Acasă Cărți dragi 5 cărți ca o incursiune culturală pe care să le citești dacă iubești călătoriile

5 cărți ca o incursiune culturală pe care să le citești dacă iubești călătoriile

de andreeachiuaru
0 comentariu

Nu-mi amintesc să fi citit vreodată un ghid de călătorie, însă de fiecare dată când am planificat o vacanță, am citit romane și cărți care m-au ajutat să cunosc cultura respectivă. Ba mai mult, de câte ori este posibil, îmi iau în vacanțe cărți ale căror acțiune se petrece în orașul pe care îl vizitez. Am făcut și pentru voi o listă de cărți. Le-am numit cărți ca o incursiune culturală.

Mica enciclopedie Hygge

E singura carte de non-ficțiune din lista mea. Deși când spun cărți ca o incursiune culturală mă gândesc mai degrabă la ficțiune, Mica enciclopedie Hygge nu putea să lipsească din lista mea. Întâi pentru că mi se pare o lectură esențială înainte să vizitezi Danemarca. Apoi pentru că e o carte perfectă alături de care să te cuibărești într-un weekend de toamnă târzie sau de iarnă. E minunat ilustrată și te învață că fericirea stă întotdeauna în lucrurile mici. Am scris un articol dedicat despre hygge, pe care-l poți citi dacă vrei să afli mai multe despre carte.

Anotimpul fructelor de mango

Anotimpul fructelor de mango e cea mai recentă carte terminată de mine. De fapt, e romanul de la care mi-a venit ideea de a scrie acest articol. E 100% o carte de vacanța pentru că se citește foarte ușor și, pe alocuri, este și amuzantă. Dincolo de asta, include câteva informații despre India. O Indie văzută de Priya, indianca de 27 de ani stabilită de 7 ani în America care se întoarce ca să le mărturisească părinților că este pe punctul de a se căsători cu un indian. Pe alocuri murdară și grosolană. O indie care ține la tradiții. O Indie care este totuși acasă, în ciuda aspectelor negative. Nu e tocmai un ghid de călătorie, dar e o carte perfectă de pus în bagaj și de citit în avion, în drum spre India. Am scris o recenzie aici.

O altă recomandare pentru India care îmi vine în minte este și Shantaram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on

Cel care mă așteaptă

Cel care mă așteaptă este o poveste emblematică pentru destinul femeilor din Iran, după cum spune și descrierea cărții. Dacă în Anotimpul fructelor de mango avem o situație hilară care pornește de la dorința unei femei de a se căsători cu bărbatul nepotrivit, în Cel care mă așteaptă vorbim despre o adevărată dramă. Obligată de părinți să renunțe la iubirea sa pentru a se căsători cu bărbatul ales de părinți, Masumeh se complace într-o căsnicie cu un om pe care nu-l iubește. Pe de-o parte, face asta pentru că nu are o alternativă. Pe de altă parte, o face pentru că nu concepe să se revolte împotriva părinților. Și, chiar dacă ar face-o, oare ar avea vreo șansă să câștige? În orice caz, ca într-un roman veritabil cu multe răsturnări de situație, căsătoria lui Masumeh este abia începutul poveștii.

Bastarda Istanbulului 

La momentul la care scriu eu acest articol Bastarda Istanbului încă așteaptă să fie citită. Ce știu însă despre Elif Shafak este că e o povestitoare înnăscută. I-am citit deja Cele patruzeci de legi ale iubirii și am rămas fascinată de felul în care descrie conflictul dintre valorile tradiționale și cele ale societății actuale. De ce nu v-am recomandat singurul roman citit atunci? Pentru că intuiesc că Bastarda Istanbulului e o lectură mai potrivită pentru cineva care vrea cărți ca o incursiune culturală. Apropo de această incursiune, dacă te interesează subiectul, îți recomand să citești și Turcia în literatură.

Șapte ani buni 

Sapte ani buni este volumul de memorii al scriitorului israelian Etgar Keret. Deși Și deodată cineva bate la ușăvolumul de proză scurtămi-a plăcut mai mult, în Șapte ani buni este capturată o imagine actuală a Israelului. Poveștile lui Keret sunt amuzante și inteligente și au un context social și politic. De altfel, în cultura israeliană cei șapte ani buni sunt echivalenți cu cei șapte ani de acasă în care se consideră că se formează educația copilului.

 

P.S: dacă aveți și voi sugestii de cărți ca o incursiune culturală, abia aștept recomandări.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe