Acasă Cărți dragi Cântec lin de Leila Slimani | micro recenzie de carte

Cântec lin de Leila Slimani | micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
3 comentarii

Cântec lin de Leila Slimani este unul dintre romanele pe care le-am văzut citite de mulți cunoscuți la vremea traducerii. Nu e de mirare având în vedere că este câștigatorul Premiul Goncourt în 2016. Premiul Goncourt, pentru necunoscători, este cel mai prestigios premiu literar al Franței.

Despre ce este Cântec lin?

Dacă ar fi să intru brutal în poveste, aș spune: despre uciderea a doi copii. Dar adevărul e că e mult mai mult de atât. Și cred că asta face romanul foarte intersant: construcția. Dacă te-ai aștepta să ai o construcție clasică de tipul început – desfășurarea acțiunii – punct culminant – încheiere, ia o altă carte. 

În Cântec lin finalul este dezvlăuit din prima pagină: doi copii mor, uciși de bona lor, Louise. Dar e acesta oare finalul? Greu de zis! Pentru că, în momentul în care începi să citești, îți dai seama că deznodământul nu înseamnă nimic fără o cronologie a faptelor. Și așa ajungi să citești aproape pe nerăsuflate, nu pentru că nu știi ce se va întâmpla, ci pentru că vrei să afli de ce. Ce a condus-o pe bona perfectă la o crimă? Era ceva ce putea fi anticipat?

Ce mi-a plăcut la carte?

Ce mi-a plăcut deci la Cântec lin a fost construcția ingenioasă. Și poate și îmbinarea stilurilor. E o dramă, asta e clar, dar nu e genul de dramă pe care o citești de fiecare dată. E suficient de scurtă încât să te țină în priză și s-o dai gata în câteva ore. Însă, la final, pare parcă prea scurtă, mai ales pentru că autoarea nu-ți servește răspunsurile pe tavă. Răspunsul se află chiar în desfășurarea acțiunii, nicidecum în final.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Nu am răspuns aici, voiam doar să păstrez structura. Ba chiar am notat cartea cu 5/5 stele pe Goodreads. 

Cui recomand Cântec lin?

Întâi și întâi, celor care apreciază literatura contemporană. E clar că nu e totuși ușor de digerat, mai ales din pricina finalului (sau a începutului?). Pentru cei care vor clasica construcție început – desfășurarea acțiunii – încheiere, nu cred că va fi tocmai cea mai bună carte citită vreodată.

Asta înseamnă că recomand Cântec lin și celor care vor ceva nou. Fie că sunt pasionați de romane polițiste, thrillere sau drame. Cântec lin are puțin din toate.

Nu în ultimul rând, Cântec lin e de citit dacă vrei o carte ușor de parcurs, în doar câteva ore. E perfectă de citit în tren sau în drum spre birou. Atenție doar să nu uiți unde să cobori!

*

Găsește cartea într-o librărie online: Cartepedia | Elefant | Libris


Micro recenzie de carte este o rubrică în care scriu, (foarte) pe scurt despre cărțile citite. Dacă ai ratat o micro-recenzie sau ai nevoie de inspirație pentru lecturi viitoare, găsești cărțile cu micro recenzii de pe blog aici.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

3 comentarii

În grădina căpcăunului de Leila Slimani | Micro recenzie de carte 24 mai 2019 - 8:07

[…] mai prestigios premiu literar al Franței: Premiul Goncourt. Premiul a fost acordat pentru romanul Cântec lin, care a ajuns rapid în topul meu personal cu cele mai bune romane citite vreodată. Nici nu e de […]

răspunde
shereadsbooks 6 mai 2019 - 2:24

O vreau și euuuu!😍😍 Sună tare bine! 😁

răspunde
Oana M 2 mai 2019 - 19:23

Chiar imi doresc si eu sa citesc cartea asta. Am auzit atâtea despre ea. Iar recenzia ta e completarea de care aveam nevoie. Imi place deja faptul ca se încadrează în cele 3 genuri enumerate de tine. Perfect!

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe