Acasă Cărți dragi Cum să citești (mai) mult fără să dai avere pe cărți (2)

Cum să citești (mai) mult fără să dai avere pe cărți (2)

de andreeachiuaru
5 comentarii

Te-ai trezit vreodată cu gândul că uneori ajungi să dai o avere pe cărți? Eu da și tocmai de aici mi-a venit ideea să adun câteva dintre sfaturile practice care mă ajută să economisesc. Așa se face că ți-am povestit puțin despre asta în prima parte a articolului Cum să citești (mai) mult fără să dai o avere pe cărți. Și, firește, urmează și partea a doua.

Participă la târgurile de carte cu discount

Kilipirim e primul care îmi vine în minte. Dar la majoritatea târgurilor de carte găsești coșuri cu prețuri reduse. E drept, acolo vei primi doar ediții mai vechi, poate chiar cu mici defecte. E un soi de anticariat în cadrul unui târg de carte, dacă vrei. Iar coșurile respective mi se par foarte prietenoase cu bugetul tău. Dacă alegi să te răsfeți, e alegerea ta. Dar nu uita că prețurile la târgurile mari de carte (Gaudeamus, Bookfest) sunt, de obicei, prețuri fără reduceri aplicate. Asta ca să nu te mire când o să găsești cartea pe Elefant, o lună mai târziu, cu 50% reducere. Atunci să vezi regrete legat de faptul că iar ai dat o avere pe cărți!

Fii atent la ofertele din hypermarketuri

Da, te trimit în hypermarketuri să cumperi… cărți. Dacă până acum nu dai importanță celorlalte raioane și-ți făceai doar cumpărăturile necesare, data viitoare ai putea să fii puțin atent ce oferte sunt. De regulă, sunt lichidări de stoc. Dar ai șanse mari să prinzi cărți care-au fost distribuite cu ziarele și la 3 – 5 lei/bucata. Când și când (de regulă în apropierea sărbătorilor), cei din Carrefour au și reduceri de 50% la anumite cărți. Atenție, stocul e limitat, deci un „revin mâine ca să fac un research amănunțit asupra titlurilor” nu-și prea are locul. În plus, nu poți să știi cum dai peste o carte din wishlist la un preț redus.

Urmărește cărțile care apar la ziare

Dacă sunteți de-o vârstă apropiată cu a mea, sigur ați prins celebrele cărți de la Adevărul. Eu nu prea eram interesată în perioadă aceea de citit (shame on me), așa că mi-am cumpărat foarte puține. Dar nu e cazul să tânjiți după cărți care au apărut la ziare acum mulți ani. Pentru că oferte de acest gen încă sunt, chiar dacă chioșcuri de ziare nu mai sunt chiar la fiecare pas. Aveți șansa să prindeți cărți bune la prețuri până în 20 de lei. Multe dintre ele apar în colecții. Și orice cititor înrăit știe bine că o colecție arată mult mai bine în bibliotecă decât o carte izolată, eventual de la o editură de la care n-ați mai citit nimic înainte.

Profită imediat ce auzi de „lichidări de stoc”

Online sau offline, lichidările de stoc sunt adevărate evenimente de marcat în calendar pentru cititori. E drept, offline le prinzi mai des. Pentru lichidări online e de ajuns să fii abonat la câteva newslettere, așa cum îți povesteam în articolul anterior. Probabil cea mai faină lichidare de stoc am prins-o într-o librărie Adevărul (cea de lângă Cărturești Verona, dacă vă sună cunoscut) acum vreo câțiva ani. Am dat cam 3 lei per carte și m-am întors cu sacoșele pline de cărți. Și chiar am prins cărți din colecțiile verzi și roșii care se distribuiau acum ceva vreme cu ziarul.

Împrumută de la prieteni și cunoscuți

Dacă ai prieteni cititori, să te abonezi la bibliotecile lor ar fi o idee super practică. Mai ales dacă și îți place să împrumuți la rândul tău. Spre deosebire de o bibliotecă publică unde tot ce ai la dispoziție sunt descrierile de pe spatele cărților și un research pe internet, în cazul bibliotecilor personale, cea mai indicată persoană să-ți recomande e chiar prietenul/prietena mea. E o idee buna mai ales când ai rămas fără cărți de citit. Și, firește, atunci când ai pus ochii pe o serie foarte scumpă și nu-ți vine să dai iar o avere pe cărți.

Cartea călătoare

Recunosc din capul locului că eu nu m-am implicat în astfel de inițiative, dar mi se par interesante. Pe scurt, ele au locul în cadrul grupurilor dedicate lecturii. Cineva alege o carte din propria bibliotecă și, pe baza unui liste cu cei care se implică, o va trimite prin poștă și tot așa. E drept, uneori cărțile se pierd sau sunt reținute de persoane mai puțin binevoitoare. Dar asta nu fac din cartea călătoare o inițiativă mai puțin drăguță.

 

Tu de unde îți cumperi cărțile?

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

5 comentarii

Nichita daniela 27 septembrie 2018 - 0:43

Si eu cumparam cartile din colectiile de la Adevarul acum cativa Ani. Acum sunt abonata la diferite newsletters si le cumpar tot timpul la reducere.Sunt fan elefant, tot timpul au la reducere vreo carte din wish list. Librariile imi plac fac foarte mult, Tot timpul cand ajung cumpar ceva.

răspunde
Bookish 25 ianuarie 2018 - 9:26

Articolul tău mi-a adus aminte de faptul că anul trecut am ținut o socoteală a banilor cheltuiți pe cărți. Din păcate, văd că din septembrie nu am mai ținut evidența, așa că, suma este mai mult sau mai puțin reală (650 lei). Asta ar însemna o medie de 54 lei/pe lună, 1-2 cărți în funcție de grosime. Cam puțin, dar am și fost norocoasă să primesc niște vouchere + cărți de la edituri.
Revenind la ideea principală a articolului tău, și mie mi se pare că există nenumărate posibilități să achiziționezi cărți la prețuri bune, trebuie doar să știi de unde poți face asta.

răspunde
andreeachiuaru 28 ianuarie 2018 - 17:58

Mă bucur că ești de acord cu mine. Nici eu nu țin neapărat o socoteală a banilor dați pe cărți, deși îmi notez în bullet journal când și ce am cumpărat. Nu am fost neapărat curioasă să văd care e suma, mai ales că majoritatea dorințelor mele literare îmi e îndeplinită de parteneriatele cu edituri și librării. Cât despre articol, am zis să-i ajut pe alții așa cum știu, niciodată nu mi-au plăcut scuzele de genul „Nu citesc pentru că sunt prea scumpe cărțile”.

răspunde
Ioana Ciont 17 ianuarie 2018 - 21:42

Ahhh de câte ori cumpăram cărți care se vând cu revista! Acu vreo 2-3 ani era colecția “Cărți romantice” (sau ceva de genu), care se distribuia împreună cu “Libertatea pentru femei”. În fiecare vineri, 10 lei pachețelul format din revistă + carte. Cine era la ora 9 dimineața în fața chioșcului de ziare de lângă serviciu? Păi citea Ioana noastră pe nerăsuflate, ca să termine lectura până vinerea următoare, când apărea următoarea :))

Aceea era o vreme când citeam cam orice îmi cădea la mână, nu eram tare pretențioasă. Îmi ziceam că oricum am ceva de învățat din fiecare carte, și dacă nu o citesc cine știe ce pierd. Între timp am devenit mai selectivă, dar tot sunt perioade în care prefer lecturi lejere – încă mai am vreo câteva necitite “de la revistă”, le-am păstrat pentru astfel de ocazii.

răspunde
andreeachiuaru 17 ianuarie 2018 - 22:10

Știu ce zici, Ioana. Și eu am cumpărat câteva și m-am bucurat de ele. Cred că eram în clasa a XII-a deja. În plus, le tot primeam, ba de la bunica, ba de la tata. Dar deja începusem să citisesc clasici așa că am renunțat repejor la ele, în favoarea altora.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe