Acasă Cărți dragi 5 cărți de non-ficțiune care m-au dezamăgit

5 cărți de non-ficțiune care m-au dezamăgit

de andreeachiuaru
3 comentarii

Citesc cărți de non-ficțiune de aproximativ 3-4 ani. Am început cu pași timizi, o carte la câteva luni, iar acum numărul lor e aproape egal cu al cărților de ficțiune citite în fiecare lună. Iar dacă la ficțiune faptul că o carte te dezamăgește se poate explica prin mulți factori (exemplu: îți place povestea, dar nu-ți place cum e scrisă), la non-ficțiune dezamăgirea e cu atât mai mare cu cât te aștepți să găsești o carte care să te inspire.

12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru de Jordan Peterson

Mi-am pus mari așteptări în 12 reguli de viață. Când s-a tradus și la noi, mi se părea că era peste tot. Am așteptat aproximativ 6 luni până să o citesc tocmai pentru că primul meu instinct a fost că nu-mi va plăcea. Apoi, o prietenă mi-a zis că ar fi trebuit să știu că toate cărțile de tipul 10 pași ca să faci cutare lucru sunt mari tâmpenii. Dar a fost în topul celor mai bine vândute cărți luni întregi. Mda, știu, și Fluturi a fost.

Mi l-am imaginat pe Jordan Peterson ca pe un tip ultra-deștept care știe multe lucruri și care vrea să-ți arate că le știe. Așa că începe să-ți vorbească despre relațiile interpersonale și apoi îți va da exemplu felul în care se împerechează homarii, cu zeci de detalii științifice. Și 30 de pagini mai târziu îți servește un citat demn de instagram care dă bine. Cu alte cuvinte, jumătate din carte ar fi putut fi cu lejeritate tăiată fără să se piardă plus valoare. De fapt, procentele în carte au fost (pentru mine) cam așa: 10% idei bune și chestii interesante on topic, 30% idei care m-au făcut să mă îndoiesc serios că Peterson trăiește în 2019 și 60% fragmente pe care le poți citi fără să ratezi ideea cărții.

Începe cu de ce de Simon Sinek

Începe cu de ce a fost una dintre cărțile care m-au inspirat mult. La început, cel puțin. Apoi a început să se repete. Și să se repete. Și să se repete. Pe scurt, sunt cam 5 exemple reluate iar și iar în toată cartea. Cât despre idei, și ele cred că sunt tot vreo 5 sau, mă rog, câte poți extrage din TED Talk-ul lui Sinek. Restul cărții a fost un fel de recapitulare a ceea ce citești în primele 50 de pagini. Am tras efectiv de mine să o termin sperând că voi afla totuși ceva interesant ce nu am aflat în primul sfert de carte.

Acum mă tem serios să citesc Liderii mănâncă ultimii pentru că nu vreau să se repete povestea. De ce m-a deranjat până la urmă? Păi aș fi putut să citesc încă o carte în timpul pierdut recitind aceleași idei spuse în altă formă. De exemplu, de asta îmi place Seth Godin. Nu spune lucruri complicate, însă știe când să se oprească ca să nu devină plictisitor.

Magia ordinii de Marie Kondo

Marie Kondo a fost trigger-ul de care aveam nevoie pentru un declutter consistent. Însă, dincolo de asta, cartea ei nu aduce mai multă valoare decât un clip al unei bloggerițe de lifestyle care îți explică ce e conmari și cum să aplici principiile. Sau un articol pe un blog.

Dincolo de asta, traducerea de la noi a fost extraordinar de nefericită. Renunțarea la lucruri (care în carte se referă la a dona, a dărui, a arunca etc.) este tradusă în română doar ca a arunca. Mă îndoiesc că Marie Kondo sau orice alt minimalist ți-ar spune să-ți iei toate hainele nepurtate, să le pui într-un sac și să le duci la ghenă.

Dacă totuși vreți să aflați cum m-a influențat pe mine cartea, citiți articolul de aici.

Growth hacker în marketing de Ryan Holiday

Nu știu dacă de vină a fost faptul că nimic din ce am citit în carte nu a fost nou sau stilul lui Ryan Holiday din cartea asta. E o altă carte (din fericire mult mai scurtă) care ar putea fi redusă la un articol de blog. Nu m-a inspirat, nu mi-a spus ce și cum să fac și nici nu mi-a dat exemple valoroase. Singurul lucru care mi-a plăcut cu adevărat a fost că a făcut numeroase referințe la alte cărți. Astfel, prin intermediul ei am descoperit Contagios. Cum se răspândesc ideile, o carte care mi-a plăcut foarte mult și pe care o consider esențială pentru orice creator de conținut.

Arta listelor de Dominque Loreau

De departe cea mai proastă cartea citită în 2019. N-aș ști să vă spun de ce am terminat-o. Poate doar pentru că era foarte scurtă. Practic, întreaga carte este o „listă cu liste”. Unele mai tâmpite decât altele. Sunt liste care te învață cum să faci curat, cum să faci cumpărături, cum să scrii un jurnal. Nu-mi aduc aminte, dar probabil există și o listă cu pași de urmat ca să faci o listă. Arta listelor a fost mai proastă decât un articol de blog optimizat în exces. De fapt, nici măcar nu pot înțelege de ce Dominique Loreau a scris atât de multe cărți de non-ficțiune și de ce sunt ele atât de bine vândute. Poate pentru că avem totuși nevoie și de lecturi mega ușurele.

 

P.S: am scris articolul acesta pentru că eu cred că e important să vorbesc și despre cărțile care nu m-au impresionat. Timpul e scurt și există mii de cărți de non-ficțiune așa că de ce să nu le alegem pe cele mai bune?

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

3 comentarii

Lanțul de Adrian McKinti | Micro recenzie de carte | Blog de idei 13 august 2019 - 19:16

[…] multe voturi pozitive pe instagram. Dar și pentru că, așa cum vă ziceam în articolul despre cărți care m-au dezamăgit, eu cred că ar trebui să vorbim mai des despre cărțile mai puțin bune, ca să putem face o […]

răspunde
Ioana Soare 13 august 2019 - 10:43

Singura pe care am citit-o din listă e Magia ordinii, despre care am vorbit în repetate rânduri și care mi-a deschis ochii în ceea ce privește curățenia și ordinea din locuință. Mie nu mi s-a părut o dezamăgire și cred că n-aș fi reușit să înțeleg pe deplin viziunea autoarei dintr-un clip de Youtube. E adevărat că pe alocuri cam scârțâie și am avut câteva momente de “wtf” în care lucrurile sunt un pic duse la extrem. Dar le-am luat ca o combinație nereușită între traducere (cum ziceai și tu) plus substraturi ale culturii orientale, care nouă probabil că ne sunt mai puțin familiare.

răspunde
andreeachiuaru 13 august 2019 - 19:10

Tu ești una dintre persoanele care m-au convins să citesc „Magia ordinii”. Sunt recunoscătoare pentru ce am învățat din ea, dar cartea în sine nu mi-a plăcut. Poate am fost puțin răutăcioasă când am spus că aș fi putut afla totul dintr-un clip de youtube, dar ideea e că din punctul meu de vedere un articol documentat și cu exemple e suficient.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe