Acasă Cărți dragi Cărți de citit în tren vara asta

Cărți de citit în tren vara asta

de andreeachiuaru
5 comentarii

Cărți de citit în tren 

Merg mult cu trenul cam de când m-am mutat la București, la facultate. Pe de-o parte, pentru că nu stau atât de departe de București, iar o călătorie de două ore cu trenul era mereu varianta optimă. Pe de altă parte, pentru că multă vreme am făcut naveta București-Brașov, pentru că am avut trei ani o relație la distanță. Însă, dincolo de motive, pentru mine călătoriile cu trenul au fost mereu un prilej bun pentru lectură. Iar dacă cineva se întreabă ce mi-a venit să scriu chiar despre cărți de citit în tren, am și o explicație. O călătorie într-o altă lume e întotdeauna mai frumoasă atunci când ești la drum.

Lista nu e una închisă, ci doar scurtă. Asta pentru că nu-mi place să recomand zeci de cărți de-o dată. Cred că introducerea e suficientă. Vă las pe voi să descoperiți restul în articol:

Crima din Orient Express

Ce altceva se potrivește mai bine pentru o călătorie cu trenul decât o carte a cărei acțiune are loc chiar într-un tren? Cu excluderea de rigoare că nu am inclus cartea asta în categoria cărți de citit în tren doar pentru că acțiunea se petrece într-unul. E drept, unul de lux, nu un tren CFR care scârțâie din toate încheieturile. Eu am citit cartea în liceu și a fost printrele primele lecturi de la Agatha Christie. Apoi, anul trecut, cu ocazia ecranizării cei de la Editura Litera au scos o ediție tie-in care arată foarte bine. Ce mi se pare mie foarte cool la cărțile de genul e că te simți foarte aproape de criminal (doar e unul dintre cei aflați în tren, nu?), însă simți și că ceva îți scapă.

Rezultatul? Ajungi să citești cartea pe nerăsuflate și aproape că nu-ți dai seama că ai ajuns la destinație. Găsiți ediția despre care vă povesteam aici.

Scrisori din insula Guersney

O descoperire recentă pe care am numit-o cea mai drăguță surpriză literară a anului. E un roman ușurel, de vară, motiv pentru care am inclus-o și în lista cu romane de vacanță. Romanul publicat la Editura Nemira este alcătuit exclusiv dintr-o serie de scrisori care au la bază întâmplările din jurul „Clubului de lectură și de plăcinte din coji de cartofi” din Insula Guernsey. La început pare silly, însă vă asigur că felul în care romanul e scris salvează cu totul situația. Ba chiar poate trece cu ușurință despre o dedicație de dragoste pentru toți iubitorii de lectură și de cuvinte. Are lectura puterea să ne salveze de la orice, inclusiv de la ororile războiului? Vă las pe voi să aflați cât timp vă bucurați de o plimbare cu trenul prin țară sau prin străinătate. O găsiți aici.

Cianură pentru un surâs

Mai suporați să vă povestesc despre o carte care are în centru tot o crimă? Promit că e un policier inteligent, plin de umor și cu un personaj principal fermecător. Își merită din plin locul în lista cu cărți de citit în tren, credeți-mă pe cuvânt.

Melania Lupu e o bătrânică atipică care se pricepe foarte bine să dea peste cap chiar și cel mai vigilent polițist. Însă multe dintre situații te fac să stai cu inima în gât – dacă va fi descoperită? Eu nu empatizez neapărat cu personajele negative din literatură. Însă Melania este atât de bine conturată și de vie încât simți că, preț de câteva ore, te-ai mutat chiar pe fotoliul de alături, iar te servește cu ceai și prăjituri, în timp ce-ți declară cu o nonșalanță uimitoare că ea e doar o bătrână singură și ușor senilă care îi spune povești motanului Mirciulică. Momentan, romanul nu mai e în stoc aproape pe nicăieri. În așteptarea unei reeditări însă îl puteți achiziționa în format e-book de aici.

Cititorul 

Pentru cei mai romantici din fire am și o recomandare de roman de dragoste. Povestea dintre un tânăr aflat la liceu și o femeie mai în vârstă, Hannah. Dincolo de atmosfera din poveștile de altădată pe care eu o ador, povestea celor doi e plină de tandrețe. Iar scenele în care el îi citește ei îți rămân mult timp întipărite în minte.

Era o ascultătoare atentă. Râsul ei, fornăitul disprețuitor, exclamațiile aprobatoare sau indignate nu lăsau nicio îndoială că urmărea încordată acțiunea (…) Nerăbdarea cu care mă ruga să citesc mai departe. (…) Uneori eram eu însămi tentat să citesc. Când zilele se lungiră, citeam mai mult, ca să rămân cu ea în pat până la asfințit. Iar când adormea peste mine, iar în curte ferestrăul amuțea și se auzea doar mierla eram cu adevărat fericit.

E o poveste despre creștere și maturizare, iar faptul că cei doi ajung față în față după câteva zeci de ani aduce un plus de savoare poveștii. Nu vă spun mai mult pentru că nu aș vrea să vă răpesc plăcerea de a citi romanul. Îl găsiți în ediția de buzunar aici.

Eleganța ariciului

Eleganța ariciului e genul de care despre care tot auzi vorbindu-se peste tot. Cumva te temi să nu fie o carte proastă, așa că nu o citești. Mi s-a întâmplat mie și mai știu cel puțin doi cititori pasionați care au avut aceeași dilemă. Apoi, intervine și faptul că ori o adori, ori te plictisește teribil până să ajungi la acțiune. Personajele sunt atipice, iar micile lecții de filosofie presărate pe ici și pe colo în roman îl fac genul de carte din care-ți vine să citezi non-stop pe instagram sau pe facebook. Iar personajele sunt genul pe care ajungi să le iubești atât de mult încât îți vine să le cuprinzi într-o îmbrățișare. Ce să mai, Eleganța ariciului este candidata perfectă la categoria cărți de citit în tren. O găsești aici.

 

P.S: nu uita să arunci o privire și peste selecția cu cărți de citit în tren – Cartea din tren. O campanie Cartepedia unde o să găsești și alte titluri faine.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

5 comentarii

7 locuri frumoase din România unde poți ajunge cu trenul din București 16 august 2019 - 21:32

[…] e așa o mare tragedie. Mai ales că poți citi în voie. Apropo de asta, am pe blog un articol cu recomandări de cărți de citit în tren. Revenind la oile noastre. Biletul costă 82 de lei pe sens, iar trenul face 8 […]

răspunde
Cărți de citit vara recomandate de comunitatea mea de pe instagram 14 mai 2019 - 8:53

[…] Mă gândesc la acele cărți pe care le poți citi cu plăcere la plajă, dar la fel de bine și în tren. Pentru că am vorbit în diferite ocazii despre fiecare dintre cărțile pe care le-aș pune eu […]

răspunde
Cântec lin de Leila Slimani | micro recenzie de carte 2 mai 2019 - 8:10

[…] lin e de citit dacă vrei o carte ușor de parcurs, în doar câteva ore. E perfectă de citit în tren sau în drum spre birou. Atenție doar să nu uiți unde să […]

răspunde
Gabriela 21 iulie 2018 - 21:37

Ooo, la fix pica lista. Si eu fac naveta acasa-serviciu si eram ‘intre carti’. De foarte mult timp nu am mai citit ceva de Rodica O-B asa ca mi-am luat Cianura.

răspunde
andreeachiuaru 23 iulie 2018 - 9:30

Ce ma bucur! 🙂 chiar mi-a placut mult „Cianură pentru un surâs”. Aș zice chiar că a fost preferata mea din toate cărțile cu Melania Lupu. Oricum, să le citești în ordine, chiar se leagă multe dintre întâmplări. Și mai au și finalul acela stil Netflix binging care te face să vrei să iei imediat următoarea carte.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe