți trece peste sursa nu tocmai legală a conținutului (uneori) și nu te interesează doar cărțile noi, go for Scribd. Iar dacă vrei două luni gratuite în care să testezi platforma, înscrie-te pornind de la link-ul de aici.


Foto: Unsplash

Arată-le și prietenilor:

12 comentarii

Ramona 16 mai 2020 - 2:28

Salut,
Dacă descarc o carte de pe Scribd și apoi întrerup abonamentul , pot să continui să accesesz cartea descărcată pe laptop?

răspunde
andreeachiuaru 16 mai 2020 - 8:30

Bună, Ramona! Nu știu, încearcă să cauți în secțiunea de Q&A de la ei de pe site. Eu nu am mai întrerupt abonamentul din septembrie anul trecut. Însă aș tinde să cred că ai nevoie de abonament pentru a termina cartea, funcționează puțin ca Netflix.

răspunde
Alex 13 august 2020 - 22:19

Buna, daca intrerupi abonamentul acesta iti ramana activ pana la sfarsitul lunii, timp in care il poti folosi normal.

răspunde
Cristi Heffner 16 aprilie 2020 - 0:13

Multumesc frumos de articol.
Imi trimiti si mie o invitatie pe scribd?

răspunde
andreeachiuaru 22 aprilie 2020 - 9:51

Bună! Nu e nevoie să-ți trimit invitație. Primești 2 luni gratuite dacă te înregistrezi pornind de la link-ul din articol cu conditia sa nu mai fi avut anterior cont pe scribd si sa fi profitat de o luna gratuita.

răspunde
Emil Calinescu 13 ianuarie 2020 - 18:47

A scris si Mirabela despre audiobook-uri. Eu intreb doar atat: ca experienta, care e diferenta intre a asculta o carte si a o citi? O carte parcursa ca audiobook mai ai curiozitatea sa o si citesti? Poti inlocui cititul cu ascultatul?

Ca timp, ascultand o carte iti ia mai putin? La intrebarile astea voiam raspunsuri, nu neaparat detalii tehnice despre platforme.

răspunde
andreeachiuaru 14 ianuarie 2020 - 11:12

Nu știu cine e Mirabela. :/

Eu înlocuiesc cititul cu ascultatul. Nu îți ia mai puțin să asculți, uneori îți ia chiar mai mult. Însă poți asculta în momentele în care nu poți citi. De exemplu, când mergi pe stradă. Eu una merg mult pe jos și acela e timp mort într-un fel pentru că nu pot face altceva, așa că ascult podcasturi sau audiobooks.

Notez feedbackul si scriu si despre experiența în sine. Articolul e scris pentru ca primeam multe intrebari pe instagram legate strict de platforme, funcționalitati, pret etc.

răspunde
adriana nita 10 ianuarie 2020 - 23:32

Asteptam acest articol cu nerabdare. Am avut cont pe Audible dar si pentru nevoile mele mi se pare putin scump asa ca am anulat abonamentul. Ma tenta de o vreme Scribd dar nu stiam detalii …. Acum ca m-am lamurit o sa incerc Scribd sa vad cum mi se pare, ca si abonament lunar este mai accesibil.Multumesc pentru articol,mereu gasesc ceva interesant aici. Ppk

răspunde
andreeachiuaru 14 ianuarie 2020 - 11:13

Mă bucur că a fost de ajutor. Te poți înscrie de pe linkul furnizat pentru două luni gratuite. Cred că e suficient ca să-ți formezi o părere dacă se potrivește nevoilor tale.

răspunde
Ioana Soare 10 ianuarie 2020 - 14:39

Îmi place articolul tău, e foarte bine structurat și plin de informații utile. Eu am încercat Audible o perioadă, acum vreo 2 ani, când mergeam zilnic pe jos și mi-am zis să folosesc acel timp. Ascultam cărți de non-ficțiune, majoritatea axate pe dezvoltare personală. Nu pot să zic că m-a cucerit, mi se părea destul de greu de urmărit și aveam impresia că îmi pierd repede atenția. La fel și cu podcasturile, pe care încerc să le ascult cât de mult posibil, dar deseori mă surprind gândindu-mă la total altceva și mi se pierde firul.

răspunde
andreeachiuaru 14 ianuarie 2020 - 11:15

Eu cred că în timp reușești să-ți concentrezi mai bine atenția. Mie asta mi s-a întâmplat. Am început să ascult la sală pentru că nu erau foarte mulți factori care să-mi distragă atenția. Eu prefer să merg la sală în perioadele în care e mai puțin aglomerat, de exemplu. Pe stradă mă concentrez și eu mai greu uneori, dar am remarcat o îmbunătățire cu timpul.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe