Acasă Cărți dragi 5 cărți noi de căutat la Gaudeamus 2017

5 cărți noi de căutat la Gaudeamus 2017

de andreeachiuaru
3 comentarii

Gaudeamus 2017 vine curând și mi-am propus să vă ajut cu liste. Deși nu îmi place să recomand cărți pe care nu le-am răsfoit măcar, mi-am încălcat regula. Așa am ajuns să selectez din lista mea maaare, 5 cărți noi despre care cred că merită citite. Deși, repet, mă bazez strict pe intuiție, descrierile oferite de edituri și experiențe anterioare cu alte opere ale autorului.

Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău de Fredrik Backman

Elsa are șapte ani și o inteligență tăioasă și necruțătoare care o face să fie diferită, dar și marginalizată. Singura care o înțelege și care-i cultivă aplombul este bunica, fost medic în zone calamitate, privită la rândul ei de ceilalți drept o nebună excentrică. Pentru că „toți copiii au nevoie de supereroi“, bunica inventează pentru Elsa povești unde toată lumea este diferită și nimeni nu trebuie să fie normal, iar scopul este să o pregătească pentru ceea ce urmează să afle și să i se întâmple în viață. Personajele din poveștile bunicii – care se dovedesc a fi nimeni alții decât vecinii ei de bloc – îi vor fi alături în evenimentele care o vor lua cu asalt.

Eu v-o recomand pentru că mi-a plăcut grozav de tare Un bărbat pe nume Ove și am mari speranțe în ceea ce privește următoarele lui cărți.

Orbi de Petronela Rotar

Știți că Orbi a fost cea mai vândută carte de Black Fridat pe Libris.ro? Nu e ăsta motivul pentru care vreau s-o cumpăr, oricum. Sau poate că e. Dar, oricum, rămâne doar unul dintre motive. Dorința de a citi cartea asta vine din curiozitatea de a vedea cum sună un roman scris de Petronela Rotar. Nu-i autoare mea preferată, o spun de-acum, dar cumva îmi place suficient de tare încât să vreau să citesc Orbi. Dacă vreți să mergeți totuși la sigur, vă recomand Sfîrșitul nopții – abia după ce citiți recenzia.

Romanovii (1613 – 1918) de Simon Sebag Montefiore

Atracția târgului pentru mine o să fie un roman istoric. Imprevizibil, știu, nu sunt tocmai adepta genului. Dar după ce am citit Sașenka, mi-am schimbat puțin părerea. Nu despre romanele istorice, în general, ci despre Montefiore. Și, apropo, de autor, l-am inclus în categoria cărți de vacanță de vânat la Gaudeamus 2017. Apropo de Editura Trei, sigur mai sunt multe cărți noi care vă vor face cu ochiul. Eu mai am vreo două sau trei pe listă.

Trei etaje de Eshkol Nevo

Un cartier elegant din Tel Aviv, un bloc construit pe trei etaje, trei familii locuind pe cele trei paliere diferite ale acestuia, trei personaje conturându-se ca personalități distincte, trei povești și tot atâtea pretexte pentru Eshkol Nevo de a explora cele trei instanțe ale psihicului uman și de a repune pe tapet, într-o manieră inedită, o celebră teorie freudiană.

Am răsfoit cartea la lansarea Librarium TNB. Cu toate că sunt la prima întâlnire cu autorul, m-a făcut tare curioasă. Uneori alegem după copertă și mă gândesc că nu poate fi atât de rău. Revin totuși cu impresii după ce o citesc.

Tipul din filme nu există (vol. 2) de Bogdan Stoica

N-o fi Bogdan Stoica tipul de filme (pentru că nu există, haha), dar cu siguranță e cel mai mișto tip pe care l-am citit. Legenda spune că volumul 1 al cărții m-a amuzat atât de tare, încât am izbuncit în râs la metrou și am atras niște priviri. Uneori, avem nevoie de cărți care să ne facă să râdem și atât. Iar dacă ar fi să aleg o singură carte de dăruit unei prietene, cartea lui Bogdan aș alege-o.

P.S: Bogdan a fost destul de drăguț să ofere și niște indicații ca să ajungeți mai ușor la carte: cum intri pe ușile alea mari, cobori, faci stânga și 21 de pași. N-am verificat, dar îl cred pe cuvânt.

Dacă apuci să citești vreuna dintre cărțile din articol pre sau post Gaudeamus 2017 dă-mi și mie un semn să știu dacă le păstrez pe listă. 🙂


sursă foto

 

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

3 comentarii

Bookish 24 noiembrie 2017 - 15:25

Dintre aparițiile noi aș achiziționa Mica țară – Gaël Faye și Ultimul dintre noi – Adelaïde de Clermont-Tonnerre, ambele de la editura Pandora M. Cred că a fost primul an când am citit așa multe cărți de la ei sau editura Trei, înainte nu prea mă atrăgea nicio carte publicată la ei.
Aș fi curioasă și eu de Orbi. Îmi place cum scrie Petronela pe blog.

răspunde
andreeachiuaru 24 noiembrie 2017 - 15:30

Tocmai mi-ai atras atenția asupra altor titluri noi. :)) O să le caut la standul Trei. Mie îmi plac mult și cărțile din colecția Fiction Connection, în special thrillerele. Doar că am cumpărat destul de multe și au rămas necitite, așa că am decis să nu-mi cumpăr nimic nou din genul ăsta până nu dau gata ce am pe acasă. În plus, la noi acasă cărțile de la Trei sunt cam singurele pe care le citim cu plăcere împreună, să dezbatem idei.

răspunde
Bookish 24 noiembrie 2017 - 16:23

Din colecția thrillere chiar acum citesc prima carte, Casa de vacanță, scrisă de un norvegian. Îmi plac ff mult serialele polițiste, nu știu de ce nu am abordat și literatura de acest gen prea mult până acum.
Am dat chiar aseară o raită pe la Gaudeamus și nu am luat nimic. Încerc cumva să fiu mai cumpătată cu achizițiile, mai ales că am și primit săptămâna trecută 4 cărți cadou de ziua mea.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe