Acasă Cărți dragi 3 cărți citite în 2019 care au schimbat felul în care văd eu lumea

3 cărți citite în 2019 care au schimbat felul în care văd eu lumea

de andreeachiuaru
5 comentarii

În 2019 am citit aproape la fel de mult ca pe vremea facultății. Sunt mândră de mine pentru asta. Însă și mai mândră sunt că multe cărți citite în 2019 au fost de non-ficțiune. Deși am făcut un top 10 al cărților citite pe care îl voi dezvălui curând, astăzi vreau să vă povestesc despre 3 cărți citite în 2019 care au schimbat felul în care văd eu lumea.

Esențialismul de Greg McKeown

În 2019, am renunțat la un job pe care îl iubeam și, o dată cu el, și la piața de carte din România. Ar fi prea mult să spun că am făcut în urma acestei lecturi. Însă de influențat, m-a influențat enorm. Mi-a deschis ochii asupra subiectului „prioritizare”. Așa mi-am dat seama că nu aveam niciodată un cuvânt de spus cu privire la programul meu.  Iar când asta trece limitele vieții profesionale și te trezești că trebuie să renunți la dezvoltarea ta ca om în privința job-ului e o problemă. Nu știam lucrurile asta? Ba da, însă văzându-le pe hârtie s-a creat un soi de reacție ceva mai puternică în mintea mea.

Citind Esențialismul am înțeles și alte aspecte despre productivitate și am extras foarte multe idei, însă vă las pe voi să le descoperiți în articolul despre carte.

Eu plănuiesc să recitesc câteva cărți citite în 2019 și alți ani trecuți, iar Esențialismul e pe listă. Dacă nu o aveți încă în bibliotecă găsiți ediția în română aici, iar ediția în engleză aici sau aici.

Atomic Habits de James Clear

Dacă mă uit din perspectiva scriiturii și a informațiilor oferite, atunci Atomic Habits este cea mai bună carte de non-ficțiune citită în 2019. James Clear are și un newsletter destul de popular, însă eu nu îl știam înainte de lectura cărții.

Am recomandat Atomic Habits în multe rânduri, chiar și celor care nu se omoară cu non-ficțiunea. Am rămas cu multe idei interesante, dar cele mai memorabile pentru mine au fost: faptul că orice schimbare mică conduce la un alt rezultat și că nu e nevoie să faci totul perfect din prima, dar și faptul că mindset-ul este extrem de important, iar goal-ul nu este să fii o persoană care citește mai mult, ci să devii un cititor (cu alte cuvinte să te transformi pas cu pas în persoana care îți dorești să fii prin perfecționare continuă).

Atunci când am comandat-o eu în engleză, nu era tradusă. Între timp, la fel ca multe alte cărți citite în 2019 de mine, a fost tradusă. Găsiți varianta în română aici și aici. Iar varianta în engleză este aici.

Învățare de Tara Westover

Am citit Învățare dintr-o suflare. La fel ca pe o carte de ficțiune pe care nu am putut să o las din mână. M-am minunat, m-am enervat, m-am întristat, m-am bucurat și mi-am pus zeci de întrebări. E una dintre puținele cărți care mi-a trezit așa multe emoții contradictorii. Când am terminat-o, mi-am dat seama că, de fapt, dincolo de a fi un volum de memorii extrem de inspirațional despre depășirea propriei limite, e și o temă de gândire cu privire la privilegiile pe care le avem și pe care le luăm ca fiind normale. Îți dai seama că nu pui același preț pe învățare când afli o poveste de genul acesta. Eu știu că nu m-am considerat prea des recunoscătoare pentru ceea ce am, iar cartea asta m-a determinat să fac un gratitude list enorm.

Eu am citit-o în română, imediat ce a apărut, dar ulterior am cumpărat și varianta în engleză. Varianta în română este aici și aici, iar cea în engleză este aici.

Ce cărți citite în 2019 au schimbat felul în care vezi lucrurile?

Foto: Unsplash

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

5 comentarii

Alina 28 decembrie 2019 - 20:03

Salut! O intrebare foarte buna pentru mine. Anul acesta am citit haotic, pentru anul viitor mi-am propus sa citesc constient, cu intentie.
Ma gandesc sa mentionez 3 carti care m-au pus pe ganduri ori care m-au pus pe fapte.
Why do we sleep – Meik Walker
I was doctor Mengele’s assistent – Miklos Nyiszli
Influence – Robert Cialdini

răspunde
andreeachiuaru 29 decembrie 2019 - 20:27

Multumesc ca ai impartasit cu mine. Am si eu pe lista „Why do we sleep” 🙂

răspunde
elvira 22 decembrie 2019 - 23:10

Interesante propuneri de lectură. Mă voi opri la Esențialismul.

răspunde
Emilie 22 decembrie 2019 - 22:50

Îți răspund la recomandări cu…o recomandare: There will be no miracles here de Casey Gerald. E în același ton cu Învățare, ambele cărți au aceeași premiză, oameni dintr-un mediu defavorizat care le împiedică accesul la educație ajung prin forțe proprii să scape din mediul toxic, să facă o facultate și să aibă succes, dar ajung la concluzii complet diferite și mi s-a părut chiar mai bună perspectiva lui Cadey Gerald.
Abia aștept să-ți văd top 10, numai bine 🙂

răspunde
andreeachiuaru 23 decembrie 2019 - 10:53

Multumesc de recomandare, o notez si investighez!

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe