Acasă Cărți dragi Biblioteca de la Miezul nopții de Matt Haig | Micro recenzie de carte

Biblioteca de la Miezul nopții de Matt Haig | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
3 comentarii

Biblioteca de la Miezul Nopții de Matt Haig a fost una dintre cărțile care mi s-a părut a fi peste tot în ultimele două luni (și încă este). Deși am simțit că Matt Haig nu e neapărat genul meu de autor și m-am ținut departe, când a lansat Biblioteca de la Miezul Nopții m-am gândit să îi dau o șansă. Și a fost fix ce aveam nevoie la momentul respectiv: o carte ușoară, de vacanță, cu o poveste cu elemente fantasy care m-a făcut să-mi imaginez totul în minte de parcă mă uitam la un film.

Despre ce e Biblioteca de la Miezul Nopții?

Între viață și moarte se află o bibliotecă. Și în acea bibliotecă se află rafturi care se întind la nesfârșit. Fiecare carte îți oferă ocazia să încerci o altă viață pe care ai fi putut să o trăiești. Să vezi cum ar fi decurs lucrurile dacă ai fi făcut alte alegeri.

Cartea începe cu decizia Norei, personajul principal, de a se sinucide. Însă în momentul în care decide să o facă, în loc să moară, ea ajunge în această bibliotecă care îi dă ocazia să afle cum ar fi arătat viața ei dacă ar fi făcut alte alegeri de-a lungul timpului. Pornind de la alegerea de a avea mai multă grijă de pisica ei și până la decizia de a nu renunța la înotul de performanță. Nora ajunge în diferite vieți, în universuri paralele în care alte alegeri au ajuns la cu totul alte concluzii. Însă niciuna dintre vieți nu pare să fie perfectă, așa cum își imaginează ea.

Ce mi-a plăcut la carte?

Dacă aș fi ales-o într-un moment în care aveam poftă de o lectură serioasă, probabil nu m-ar fi dat pe spate. Dar cartea asta m-a însoțit chiar în vacanță și a fost perfectă pentru puțină deconectare.

Recunosc, nu m-am îndrăgostit de Matt Haig și nu o să-i iau toate cărțile la rând. Însă mi-a adus aminte cât îmi place să citesc ficțiune. Să citesc și să mă bucur, fără așteptări.

Altfel, ideea cărții mi-a plăcut. Pe scurt, mesajul transmis e că viața trebuie acceptată așa cum e și că nu te ajută cu nimic să te blochezi în evenimentele din trecut. Povestea Norei nu e perfectă și poate că nu aduce cu sine revelații. Însă eu oricum nu l-am văzut pe Matt Haig ca pe un autor care să-mi schimbe viața.

Pe alocuri, mi-a amintit de Eleanor Oliphant se simte excelent. Însă marele avantaj e că eu Biblioteca de la Miezul Nopții nu am citit-o cu aceleași așteptări uriașe.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Ce m-a enervat cel mai tare a fost personajul Norei. Ba la un moment dat m-am întrebat câte vieți o să mai „încerce” până o să-și dea seama de finalul pe care îl cam intuiești din primele 20-30 de pagini.

Însă m-am calmat pe parcurs, pe măsură ce mi s-a părut că reușește să tragă niște concluzii.

Biblioteca de la Miezul Nopții mi se pare genul de carte pe care e la fel de ușor să o iubești sau să o urăști. Mie mi s-a părut drăguță și atât. Am putut înțelege de ce fanii lui Matt Haig îi așteaptă cu nerăbdare cărțile. Însă am înțeles și de ce nu e un autor pentru cititorii mai pretențioși.

Deși Matt Haig nu e propriu-zis un scriitor young adult, mie de acest gen îmi aduc aminte cărțile lui. Mă bucur totuși că i-am dat o șansă pentru că m-am ales cu o carte drăguță de vacanță. Și mă bucur și că mi-am temperat așteptările.

Cui recomand Biblioteca de la Miezul Nopții

E o carte perfectă pentru cei care se trezesc adesea întrebându-se ce-ar fi fost dacă. Ce-ar fi fost dacă ar fi acceptat acel job. Sau dacă nu s-ar fi despărțit de acea persoană. Sau dacă n-ar fi renunțat la o pasiune care le aducea bucurie. Recunosc, m-am trezit și eu vreo două zile făcând involuntar câteva exerciții de imaginație deși înainte nu prea mi-am pus problema așa.

Nu știu să compar cu alte cărți ale lui pentru că nu le-am citit. Dar probabil că, dacă deja te-a cucerit cu altă carte Matt Haig, nu te va dezamăgi nici cu aceasta.

Dacă citești de regulă cărți mai complexe, ai anumite așteptări de la scriitură și te știi că ridici din sprâncene când o carte se pierde în detalii sau are scene forțate, atunci nu asculta prea mult de hype-ul creat în jurul ei. E o carte average, dar dacă o citești în vacanță sau într-un weekend, s-ar putea să te bucure.

De unde poți să cumperi Biblioteca de la Miezul Nopții?

Biblioteca de la Miezul nopții a apărut în librării pe 1 octombrie. Astăzi, pe 11 octombrie, prietenii de la Editura Nemira au o surpriză pentru tine. Un cod de 20% reducere pe site, valabil doar pentru Biblioteca de la Miezul Nopții – Andreea20. Dacă o comanzi de pe acest link îmi poți face și mie cinste cu o cafea, pentru că voi primi un procent de 20% din valoarea totală a comenzii fără ca tu să plătești ceva în plus.

Pe instagram te așteaptă și un concurs în desfășurare

Arată-le și prietenilor:

3 comentarii

Titani ai istoriei de Simon S. Montefiore | Micro recenzie de carte 23 ianuarie 2021 - 15:44

[…] o să scriu despre ea. Între timp, tocmai mi-am dat seama că au trecut aproape trei luni de la ultimul articol aici (ups!). Nu a fost cu intenție, dar s-au schimbat multe lucruri în viața mea. Focusul meu este […]

răspunde
bookbizz 12 octombrie 2020 - 19:39

Felicitări pentru recenzie. O vreau neapărat. De când am văzut-o m- a atras. Titlul, coperta, descrierea, totul se armonizează perfect. Felicitări editurii că ne-a adus această minunăție.

răspunde
andreeachiuaru 14 octombrie 2020 - 11:05

Mulțumesc tare mult!

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe