Acasă Cărți dragi 10 cărți de citit vara asta. Ce cărți am pus eu în cap de listă

10 cărți de citit vara asta. Ce cărți am pus eu în cap de listă

de andreeachiuaru
5 comentarii

Astăzi dimineață m-am pus în fața bibliotecii și mi-am ales 10 cărți de citit vara asta. Mi-am făcut o listă alcătuită din 5 cărți de ficțiune și 5 cărți de non-ficțiune. Pe ce criterii le-am ales și de ce simt deja că îmi vor plăcea? Citește articolul cap-coadă sau sari direct la titlul care-ți face cel mai tare cu ochiul.

Fiica ceasornicarului de Kate Morton

Am citit prima (și singura) carte de Kate Morton acum câțiva ani. Țin minte că o primisem cadou și mi-a plăcut. Între timp, mi-am mai cumpărat câteva, dar nu am mai apucat să le citesc. Când a apărut Fiica ceasornicarului am pus-o rapid pe wishlist datorită copertei frumoase. În iunie am comandat-o de la Libris, iar acum am scos-o de la naftalină pentru că mi se pare o carte potrivită de pus în teancul de cărți de citit vara. Are mister, o poveste intrigantă și un stil de scriere pe care îl cunosc și îmi place mult.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on

Fiica ceasornicarului urmărește două planuri temporale, la 150 de ani distanță una de celălalt. Unul dintre ele despre modul în care cariera unui pictor este distrusă de moartea misterioasă a unei femei. Celălalt, în vremurile noastre, în care o arhivistă londoneză găsește întâmplător un carnet de schițe și o fotografie a unei tinere pe care o consideră extrem de familiară. Încă nu știu care e legătura între cele două planuri, dar cu siguranță îmi va plăcea pentru că autoarea este o povestitoare înnăscută.

Deep Work de Carl Newport

Creșterea productivității și a capabilității de a mă concentra este unul dintre goal-urile mele de vara asta. Mai ales pentru că, după o lună fără job, mă întorc curând la lucru. Încă nu am făcut anunțul oficial, însă vă spun de acum că da, mi-am găsit un nou job, iar momentul în care voi anunța va coincide și cu un articol în care vă voi povesti cum a fost experiența de a-mi lua o lună fără job și de ce am ales să mă întorc atât de curând la muncă.

Cartea lui Carl Newport este un must-read din acest punct de vedere. A ne concentra cu adevărat a devenit aproape o super-putere, el oferă niște soluții practice. Soluții pe care eu abia aștept să le descopăr.

Homo Deus de Yuval Noah Harari

Am citit Sapiens la început de 2018. Cu toate că e o carte accesibilă, mie mi s-a părut genul pe care nu o consumi în drum spre birou, ci mai degrabă genul pe care o citești pe fotoliu, acasă, cu un creion în mână. Și același lucru vreau să fac și cu Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului.

Deși nu e propriu-zis o carte lejeră, de vară, eu am pus Homo Deus pe lista de cărți de citit vara asta pentru că simt că a venit momentul pentru ea.

Atomic Habits de James Clear

Tot din categoria de cărți despre formarea unor obiceiuri face parte și Atomic Habits. A fost tradusă recent în română, însă eu am apucat să o cumpăr în engleză. Nu că-mi pare rău.

Atomic Habits este o carte despre știința obiceiurilor care face apel la studii de psihologie și neuroștiințe pentru a te învăța cum să înveți să-ți formezi obiceiuri (mai) bune. O carte similară pe subiectul pe care am citit-o în 2015 și pe care vreau să o reiau este și The power of habit / Puterea obișnuinței.

Pachinko de Min Jin Lee

Nu sunt o fană a literaturii asiatice și totuși față de Pachinko am simțit o atracție imediată. A fost cartea de la Bookfest pe care am așteptat-o cu cea mai mare nerăbdare. Pe lângă faptul că a fost pe lista cu cele mai bune cărți ale unor nume și publicații celebre, Pachinko are și un subiect ofertant: este o sagă a unei familii coreene de imigranți ajunși în Japonia secolului XX și urmărește patru generații diferite.

Swing Time de Zadie Smith

Zadie Smith este una dintre cele mai apreciate scriitoare. Eu o aveam pe lista lungă, însă apariția romanului Swing Time în limba română m-a convins să o mut în teancul de cărți de citit vara asta. Nu știu dacă e o carte de vacanță în adevăratul sens al cuvântului, dar cum iulie și august sunt pentru mine luni cu cel mult două-trei zile consecutive out of town, apetitul pentru cărți de vacanță nu e neapărat criteriul după care să mă ghidez.

Swing Time spune povestea unei prietenii remarcabile dintre două fete care cresc împreună în Africa de Vest și urmărește viața lor pe parcursul mai multor ani, precum și încercările la care sunt supuse.

Splendoare de Margaret Mazzantini

În lista mea de autori pe care vreau să-i descopăr am strecurat și o autoare favorită: Margaret Mazzantini. Iubesc felul în care scrie, are o muzicalitate aparte pe care mi-o inspiră și limba italiană. Mazzantini a ajuns în lista mea de autoare favorite cu romanul Nu te mișca pe care l-am tot recomandat. Am citit apoi Nimeni nu se salvează singur care mi s-a părut o radiografie a unei iubiri eșuate.

Splendoare a fost mult timp indisponibilă, la fel ca mai toate cărțile scrise de Mazzantini. De altfel, încât vânez Venit pe lume fără prea mult succes. Splendoare s-a reeditat într-un timp și am luat-o de la Bookfest anul trecut. Încă nu am ajuns să o citesc, dar vă zic că e considerată una dintre cele mai bune cărți ale ei, așa că abia aștept. E o poveste de dragoste LGBT, dacă vă întrebați cumva despre ce e vorba.

Scandalul de Fredrik Backman

Tot din categoria autori pe care deja îi iubesc e și Fredrik Backman. După Un bărbat pe nume Ove și Bunica mi-a zis să-ți spun că-mi pare rău sunt cucerită iremediabil. Iar unii zic că Scandalul ar fi chiar mai bună decât primele două. Deși, e drept, am aflat și de câțiva oameni cărora nu le-a plăcut așa de tare. În orice caz, Backman e pe lista mea de cărți de citit vara asta și pentru că stilul lui chiar poate fi descris ca unul specific unor cărți de vacanță. 

Captivat de Nir Eyal

Înapoi de non-ficțiune acum. Despre Captivat am aflat în timpul unui curs de Marketing Digital de la master. E, într-un fel o carte despre formarea obiceiurilor, însă e mai mult despre produse și mecanisme care creează dependență. Deci, într-o foarte mare măsură, cred că e o carte mai degrabă potrivită pentru cineva care lucrează în marketing. E o citesc pe post de documentare și inspirație.

E în lista de cărți de citit vara asta pentru că e o lectură scurtă de puțin peste 150 de pagini. Probabil o să ajung la ea între două lecturi mai solicitante.

Dulcele bar de J. R. Moehringer

Mă chinui să dau gata Dulcele bar de câțiva ani. Îmi super doresc să o citesc, doar că mereu intervine altceva și altceva. După Învățare, însă, chiar mai simt nevoia unui volum de memorii bine scris și știu că alegând Dulcele bar merg la sigur. Nu știu dacă de data asta va fi cu noroc, dar de pus în teanc tot am pus-o, așa că urați-mi noroc.

 

De menționat e că lista de mai sus de cărți de citit vara asta e pur orientativă și e posibil să nu o respect 100%. Însă vreau să bifez măcar 70% dintre cărțile de mai sus. Ca să fiți la curent cu ce citesc vara asta, dați un follow pe instagram.

Cum arată lista voastră de cărți de citit vara asta?

Arată-le și prietenilor:

5 comentarii

Onisim Pînzariu 29 iunie 2019 - 21:42

Eu pentru prima luna a verii m-am decis sa citesc doar literatura romană, dar am intrat intr-un reading slump care nu m-a ajutat deloc.. și, din ce mai am in luna Iunie și de acum încolo , printre altele, vreau sa citesc Omulețul din perete, Esentialismul de Greg McKeown, Podul de lut a lui Zusak, Children of Blood and Bone și cam atât mi-am programat. In rest, merg cu ce îmi pică in mâna.

răspunde
andreeachiuaru 30 iunie 2019 - 19:21

Esențialismul e una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit anul acesta. Îți doresc să-ți găsești și tu răspunsurile în ea! 🙂

răspunde
Emil Calinescu 26 iunie 2019 - 17:51

Doar Scandalul am citit. Mi-a placut enorm. Cea mai buna carte a autorului, la egalitate (poate un pic peste) Ove. Bunica e puerila pana la cer.

răspunde
andreeachiuaru 27 iunie 2019 - 19:35

Mie mi-a plăcut și Bunica. Singurul lucru pe care l-am reproșat a fost că ar fi putut fi mai scurtă. Dar nu mi s-a părut puerilă, doar childish (în sensul pozitiv). 🙂

răspunde
Emil Calinescu 27 iunie 2019 - 20:20

Pt mine cele 2 cuvinte sunt sinonime 🙂

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe