Acasă Cărți dragi Despre acele cărți care trebuie citite. De ce nu mi-a plăcut mie Hemingway

Despre acele cărți care trebuie citite. De ce nu mi-a plăcut mie Hemingway

de andreeachiuaru
7 comentarii

Cărți care trebuie citite

Există cărți cult despre care mulți cititori spun că ar fi must-read. De la autori premiați cu Nobel și până la mari opere ale literaturii clasice. Eu, recunosc, mi-am trecut multe cărți în lista infinită de lecturi pornind de la acest criteriu. Și așa a ajuns în lista mea și Hemingway cu a sa Fiesta. De altfel, am aflat ulterior că Fiesta este traducerea în limba română a romanului The sun also rises. Spun asta pentru că mie una îmi suna mult mai cunoscut titlul în engleză.

Prima mea întâlnire cu Hemingway

L-am citit prima dată pe Hemingway în facultate. Am ales Bătrânul și marea. Nu mi-a plăcut. Știu că e cartea preferată a multora. Pentru mine, a fost aproape un chin să o termin, pentru că nu mi-a plăcut stilul sec, jurnalistic. Nici „povestea” nu m-a dat pe spate.

Cea de-a doua întâlnire cu Hemingway

Conștientă fiind că Bătrânul și marea e totuși o carte atipică (chiar și pentru Hemingway) am decis să-i mai dau o șansă. Așa am ales Fiesta de pe librăria online Libris. De altfel, mi-a fost recomandată și de Luisa, o cititoare pe care eu o admir tare mult. Recunosc totuși că eu mă regăsesc mai degrabă în recomandările de non-ficțiune ale Luisei decât în cele de ficțiune.

Revenind la Fiesta, la primele pagini m-a cucerit. Doar primele pagini. Mi-a plăcut că narațiunea era la persoana I și că începe ca o poveste. Apoi am făcut cunoștință cu lady Ashley și mi-am amintit de ce am urât atât de tare eroinele lui Fitzgerald. Pentru că lady Ashley este din același „film”.

Nu vreau să trec drept vreo ignorantă care nu apreciază clasicii și clasicii moderni. Știu că e o carte care ilustrează generația pierdută. Mai știu și că, după standardele vremii, personajele lui Hemingway nu treceau drept niște oameni fără un scop în viață așa cum mi s-au părut mie.

Intră totuși Fiesta în categoria cărți care trebuie citite?

Da și nu. 🙂 Nu-mi place să scriu articole în care să vorbesc despre cărți care nu mi-au plăcut. Tocmai de asta am vrut să mă leg de ceva mult mai amplu. Acest fenomen al cărților care trebuie citite. Pentru că zice eticheta de Nobel, pentru că sunt reprezentative pentru niște ani, pentru că, pentru că…

Merită să citești Fiesta dacă vrei să-l descoperi pe Hemingway. Cred că e o carte reprezentativă pentru el și stilul în care scrie. În plus, e o lectură de puțin peste 200 de pagini. Și chiar se citește repede, pentru că are mult dialog, fraze scurte etc.

Nu merită să citești Fiesta, însă, dacă crezi că nu ți-ar plăcea. It’s that simple. Pentru că, din punctul meu de vedere, nu intră în categoria cărți care trebuie citite într-o viață. Însă sunt convinsă că vor fi mulți cei care mă vor contrazice cu asta.

 

P.S: te invit pe instagram să iei parte la o discuție despre cărțile celebre care nu ți-au plăcut 🙂

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

7 comentarii

Soția din Paris de Paula McLain | Micro recenzie de carte | Blog de idei 11 august 2019 - 19:58

[…] din Paris e carte perfectă pentru tine dacă ți-a plăcut Fiesta. Am regăsit atmosfera de acolo. Ba mai mult, anii alături de Hadley sunt anii în care Hemingway […]

răspunde
Hemingway și cu mine de Paula McLain | micro-recenzie de carte 24 iunie 2019 - 19:09

[…] și pe instagram, e că eu nu sunt fană Ernest Hemingway. Am citit Bătrânul și marea și Fiesta și nu mi-a plăcut niciuna dintre ele. Lucrul care-mi displace cel mai mult e stilul lui […]

răspunde
Adriana C. 22 aprilie 2019 - 16:41

Mie foarte mult mi-a placut ”Batranul si marea”, dar e singura carte pe care am citit-o pana acum de la acest autor. Imi doresc, insa, sa mai incerc ceva.

răspunde
andreeachiuaru 24 aprilie 2019 - 14:10

Cred ca depinde foarte mult de ce stil iti place. Am mai vorbit cu oameni carora le place mult Hemingway si le inteleg punctul de vedere. Doar ca simt ca nu e pentru mine.

răspunde
Ela 28 martie 2019 - 15:17

Eu l-am citit pe Hemingway doar in Sarbatoarea continua, dar a fost o lectura vivanta care mi-a placut mult. Ti-o recomand, in caz ca te incumeti sa-l mai citesti vreodata. Cat priveste acel trebuie, eu cred ca atunci cand vine vorba de activitati care se presupune ca ne fac placere, nu trebuie nimic. O carte foarte apreciata care nu mi-a placut deloc este Se numea Sarah. Am aratat atat de absurd spunand ca nu mi-a placut, ba chiar am fost intrebata daca am inteles-o. Ce bine ar fi daca am accepta mai des pareri care nu corespund cu ale noastre si am accepta ca suntem fiinte complexe care simt si vad diferit! Tocmai in asta consta frumusetea vietii.

răspunde
Emil Calinescu 28 martie 2019 - 15:15

Eu iti pun o alta intrebare: de ce nu ar trebui sa scrii despre carti care ti-au displacut? De ce pe un blog trebuie sa vezi doar lapte si miere? De ce totul trebuie sa fie roz, insorit? De ce?

răspunde
andreeachiuaru 30 martie 2019 - 21:20

Pentru că am atât de puțin timp de scris pe blog încât prefer să scriu despre cărți care mi-au plăcut pe bune și să nu-mi consum energia ca să povestesc de ce nu mi-a plăcut o carte, un film etc.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe