Acasă Cărți dragi Casa de la Marginea Nopții de Catherine Banner | Micro recenzie de carte

Casa de la Marginea Nopții de Catherine Banner | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Casa de la Marginea Nopții este o poveste care îmbină ficțiunea istorică cu istoria unei familii și realismul magic. Adaugă aici și descrierile unei insule superbe din Sicilia și poți crede că ai cartea perfectă. Nu chiar, cel puțin nu și în cazul meu. De ce cred asta, în articol.

Despre ce e Casa de la Marginea Nopții?

Casa de la Marginea Nopții este o sagă de familie. În centrul romanului se află familia Esposito. Mai exact, evoluția ei pe parcursul a aproape 100 de ani. Începând cu sosirea pe insula Castellamare a doctorului Amadeo Esposito, un medic trimis de pe continent și până la întoarcerea pe insulă a strănepoatei sale. Un roman care cuprinde istoria a patru generații. Și, firește, multiple evenimente importante: două Războaie Mondiale, Marea Criză Economică, expansiunea tehnologiei etc.

Casa de la Marginea Nopții este un personaj în sine, alături de bătrânii jucători de scopa și comitetul Văduvelor din Castellamare. E un roman al cărui realism magic mi-a amintit de Un veac de singurătate a lui Marquez, una dintre cărțile care mi-a marcat adolescența. Pe de altă parte, plasarea acțiunii în Italia și numărul mare de personaje sunt imposibil de necomparat cu opera Elenei Ferrante.

Ce mi-a plăcut la carte?

Deși nu m-aș descrie neapărat ca o fană a realismului magic, presărarea de mici legende au avut farmecul lor în romanului lui Chaterine Banner. Însă, cu toate că m-am bucurat de un roman foarte bine scris și au fost personaje pe care le-am îndrăgit, povestea, per total, nu mi s-a părut memorabilă.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Am sperat până în  ultimul moment să se întâmple ceva în roman. Nu s-a întâmplat. Am simțit, după ce am închis cartea, că ar fi fost același lucru dacă aș fi citit doar 100 de pagini din ea sau jumătate. Pentru că, oricât de fascinantă pare Casa de la Marginea Nopții pentru localnici, un secol e totuși prea mult pentru o poveste care nu-ți ajunge la inima. Am citit cartea mai greu decât mi-aș fi dorit din cauza asta.

Cui recomand romanul lui Catherine Banner?

Recomand romanul fanilor realismului magic, dar și celor îndrăgostiți de Italia. E un roman al stărilor și a al descrierilor și mai puțin un roman al acțiunii. Însă, oricât de multe minusuri i-am găsit acestei cărți, scriitura nu e pe listă. Iar eu sunt mereu mai indulgentă cu o carte bine scrisă.

 

Găsești cartea la Libris.ro, care mi-au întocmit și mie teancul de cărți pentru vacanță. Fuguța la ei atât pentru beletristică, cât și pentru non-ficțiune, pentru că au frecvent weekend-uri cu oferte bune.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe