Acasă Cărți dragi Cărți de citit toamna asta recomandate de comunitatea mea de pe instagram

Cărți de citit toamna asta recomandate de comunitatea mea de pe instagram

de andreeachiuaru
1 comentariu

Acum câteva luni i-am rugat pe oamenii cu care interacționez des pe instagram să recomande cărți perfecte pentru vară. A ieșit o listă super, așa că am repetat povestea și pentru septembrie. Cadoul meu pentru voi pentru ultima zi de vară este o listă cu cărți de citit toamna asta.

Cum au fost alese aceste cărți de citit toamna?

Câte persoane, atâtea criterii. Majoritatea și-au motivat mai jos alegerile. Însă mie, când aud de cărți de citit toamna, îmi vin în minte cărți ceva mai groase, perfecte pentru cuibărit sub pătură. Sau chiar serii, de ce nu? Cărți dulci-amărui cu povești de suflet. Și lista poate continua.

Dar nu despre lista mea vreau să vorbim acum, ci despre lista făcută de comunitatea mea de pe instagram. E o listă cu fel și fel de alegeri. Unele cărți le-am citit și eu, altele nu. Unele sunt pe lista mea de citit, pe altele nu m-aș lăsa convinsă să le citesc. Dar oricum ar fi, sunt convinsă că veți găsi măcar un titlu interesant în listă.

Regele și duduia de Tatiana Niculescu (recomandată de @emiliachebac)

Nimic nu se compară cu o seară la terasă, cu un șal pe umeri, în compania unei cărți bune. E momentul acela când ți se spune „știți, trebuie să închidem” și realizezi că au trecut câteva ore bune, timp în care ți-ai spus încă o pagină și gata.

O astfel de carte este Regele și duduia. Mi-a plăcut de la prima pagină. Începe cu descrierea unui tablou „Ovreiul cu gâscă” – N. Grigorescu care, în prezent, este expus la MNAR. Tatiana Niculescu a ales o modalitate genială pentru a introduce cititorii în istoria familiei Lupescu. Nu sunt fan Carol al II- lea, dar pot să spune că, după ce am terminat cartea, înțeleg altfel contextul în care a evoluat această poveste de dragoste. Cei care vor avea curiozitatea să o deschidă, vor afla că imaginea publică a cuplulul Carol al II- lea – Elena Lupescu a fost mult distorsionată de propaganda mediatică din perioadă interbelică. Se pare că așa numitele fake news nu sunt apanajul vremurilor moderne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emilia Chebac (@emiliachebac) on

Pentru mine, marele plus la Regele și Duduia sunt notele de subsol. Asta o face accesibilă tuturor. Nu rămâi în ceață cu evenimente istorice pe care nu le cunoști. În sfârșit, o biografie a acestui cuplu, scrisă fără patimă și resentimente.

Întoarcerea de Håkan Nesser (recomandată de @desprecarti)

Recunosc că fac o recomandare bazată pe intuiție, căci au trecut mulți ani de când am citit-o și i-am cam uitat „hățișurile”. Am citit-o în primul an de facultate, iar vremea ploioasă și frunzele lipite de asfalt au contribuit la crearea întregii atmosfere.

Prima parte din sinopsis ne spune că: „într-o zi ploioasă de aprilie, un cadavru – sau ceea ce a mai rămas din el – este găsit de o fetiță în pădure. Învelit într-un covor, cadavrul nu mai are cap, mâini și picioare, ceea ce indică un criminal brutal și metodic.”

Feelingul meu e prea puternic în legătura cu acest roman ca să nu îl recomand. A fost o lectură halucinantă pe care am recomandat-o oricui am avut ocazia de-a lungul timpului.

În umbra pașilor tăi de Vitali Cipileaga (recomandată de @reading.for.living)

Toamna este, de multe ori, asociat cu tristetea si „capatul de linie”. Dupa toamna vine iarna, cand tot ce ne inconjoara e un peisaj mort… Dar, citind o carte in care speranta inca e vie, chiar daca e doar un mic licar de lumina, te face sa simti ca „dupa nori mereu este si un soare”. Theo invata sa mearga mai departe, doar cu amintirea Paulei, iar universul iti arata si partea buna a vietii, chiar si in cele mai intunecate momente.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Reading Princess//emilia (@reading.for.living) on

E o carte care te umple de o caldura sufleteasca care te ajuta sa treci peste anotimpurile reci.

Grădina uitată de Kate Morton (recomandată de @mihaelamotreanu)

Kate Morton e acea autoare pe care eu o asociez cu toamna, iar Grădina uitată e genul de lectură numai bună de parcurs în tihnă, sub o pătură, cu o cană de ciocolată caldă alături. Deși nu e tocmai o carte scurtă – are 480 de pagini –se citește ușor. Povestea curge îmbietor, iar trecutul și prezentul se întrepătrund într-un dans plin de mister.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ela M. (@mihaelamotreanu) on

Hoțul de cărți de Markus Zusak (recomandată de @shereads__books)

Nu doar titlul, ci și întregul traseu parcurs de Liesel pentru a învăța să citească, fiecare carte furată din setea ei de a citi și mai mult, mă duce cu gândul la toamnă, moment marcat de primele emoții pe băncile școlii, primele cărți citite. Mai mult de atât, autorul Markus Zusak reușește să transmită o poveste atât de emoționantă pe tot parcursul ei, încât cu greu îți iei gândul de la ea atunci când o termini de citit!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by She reads books – Alina (@shereads__books) on

Povestea mea de Michelle Obama (recomandată de @laviniareads)

Am citit bibliografia ei pe nerăsuflate, curioasă de cum a ajuns de la fata care s-a născut la sudul orasului Chicago la Prima Doamnă a Americii și la femeia de succes și femeia inspirațională care este astăzi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @laviniareads on

Povestea mea este despre iubire, devotament, sacrificii, familie. Michelle ne învață că niciodată nu e prea târziu să începi ceva nou și că oriunde ai fi, oriunde ai lucra, fă-ți treaba cu succes, fă-te remarcat și să ai încredere în tine.

Citește și recenzia mea pentru Povestea mea

Femeia de la fereastră (recomandată de @bookworm_in_a_cozy_corner)

Actiunea romanului de petrece in mijlocul toamnei, chiar daca nu ne este descris anotimpul in cadrul cartii (ne ghidam dupa datele calendaristice). Dar nu acesta este principalul motiv. O recomand pentru ca este mai mult decat perfecta de a fi citita intr-un anotimp cand toata natura se pregateste de moarte, desi este in sezon trist, are frumusetea lui, asemenea cartii Femeia de la fereastra. Subiectul este foarte interesant, actiunea antrenanta, multe rasturnari de situatie, iti provoaca mintea si-ti face inima sa-ti bata cu putere.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Loredana 📚🤓❤️ (@bookworm_in_a_cozy_corner) on

Este un roman care te va seduce de la prima pagina, plin de suspans, convingator, inteligent, chiar si emotionant, dar care iti ridica parul pe tine, te va rupe de realitate si nu vei mai constientiza ce se intampla in jurul tau.  Cand te vei hotari sa citesti acesta carte, sa-ti pregatesti si o sticla de vin, vei avea nevoie!

cărțile Rutei Sepetys (recomandate de @citesc_cu_sufletul)

O să recomand 2 titluri perfecte pentru toamnă, nu doar unul: Printre tonuri cenușii și O mare de lacrimi, scrise de Ruta Sepetys. De ce? Pentru că toamna este un anotimp al melancoliei, al nostalgiei. Eu simt să citesc în această perioadă cărți cu subiecte mai dureroase, iar cel de al Doilea Război Mondial este un subiect pe măsură! Am citit cele două cărți anul trecut, pe vremea asta, într-o zi furtunoasă, durerea provocată de parcurgerea acestor cărți resimțindu-se astfel mult mai intens.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roxana (@citesc_cu_sufletul) on

Laur de Evgheni Vodolavskin (recomandată de @lavinia.anghelache)

Cartea pe care eu o recomand este și cartea mea favorită: Laur de Evgheni Vodolavskin. În profunzime, este un roman despre iubire, dar e și mult mai mult decât atât. Este și despre legătura directă a omului cu natura și cu Dumnezeu. E o carte la care am plâns mult, am trăit-o profund și pe care o recomand din 2016 necontenit, în orice anotimp.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🔆Lavinia (@lavinia.anghelache) on

La răscruce de vânturi  (recomandată de @_dailydoseofstardust_)

Când mă gândesc la romanul La răscruce de vânturi mereu mă gândesc în tandem și la toamnă. Poate pentru că eu am citit această carte toamna sau poate pentru că îmi amintește de toate aventurile dintre Heathcliff și Catherine. În plus, tu nu crezi că toamna este perfectă pentru lecturarea unui roman clasic?

Am iubit cartea asta pentru peisajele pe care le pictează, pentru partea romance care pentru mine este un must mai ales toamna când mi se pare că viața de cuplu este cea mai frumoasă și pentru afecțiunea pe care încă o simt pentru protagoniștii romanului!

Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafon (recomandată de @vampressbathory)

Am citit cartea în mijlocul verii pentru că nu mai aveam răbdare şi voiam să văd despre ce este vorba. Totuşi, cred că este mult mai potrivită pentru o zi rece şi ploioasă de toamnă, lecturată sub o pătură cosy alături de un ceai fierbinte. Este genul de carte căreia trebuie să îi acorzi mai mult timp, deoarece merită savurată pe îndelete.

Umbra vântului este un omagiu adus iubitorilor de cărți şi literaturii. Este despre Daniel şi despre până unde poate duce iubirea pentru literatură.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sînziana S (@vampressbathory) on

În ziua în care Daniel împlineşte 11 ani este dus de tatăl lui la “Cimitirul cărților uitate”, un fel de sanctuar al cărților. Acesta îi spune lui Daniel să aleagă orice carte cu mențiunea că va trebui să aibă grijă şi să prețuiască cartea aleasă întreaga viață. Daniel alege „Umbra vântului” de un anume Julián Carax fără să ştie în acel moment că viața lui se va întrepătrunde cu destinul acestui roman misterios. Curând Daniel află că cineva doreşte să ardă toate cărțile lui Julián Carax în încercarea de a le şterge din amintirea comună. Pe fundalul frumoasei Barcelona marcată de urmările celui de Al Dolilea Război Mondial, vom deveni şi noi fascinați de poveştile celor doi.

Nu v-aş spune mai multe despre carte pentru că vreau să o descoperiți singuri. Pot doar să vă spun că pe Goodreads recenzia mea pentru „Umbra vântului” are doar un rând şi sună cam aşa: “un singur cuvânt: capodoperă“.

Dacă iubeam deja Barcelona pentru Güell şi Sagrada lui Gaudí, acum o iubesc şi mai tare pentru “Umbra vântului” a lui Carlos Ruiz Zafón.

Quiet de Susan Cain (recomandată de @matees_andreea)

Conectez toamna cu statul în casă, cu un ceai într-o mână și o carte în cealaltă. O carte pe care am citit-o recent și care cred că se potrivește perfect cu această atmosfera este Quiet. Nu e o lectură ușoară de luată în metrou/autobuz sau o carte relaxantă de citit seara, ci o carte care impune timp dedicat, concentrare, meditație.

În 400 de pagini ești purtat prin subiecte precum idealul extrovertirii de-a lungul ultimelor secole în America sau atuurile unui introvert într-o lume ce pare a oferi mai mult extraverților. Cartea abundă de exemple reale ale unor introverți de succes și a modului lor de gândire și de acționare. E o carte cu multe idei de aplicat. Lectura ei e un timp de reflectat la sine într-un alt mod și dintr-o perspectivă diferită.

Tu ai recomandări de cărți de citit toamna? Lasă-le în comentarii

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

1 comentariu

Emil Calinescu 31 august 2019 - 13:25

Eu am o problema cu ideea in sine, de “carti de toamna”, “carti de iarna”, “carti de vara”.

O carte buna se citeste oricand 🙂

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe