Acasă Cărți dragi 10 cărți recomandate de autori români pentru zilele de stat acasă

10 cărți recomandate de autori români pentru zilele de stat acasă

de andreeachiuaru
4 comentarii

Îmi place să cer recomandări cât mai diferite, chiar și din afara zonei mele de interes. În felul acesta descopăr cărți cărora nu le-aș acorda atenție în mod normal. De aceea mi-am dorit să scriu lista asta cu 10 cărți recomandate de autori români. Bucuria mare e că a ieșit un articol cu multe recomandări de cărți ale autorilor români, la fix cât să mai adaug cărți noi pe lista mea de citit în 2020.

Îi las pe autorii invitați să ia cuvântul. Pe alocuri voi lăsa doar link-uri de la librăriile de unde puteți cumpăra cărțile.

Petronela Rotar recomandă Să nu râzi :(( de Raluca Feher

E o carte care doare, fiindcă adevărul doare atît de tare încît îți vine (precum într-una dintre poveștile din ea) să plătești oricît numai să nu îl mai auzi. E o carte despre mame și fiice, despre mame și tați, despre mame și fii, despre relații și felurile îngrozitoare în care te pot mutila. Și e o carte foarte bine scrisă, foarte bine construită, închegată, o carte ca un pumn în stomac.

Petronela Rotar are o secțiune pe blog dedicată cărților de unde mă inspir în mod frecvent.

Aici găsești Să nu râzi de Raluca Feher | Aici găsești cărțile Petronelei Rotar

*

Doina Ruști recomandă Singurătatea numerelor prime 

Romanul “Singurătatea numerelor prime” (Premiul Strega, 2008) m-a impresionat prin Alice, fotografa, unul dintre cele două personaje principale. Urmărind oamenii pe care-i fotografiază, trăiește complex, îi ia în stăpânire, făcându-și o viață secundă, în interiorul unui traseu banal. Palidă, cu părul deschis la culoare, cu un picior bolnav, e un fel de întrupare a aspirației, insatisfacției și a resemnării. Cu toată neînsemnătatea vieții sale cotidiene, personajul mi-a rămas în creier, ca o hartă a tristeții, alcătuită pixel cu pixel, din observațiile ei, dilatate într-o analiză de o finețe care m-a atins. Alice face parte dintr-o ecuație nerezolvată, este parte a unui cuplu care nu se poate alcătui, într-un fel trăind în starea de grație a omului care dorește fără speranță. Singur și îndrăgostit până la moarte.

Aici găsești Singurătatea numerelor prime | Aici găsești cărțile Doinei Ruști

*

Andrei Lasc recomandă Iubește și fii iubit(ă) de Domnica Petrovai

Cred că în perioada asta, fie că stai singur sau cu cineva, e tare ușor să cauți în afară motivele pentru care e greu sau frustrant sau pentru care te-ai muta la capătul pământului. Și ce face Domnica e să îți zică over and over again „înțeleg că simți toate astea, dar uită-te în interior. Doar acolo poți schimba ceva ca să-ți fie mai bine”

despre Iubește și fii iubit(ă) am scris și eu aici

Aici găsești Iubește și fii iubit(ă) | Aici găsești  07:07 de Andrei Lasc

*

Ana Barton recomandă Arheologia iubirii de Cătălin Pavel

„Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal”. E cartea lui Cătălin Pavel, scriitor și arheolog, apărută la Humanitas. Prin februarie n-o mai găseai pe nicăieri, sper că acum a fost prelungit tirajul. Asta arată cît de citită este cartea asta care, prin lentila ei (sub)pămînteană este atît de aducătoare de speranță oricînd – și mai ales în timpurile pe care le trăim noi acum cu toții –, încît are efectul liniștitor al umor imnuri religioase. A, să nu uit: Cătălin Pavel are un umor uluitor, dublat de o candoare nutritivă.

Aici găsești Arheologia iubirii | Aici găsești cărțile Anei Barton

*

Andrei Ruse recomandă Micul saturnian de Octavian Soviany

De departe, aș recomanda „Micul saturnian”, prima carte din seria Lelian, a lui Octavian Soviany, care, după o perioadă înțesată de alte proiecte, revine în sfârșit la roman. Eu cred că va fi cartea anului, mulți cititorii deja au catalogat-o astfel, este vorba despre biografia ficționalizată a lui Paul Verlaine, unul dintre cei mai importanți și intriganți poeți francezi. Stilul în care cartea este scrisă este formidabil, Soviany te teleportează într-o altă lume.

Aici găsești Micul saturnian | Aici găsești cărțile lui Andrei Ruse

*

Cristina Nemerovschi ne recomandă să ne întoarcem la filosofie

Am observat că în perioada asta multă lume spune că nu găsește starea necesară pentru a citi ficțiune, nu acum, când realitatea ne pândește la fiecare pas și ne trezește brusc; așa că mă gândeam că poate ar fi momentul potrivit să ne întoarcem spre filosofie – filosofia, care mereu a ajutat omul să-și pună întrebări despre sensul lui pe lume, despre fericire, răbdare, libertate, cumpătare, curaj.

Și îmi spun că ar merge la fix o porție de filosofie stoică, probabil cea mai nimerită pentru timpuri grele, în care avem nevoie să ne regăsim pe noi înșine și mai ales să deprindem înțelepciunea de a accepta acele lucruri pe care nu le putem schimba, care nu depind de noi, pentru a ne dedica apoi cu folos timpul spre cele care stau în puterea noastră. Aș recomanda ‘’Meditații’’, de Marcus Aurelius. Nu-i ocoliți, dacă îi aveți la îndemână, nici pe Epictet și Seneca.

Dacă simțiți că stoicismul nu e genul de filosofie cu care ați vrea să începeți, o porție din Dialogurile lui Platon este oricând binevenită. Citiți, reflectați și aveți grijă de voi!

Aici găsești Meditații de Marcus Aurelius | Aici găsești cărțile Cristinei Nemervoschi

*

Simona Antonescu recomandă Buburuza de Liliana Corobca

Zilele acestea părem cu toții personaje dintr-un roman în care scriitorul inventează mereu noi încercări, de la o zi la alta. Este ușor să cădem pradă lamentărilor atunci când tot ceea ce însemna confortul nostru ne este luat. Din acest motiv cred că o bună lectură pentru perioada aceasta este Buburuza, de Liliana Corobca.

Am ales Buburuza pentru optimismul camuflat în interiorul unui discurs de persoană marginalizată, un om cu handicap locomotor. Personajul principal, Vasilica Buburuz, își înregistrează pe un reportofon un fel de memorii, iar cititorul ajunge astfel să-i cunoască cele mai intime gânduri și să vadă pentru o clipă lumea prin ochii unui om pentru care lucrurile simple pot pune mari probleme.

Romanul Lilianei Corobca merită citit în perioada aceasta pentru fraze ca:

 

Cred uneori că neajutorarea mea e numai aparentă.”

 

Tristețea. Iată ce nu înțeleg. Tristețea oamenilor cu mâini și cu picioare. Tristețea oamenilor cărora totul le aparține. Nu doar oameni, ci super-oameni. Care aproape ar zbura dacă și-ar pune în mișcare și corpul și capul și ar dori cu orice preț.”

Veți găsi multe fragmente care, citite astăzi, stârnesc în noi ecouri care poate că nu ar fi răsunat în urmă cu câteva săptămâni. Personajul Lilianei Corobca a descoperit deja ce binecuvântări ascund în ele lucrurile simple. Noi abia acum o facem.

Poate nu ar fi o idee rea să începem și noi acest experiment: să ne înregistrăm cu un reportofon.

Aici găsești Buburuza de Liliana Corobca | Aici găsești cărțile Simonei Antonescu

*

Cristina Andrei recomandă cărțile Veronicăi D. Niculescu 

Nu mai plecăm de acasă. Nu mai venim acasă. Stăm acasă. Lucrăm de acasă. Universul cotidian pare că s-a închis. Conversăm cu dragii noştri. Ajutăm, de cele mai multe ori de la distanţă. Cu un cuvânt, cu o încurajare, cu un îndemn, cu un sfat. Cu o recomandare. Nu vă uitaţi numai la filme. Nu staţi doar în faţa televizorului. Reîmprieteniţi-vă cu biblioteca voastră. Sunt acolo multe cărţi necitite. Pun pariu. Şi multe care v-au dat o stare pe care v-o reamintiţi cu nostalgie. Aşa cum vă amintiţi de ceea ce v-a scos totdeauna din rutină.

Eu am regăsit-o pe Veronica D. Niculescu. Şi am regăsit starea de reverie, singurătatea bună, luminoasă, ziditoare, am regăsit bucuria miniaturalului, a lumii mărunte şi pline de sens, înţelepciunea cuvintelor simple, delicateţea umbrelor caligrafiind pe oglinda bobului de rouă, vocile şoptite ale pământului, ale firului de iarbă, liniştea pasului de melc şi trecerea unei omizi, pasul moale al serii înfăşurând lumea în catifeaua întunericului, zâmbetul tandru înţelegător şi mirat în faţa lumii aşa cum o ştim noi, zi de zi.

Nu traducerile, nu romanele. Ba da, şi pe ele. Şi mai ales pe ultima, „Toţi copiii librăresei”!

Dar acum, două poveşti vă spun să citiţi, „Simfonia animalieră” şi „Hibernalia”.

Aici găsești Simfonia animalieră și Hibernalia | Aici găsești cărțile Cristinei Andrei

*

Anca Vieru recomandă Toți copiii librăresei de Veronica D. Niculescu

Am constatat că în ultima perioadă cel mai bine citesc ficțiune, se potrivește cu nevoia de a intra în alte lumi, măcar pentru scurt timp. Așa că recomandarea mea de lectură este un roman apărut recent la Editura Polirom: „Toți copiii librăresei”, de Veronica D. Niculescu. Acțiunea are loc în 1983 și, deși sunt multe elemente de fundal care descriu epoca, n-aș caracteriza cartea ca fiind despre comunism. Este o carte despre singurătate și dragoste, care are în centru o tânără librăreasă, un oraș, multă poezie și multe povești despre copii. O carte despre vremuri grele și oameni care încearcă să treacă peste ele. Iar acum avem nevoie, mai mult ca oricând, de cărți care să dea speranță, să arate lumina care pâlpâie în întuneric. O carte despre „crunte vremuri minunate”, după cum o prezintă chiar autoarea.

Aici găsești Toți copiii librăresei | Aici găsești cărțile Ancăi Vieru

*

Domnica Petrovai ne recomandă două cărți de dezvoltare personală

Recomandările cărților de dezvoltare personală de până acum ne îndemnau să ieșim din zona de confort pentru a evolua și pentru a descoperi și alte fațete ale personalității noastre încă neconștientizate. Acum este un astfel de moment. Nou, incert, impredictibil și cu multe constrângeri și pierderi de tot felul. Ne forțează să ne adaptăm, să ne formăm rutine noi, să ne reglăm mai rapid și înțelept disconfortul cu cei apropiați. Avem mulți dintre noi momente de irascibilitate, nervozitate, frustrare, tristețe sau teamă, frică. Răbufnim și ne pierdem controlul.

Acum pentru mine este un bun moment pentru a ne înțelege punctele sensibile și resursele emoționale, a înțelege relațiile apropiate, câtă încredere și siguranță există. Cred că unele relații vor deveni mai puternice și altele mai fragile. Nevoile noastre neîmplinite și lipsa unor abilități sunt mult mai vizibile acum.

Vă recomand două cărți pe care le consider foarte valoroase acum, Cum să-ți reinventezi viața, a autorului Jeffrey Young. Să nu vă îndepărteze titlul. NU este un text siropos și superficial. Și Say What You Mean. A Mindful Approach to Nonviolent Communication. Oren Jay Sofer. Un text care vă poate ghida în furtunoasele conversații dificile pe care probabil le veți avea.

Sper tare mult că te-a inspirat lista de cărți recomandate de autori români. Dacă vrei să adaugi și tu ceva, te aștept în secțiunea de comentarii.


Foto: Yellow Creators

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

4 comentarii

Veronica Niculescu 14 octombrie 2020 - 18:16

Mulțumesc pentru cuvintele frumoase despre cărțile mele Cristinei Andrei și Ancăi Vieru, două scriitoare pe care și eu le prețuiesc. Citiți literatură română! 🙂

răspunde
Singurătatea numerelor prime de Paolo Giordano | Micro recenzie de carte 17 iunie 2020 - 9:20

[…] aflat despre Singurătatea numerelor prime de la scriitoarea Doina Ruști în articolul cu recomandări de cărți de la autori români. M-a atras descrierea și, o lună și ceva mai târziu, când mi-am ales cărți de la Libris, am […]

răspunde
Miss I. 6 aprilie 2020 - 11:34

Deja mi-am pus o multime de carti pe lista citind ultimele tale articole. Citind lista asta, ma gandesc ca as vrea la un moment dat sa recitesc “Singuratatea numerelor prime”. Am citit-o acum vreo 3 ani, mi-a placut foarte mult si mi-a trezit tot felul de sentimente, o recomand si eu.

răspunde
Predulete 6 aprilie 2020 - 10:26

De fiecare data cand ma intorc pe blog-ul tau adaug cel putin o carte la lista mea de citit. Iti multumesc pentru asta!
Ti-as recomanda, daca-mi permiti, o carte de non-fictiune, o autobiografie a unei refugiate din Coreea de Nord. Cartea se numeste “Drumul către libertate” fiind scrisă de Yeonmi Park. In cazul in care vrei sa afli ceva despre povestea ei poti sa cauti pe youtube, fiindca sunt cateva filmulețe cu ea ținând diferite speech-uri.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe