Acasă Cărți dragi 5 cărți de vacanță numai bune de luat la munte sau la mare

5 cărți de vacanță numai bune de luat la munte sau la mare

de andreeachiuaru
4 comentarii

Nu-mi pot imagina o vacanță fără o carte în bagaj. Pentru mine lectura este cea mai frumoasă formă de relaxare. Tocmai de aceea am ales cinci cărți de vacanță, din lecturile mele recente (sau mai puțin recente). Vă spun de la început că aș mai putea adăuga lejer câteva zeci de titluri. Însă scopul meu nu e să vă fac să zăboviți cu orele asupra articolului, ci să vă ajut pe bune să vă alegeți o carte.

 

Scrisori din insula Guersney de Mary Ann Shaffer și Annie Barrows

Scrisori din insula Guersney e cea mai plăcută surpriză literară a ultimelor luni. A fost un roman cu privire la care nu mi-am creat deloc așteptări. Însă m-a prins în vraja sa și m-a făcut să-mi doresc să mă mut cu totul pe insula Guersney. Romanul este alcătuit exclusiv dintr-o serie de scrisori care au la bază întâmplările din jurul „Clubului de lectură și de plăcinte din coji de cartofi” din Insula Guernsey. La început pare silly, însă vă asigur că felul în care romanul e scris salvează cu totul situația. De fapt, cred că poate trece cu ușurință despre o dedicație de dragoste pentru toți iubitorii de lectură și de cuvinte. Are lectura puterea să ne salveze de la orice, inclusiv de la ororile războiului? Vă las pe voi să aflați!

P.S: romanul a fost ecranizat și va fi disponibil și la noi, pe Netflix, începând din luna august. Trailer-ul e aici

Iar cartea o găsiți la Editura Nemira, Cartepedia sau Libris.

Niveluri de viață de Julian Barnes

Julian Barnes e unul dintre scriitorii față de care am sentimente incerte. Am citit cărți foarte bune scrise de el, dar și cărți mai puțin bune. Niveluri de viață însă e, fără doar și poate, cea mai bună carte pe care am citit-o.  Atât de bună, încât am povestit despre ea în acest articol. E o carte tristă, însă am inclus-o pe lista cu cărți de vacanță pentru că se parcurge repede. E o frumusețe stranie în cartea asta – pe jumătate ficțiune, pe jumătate eseu – care mă face să o recomand de fiecare dată când cineva aduce vorba despre cărți de proză scurtă. Dacă vreți o vacanță în care să citiți ceva scurt, dar foarte bun, vă recomand cu drag această carte a lui Barnes. O găsiți la Libris, Elefant la Cartepedia.

P.S: dacă vreți să încercați un roman de-ale lui Barnes, atunci fără doar și poate, alegerea mea e Sentimentul unui sfârșit. O găsiți aici sau aici.

Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman

Despre Ove vă povesteam vara trecută și vă spuneam că este cartea perfectă pentru vacanță. Ceva mai târziu am ajuns la concluzia că e cartea de ficțiune a anului 2017, așa că am inclus-o fără regrete în topul celor mai bune cărți ale anului trecut. Este, probabil, printre cele mai recomandate cărți de mine vreodată (alături de Orbi – ai Petronelei Rotar – despre care am povestit aici). Ove e morocănos, dar simpatic, destestabil în aparență, dar imposibil de neiubit când îi dai de cap. Pe de altă parte, romanul e fix ce ai nevoie când vine vorba de cărți de vacanță. E scris într-un stil accesibil și îmbină umorul cu sentimentalismele.

Poți să dai de Ove la Editura ArtLibris sau la Cartepedia.

Jurnalul secret al lui Hendrik Groen, 83 de ani și 1/4

Dacă l-ați iubit pe Ove, atunci Hendrik Groen o să vă aline serios dorul de bătrânelul morocănos. E drept, jurnalul secret al lui Hendrik e mai degrabă acid și puțin trist. Asta pentru că vorbește, în fond, despre bătrânețe și pierdere, iar acțiunea are loc într-un cămin de bătrâni. Însă vocea lui Hendrik are ceva aparte, iar întâmplările sunt de-o potrivă emoționante și de tot râsul. Recunosc, eu am reușit doar să încep cartea, însă mi-a plăcut cât am citit și chiar vreau să mă reîntorc la ea.

Momentan, Jurnalul secret al lui Hendrik Groen e de găsit doar la Editura Art și Cartepedia.

Tipul din filme nu există de Bogdan Stoica

Dacă pentru voi există un semn de egal între cărți de vacanță și cărți amuzante, atunci Bogdan Stoica e omul vostru fără doar și poate. Există deja trei volume din Tipul din filme nu există. Eu le-am parcurs pe primele două și am râs cu hohote de fiecare dată. Cărțile lui Stoica sunt genul care te fac să exclami Bă, ăsta chiar vorbește serios?! și apoi să-l tragi de mânecă pe el ca să-i arăți și să râdeți împreună. Sunt cărți accesibile, mai apropiate de stilul unui blog decât de cel literar, dar care te binedispun.

Volumul I este aici, volumul al II-lea aici și volumul III aici.

*

*

Voi ce cărți de vacanță vreți musai să bifați vara asta?

 

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

4 comentarii

Cele mai bune cărți de citit în tren vara asta | Blog de idei 14 iulie 2018 - 20:47

[…] surpriză literară a anului. E un roman ușurel, de vară, motiv pentru care am inclus-o și în lista cu romane de vacanță. Romanul publicat la Editura Nemira este alcătuit exclusiv dintr-o serie de scrisori care au la […]

răspunde
Ioana Soare 6 iulie 2018 - 12:47

Andreea, fix astăzi mă gândeam să fac și eu un articol descpre cărți de citit în vacanță! 😀
Îmi place lista ta, deși n-am citit niciuna dintre cele menționate, dar pe Ove tot vreau să-l cunosc!

răspunde
andreeachiuaru 6 iulie 2018 - 12:50

Așa să faci! E must read Ove *hugs*

răspunde
andreeachiuaru 6 iulie 2018 - 12:50

P.S: aștept cu drag și lista ta

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe