Acasă Cărți dragiBookhauls Ce mi-am luat de la Bookfest 2018

Ce mi-am luat de la Bookfest 2018

de andreeachiuaru
6 comentarii

Cum a fost la Bookfest 2018

Bookfest este târgul meu de carte favorit. Pe de-o parte, pentru că la Gaudeamus urăsc faptul că afară e frig și, câteodată, vremea e fix genul în care nu-mi vine să ies din casă. Pe de altă parte, pentru că venirea verii mă face mai optimistă cu privire la numărul de noutăți aduse acasă pe care chiar le voi citi.

Apoi, ar mai fi și faptul că de Bookfest mă leagă o amintire frumoasă: e primul târg la care am participat și, la vremea respectivă, am câștigat un voucher de 100 de lei la un concurs organizat pe facebook, chiar de ei. Dincolo de asta, e și printre primele locuri în care am avut ocazia să fac cunoștință cu autori și alți cititori, în primii mei ani de București. A

cum, e drept, nu (prea) mai particip la lansări de carte pentru că nu mă dau în vânt după ele. De regulă, merg doar dacă autorul respectiv e important pentru mine și ca om și dacă îmi doresc să-l salut sau să-i transmit felicitările mele. Dar entuziasmul mi-a rămas neștirbit și m-am întors cu plasa plină de noutăți.

O să vă spun din capul locului că multe dintre noutăți au fost primite de la edituri. În orice caz, vă asigur că, de fiecare dată, eu aleg cărțile astea și dacă le recomand mai departe o fac cu toată încrederea. N-am timp să citesc atât cât aș vrea, iar unele recomandări sunt făcute doar în baza entuziasmului. Oricum n-aș povesti (nici pe blog, nici pe instagram, unde-s mult mai activă) despre cărți pe care eu nu aș da banii.

Ce cărți mi-am luat de la Bookfest 2018

V-am tot povestit, imediat ce am văzut surprizele pregătite de cei de la Editura Art că abia aștept să trec pe la stand. De altfel, acolo m-am simțit cel mai bine pe toată durata târgului.

Pe de-o parte, pentru că eu sunt mare fană a colecției Musai. Pe de altă parte, pentru că, de fiecare dată când ajung acolo cu 5 titluri în wishlist, să zicem, plec cu 10. Eliza e omul meu preferat de la Art pentru că-mi recomandă mereu titluri bune. Probabil și pentru că avem gusturi similare. Cert e că mi s-a întâmplat deja de câteva ori să aduc acasă cărți recomandate de ea și să rămân plăcut surprinsă.

Destul cu poveștile. Să vă arăt și noutățile.

Mai este oare acesta un om? de Primo Levi

Am auzit despre Primo Levi în cadrul unui seminar de Politologie, în facultate. Țin minte că profa de atunci își începuse cursul cu o listă de lecturi asociate fiecărei teme. Tot atunci am aflat și despre Citind Lolita în Teheran (mare bucurie pe mine că s-a reeditat recent), dar și despre Necredincioasa. De altele, cum a fost Jurnalul Annei Frank știam deja.

Multe dintre ele, însă, nu numai că nu erau printre noutăți, însă erau imposibil de găsit prin librării. De altfel, eu nu-s mare fan al mersului la bibliotecă. Prima întrebare pe care mi-o pun atunci când îmi doresc o carte pe care nu o găsesc de cumpărat este: dacă o să-mi placă atât de mult încât o să-mi doresc să o am în bibliotecă? L-am dat uitării pe Primo Levi, totuși. Pentru că titluri noi apar mereu și mereu. Apoi am văzut pe site-ul editurii că s-a reeditat Mai este oare acesta un om? și mi l-am trecut pe lista de lecturi.

Rătăcitorii de Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk este autoarea care a primit în 2018 Man Booker Prize. Am mai citit deja câteva cărți care au primit premiul ăsta și mi-au plăcut (bine, unele erau de pe short list, de fapt). Cert e că titlul m-a făcut curioasă. Doar că nu atât de curioasă încât să-l comand imediat. Știam că e la Editura Art într-o ediție mai veche, dar cam atât. Și aici a intrat în scenă Eliza, despre care vă povesteam mai sus. Ea mi l-a recomandat cu drag, iar după o scurtă răsfoire știu că și titlul ăsta e pe lista de lecturi pentru 2018.

Jurnalul secret al lui Hendrik Groen. 83 de ani și 1/4

Imediat ce am văzut titlul ăsta mi-a venit în minte un nume: Ove. Bătrânul Ove, mai exact. Povestea lui a fost cea mai bună carte de ficțiune citită de mine în 2017. Avem de-a face tot cu un bătrân morocănos care locuiește într-un azil și un jurnal ținut timp de 365 de zile.

Am citit deja primele 60 de pagini și mi s-a părut mai degrabă amuzant decât emoționant, însă, chiar și așa, cartea e una interesantă. N-aș putea să mă pronunț mai mult momentan, până una alta, vreau să termin de citit O viață măruntă așa că am pus puțin pe pauză acest jurnal secret. Cel mai probabil îl voi relua pe final de lună.

Scandalul de Frederik Backman

Nu întâmplător v-am povestit despre Un bărbat pe nume Ove (apropo, am scris deja despre ea aici ). După cartea asta, Backman a intrat automat în topul autorilor mei preferați. Apoi am citit Bunica mi-a spus să-ți zic că-i pare rău și mi-am dat seama că nu m-am înșelat în acordarea calificativului. E drept, Bunica… e o poveste diferită, însă am remarcat câteva similarități între ea și Ove (despre care am povestit, pe larg, aici ). Pe scurt, e ceva în felul de a scrie a lui Backman care ne amintește de faptul că toți avem nevoie de povești bine spuse. Și, chiar sper din suflet ca cel mai recent roman al său tradus la Art – Scandalul – să fie pe măsura așteptărilor.

Până una alta, vă spun doar că sunt foarte încântată de felul în care arată coperta și de faptul că seamănă tare bine cu primele două cărți. Ador să-mi pot pune toate cărțile unui autor una lângă alta fără să pară că le-am luat din filme total diferite.

Disecție de Han Kang

Han Kang este o scriitoare puțin cam ciudățică pentru gusturile mele literare, însă Vegetariana, primul ei roman tradus la noi, m-a intrigat într-atât încât să vreau să citesc și Disecție. Mai ales pentru că romanul promite șapte perspective diferite asupra unui masacru și a consecințelor acestuia. Nu mă aștept la o lectură ușor digerabilă, însă curioasă sunt, așa că sigur îi va veni rândul în următoarele câteva luni.

Castelul de sticlă de Jannette Walls

Iar mă întorc la Eliza și la recomandările ei. Nu citesc cărți din categoria Young Adult decât rar, însă ea m-a asigurat că asta e altceva. Și, între timp, am primit și câteva mesaje pe instagram în urma bookhaul-ului de acolo, iar entuziasmul meu a crescut chiar mai mult.

Fahrenheit 451 de Ray Bradbury

Colecția Cult de la Editura Art este printre favoritele mele. Cât despre distopii, n-aș putea spune că citesc chiar tot ce-mi pică în mână, însă despre Fahrenheit 451 am auzit de-a lungul timpului atât de multe încât este pe lista de lecturi de multă vreme. Iar faptul că va fi ecranizată curând e un prilej numai bun să o citesc.

Watchmen de Dave Gibbons

Recunosc, mi-ar fi tare greu să vorbesc despre cartea asta, pentru că nu știu aproape nimic despre ea. De fapt, imediat ce am văzut-o, mi-am zis că e perfectă pentru un concurs. Care va urma pe instagram, curând. Sfatul meu? Dați follow de acum, să nu ratați concursul.

Grădina de sticlă de Tatiana Țibuleac

Vara în care mama a avut ochii verzi am citit-o doar pentru că o aveam prin preajmă, când lucram la Bookletta. Nu știu să vă spun la ce mă așteptam, însă, în orice caz, m-a surprins plăcut. Nici nu e de mirare că, imediat ce am aflat despre noua carte a Tatianei, am dat fuga la standul Editurii Cartier de la Bookfest. Am citit deja 50 de pagini și m-a prins în mrejele ei. Este, la fel ca Vara în care mama a avut ochii verzi, o poveste puternică, pe care o trăiești cu totul. Abia aștept să mă eliberez de sesiune ca să mă pot bucura în tihnă de lectură.

Spulberatic de Anca Vieru

Anca Vieru este o altă autoare care mi-a devenit dragă după ce i-am citit volumul de debut: Felii de lămâie. Și, cum eu sunt mai degrabă fană de roman decât de proză scurtă (vezi și cât de mult mi-a plăcut cartea Petronelei Rotar, Orbi, despre care am scris aici ), sunt cu atât mai curioasă. Rămâne să vă povestesc curând despre ea, cel mai probabil pe instagram.

Alte noutăți pe care le-am primit înainte de Bookfest 2018

Dar, pe lângă tot ce am adus de la Bookfest, curierul mi-a făcut câteva vizite și ar fi păcat să nu menționez cărțile primite (deci nu-s mare fană a articolelor de tip bookhaul, pentru că mereu mă lungesc prea mult – a se vedea exemplul chiar în articolul de față).

*

Mulțumesc Editura NemiraEditura Publica & Editura Litera pentru noutăți! 🙂

*

*

Voi ce noutăți v-ați luat de la Bookfest?

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

6 comentarii

Bookish 6 iunie 2018 - 16:25

Ahh și am citit și eu “Mai este oare acesta un om”, e una din cărțile musai dacă vrei să înțelegi mai multe despre lagărele naziste.

răspunde
andreeachiuaru 7 iunie 2018 - 12:35

Abia aștept să o citesc. Acum o citește el, a fost printre puținele cărți pe care a vrut să o citească din ce am luat de la Bookfest. De cele mai multe ori nu prea ne pliem pe acelasi timp de carti, el citeste mai mult carti despre razboi sau thrillere, carti captivante.

răspunde
Bookish 6 iunie 2018 - 16:14

Castelul de sticlă e tare faină, a fost printre cărțile mele preferate în 2016. A apărut anul trecut și ecranizarea, dar nu mi se pare că se ridică la înălțimea cărții. Pe Tatiana Țîbuleac o am și eu pe listă, primul ei roman a fost dureros de frumos. Cred că mi-am notat și cartea Olgăi Tokarczuk, dar nu e o prioritate. Anul ăsta nici nu am fost la Bookfest pentru că mi-am propus să nu mai cumpăr cărți o perioadă. Vreau să încerc să citesc cam tot ce am necitit în bibliotecă.

răspunde
andreeachiuaru 7 iunie 2018 - 12:36

Atunci trec „Castelul de sticla” mai sus pe lista de prioritati. 🙂 Am avut ca avem gusturi similare.

răspunde
Ioana Soare 6 iunie 2018 - 10:54

Ohooo, dar ce de bunătăți ai adunat acolo! Aștept păreri, review-uri, știu că asta o să urmeze :))
Eu nu am cumpărat cărți de ceva vreme, încerc să îmi controlez pornirea de-a aduna teancuri peste teancuri. Mai am câteva ce așteaptă la rând, mi-a mai adus și sora mea – pe principiul “trebuie neapărat să o citești și pe asta”, așa că momentan stau cuminte și încerc să bifez cât mai multe din ceea ce am acasă.

Te pup Andreea, să ai zile frumoase și mult spor la citit!

răspunde
andreeachiuaru 7 iunie 2018 - 12:33

Hei, Ioana! Multumesc tare mult! Sa-ti spun sincer, am uitat eu sa aprob comentariul! :)) As vrea si eu tare sa nu imi mai iau atat de multe carti. Bine, eu si primesc peste 80% dintre ele, deci lucrurile se complica.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe