Acasă Alegeri (mai) bune Cheltuieli și economii. Ce mă ajută pe mine să fiu mai responsabilă cu banii

Cheltuieli și economii. Ce mă ajută pe mine să fiu mai responsabilă cu banii

de andreeachiuaru
0 comentariu

Când vine vorba despre cheltuieli și economii pot spune că am devenit mai responsabilă abia de la începutul anului. Dacă mă întrebai anul trecut pe vremea asta cât am cheltuit și pe ce, aș fi ridicat din umeri. Apoi mi-am instalat o aplicație de monitorizare și de atunci am reușit să economisesc mai mult și să fiu mai chibzuită, per total, cu lucrurile pe care dau banii.

Monitorizez constant ce cheltuieli și economii fac

Cum ziceam și când vă povesteam despre digital detox, ce e măsurat e întotdeauna mai ușor de înțeles. Sunt convinsă că există multiple modalități de monitorizat cheltuielile. Eu folosesc Money Manager. Nu mai știu de unde am aflat de el. De fapt, am descărcat 3 aplicații similare la început de ianuarie, iar Money Manager a fost cel mai potrivit cu nevoile mele.

Sistemul după care funcționează e simplu. Definești niște categorii care reflectă cheltuielile tale. Apoi notezi ce sume de bani ai cheltuit și pe ce. Ce-mi place cel mai mult e că am întotdeauna acces la informații despre lunile trecute, astfel încât am întotdeauna o privire de ansamblu.

Aplicație are și un home page pe care-ți arată succint câți bani ai câștigat și cât ai cheltuit și se resetează automat la începutul fiecărei luni. Astfel știi mereu ce cheltuieli și economii ai făcut de-a lungul lunii în curs.

Plătesc rar de tot cash și asta doar la nevoie

Tot din seria „aplicații care-mi salvează viața” face parte și Home Bank de la ING. Eu am rar de tot bani cash la mine și atunci scot doar cât am nevoie. De exemplu, dacă știu că merg la piață să-mi iau un kg de piersici, calculez cât m-ar costa și scot o sumă aproximativă. Fac asta pentru că, de regulă, îmi notez cheltuielile seara. Uneori și în timpul zilei, dar în mod clar nu îmi notez de fiecare dată când îmi cumpăr ceva. Din aplicație pot oricând să mă uit cât m-au costat cumpărăturile la Mega Image, de exemplu. Mă ajută mult și să nu-mi umplu memoria cu ce bani am cheltuit, de exemplu.

În vacanțe, schimb o sumă de bani în moneda locală și nu plătesc deloc de pe card

Bugetul pentru vacanțe e un alt subiect sensibil. În timp ce știu multe persoane care folosesc Revolut, eu n-am simțit nevoia pentru încă un card în portofel. De fapt, să schimb în moneda locală mă ajută să știu exact cât am de cheltuit și să cheltui doar atât.

Cum știu să-mi fac bugetul de vacanță? Mă documentez pe diferite bloguri și grupuri de facebook. Pentru vacanțele care durează mai multe zile, număr la finalul fiecărei zile cât mai am de cheltuit în zilele următoare. Și da, îmi monitorizez cheltuielile chiar și în vacanță.

Și încă un lucru care mă ajută e că nu fac deloc concesii. O zi de vacanță în care cheltui mai mult decât planificat e o cheltuială tăiată din următoarele zile. Scuza că „doar e vacanță” nu funcționează la mine.

În materie de cosmetice & skin care: cumpăr totul o dată

Deși nu scriu despre produsele pe care le folosesc am, ca orice femeie, preferințe și nevoi. Faptul că îmi cumpăr toate produsele o dată (gel de curățare, creme pentru față, spf etc) are două explicații. Prima și cea mai importantă e că în felul acesta conștientizez de fapt cât de mult cheltui. Prefer să plătesc 200 de lei o dată, de exemplu, decât să-mi iau produsele separat și să mai adaug mereu în coș încă ceva pentru că sumele per produs nu mă fac niciodată să mă gândesc că aș cheltui prea mult. A doua explicație e că le comand în 90% dintre cazuri de la Farmacia Tei și vreau să plătesc un singur transport. 

Comand cu ridicare personală ori de câte ori pot face asta

Dacă livrarea într-o locație e mai ieftină sau gratuită, comand cu ridicare personală. Deși, ca oricine țin la timpul meu, să-mi pun în program și o oră pe care o fac pe drum mă face să conștientizez că nu e doar despre a completa datele cardului la finalizarea comenzii. Așa că mă gândesc de două ori înainte să cumpăr lucruri doar din dorința de a cumpăra. Plus că, într-o lună cu multe comenzi online, câte 5 lei economisiți la fiecare comandă pot însemna o sumă cât de mică economisită.

M-am dezabonat de la newsletterele cu reduceri

Știi acel moment când ai luat salariul de vreo săptămână și ești ok cu banii, dar apoi cumperi din impuls ceva și tot bugetul tău pe luna respectivă trebuie reconfigurat? Eu am pus întrebarea asta tocmai pentru că știu cum e. De aceea m-am dezabonat de la orice fel de newslettere cu reduceri. Vorbesc aici atât de cărți, cât și de haine, cosmetice, produse de îngrijire, lucruri pentru casă.

Dar e mai scump să cumperi când nu sunt la reduceri, v-ați putea spune. Da, firește. Însă dacă decid să-mi cumpăr o carte, de exemplu, verific prețurile în toate librăriile online și mai și aștept câteva zile să văd dacă prind vreo reducere. Însă fac asta doar în momentul în care am decis că sunt pe punctul de a termina un produs sau când remarc o carte. Nu sunt un cumpărător impulsiv dacă nu am factori care să mă „instige” la cumpărături nechibzuite.

Îmi stabilesc pe cât posibil o limită zilnică de cheltuieli

Nu-mi iese de fiecare dată, însă e ceva la care lucrez încă. Pentru că, atunci când vine vorba de cheltuieli și economii, să monitorizezi fără să tragi concluzii și să îmbunătățești ce poți nu te ajută prea mult. Așa că următorul meu goal este să scad ce vreau să pun în contul de economii plus cheltuielile recurente (facturi, servicii, abonamente etc.) și să-mi stabilesc limite zilnice. Poate părea că mă privez de bucuria de a-mi satisface mici plăceri, dar, de fapt, ce încerc eu e să mă responsabilizez mai mult. Asta înseamnnă că, dacă într-o zi am mâncat la un restaurant mai scump, următoarea zi să-mi calibrez cheltuielile. Sper să vă zic într-un an de-acum că mi-a reușit.

Economisesc bani când îi primesc, nu în cazul în care mai rămân

Avantajul în a primi bani din mai multe surse e că nu toate veniturile se transformă automat în cheltuieli. Regula mea e ca fiecare bani pe care-i primesc pe lângă salariu să-i transfer automat în contul de economii. Dincolo de asta, însă, mi-am setat ca o sumă fixă să fie virată automat în contul de economii. Mă ajută să scap de scuze de tipul „o să văd cum o să fie cheltuielile de luna asta și apoi o să economisesc”. Doar că pornirea mea e în cele mai multe dintre cazuri să cheltui atât cât am. Așa că econimisesc întotdeauna când am o sumă mai mare de bani, nu la final de lună.

Economisesc întotdeauna cu un scop în minte

Numiți-mă iresponsabilă, dar încă nu am reușit să pun separat bani pentru pensie. Cu toate astea, când am renunțat la job m-am bucurat să constat că aveam încă două salarii în contul de economii. Salarii pe care le-am adunat 100% din virarea unor sume mai mici de bani în timpul anului. Deși nu economisesc neapărat pentru „zile negre”, ci cu un scop în minte. Scopul de acum, de exemplu, a fost o vacanță de deconectare plănuită pentru septembrie. Vacanță care nu se va mai întâmpla în felul acela pentru că între timp ne-am făcut alte planuri.

În orice caz, când vine vorba de cumpărături mari (mobilă, gadgeturi, electrocasnice etc.) eu nu cumpăr niciodată din salariu. Prefer să economisesc cu gândul la ele și să-mi stabilesc un deadline pentru cumpărturi. Așa reușesc și să discern între mofturi de moment și lucruri necesare. Ca să nu mai spun de faptul că economisesc neintenționat pentru că nu cumpăr niciodată în rate, oricât de avantajos ar părea la o primă vedere.

Bonus topic: Cărțile, cheltuieli și economii

Inițial nu am inclus asta în articol, însă am primit 3 întrebări pe instagram când am anunțat articolul și toate trei aveau același topic. Cum îmi cumpăr eu atât de multe cărți? Well, secretul e că nu prea îmi cumpăr.

Avantajul de a avea o comunitate este că multe dintre cărțile pe care le vedeți, le primesc. Nu am vrut niciodată să ascund acest lucru, pentru că nu consider că le primesc „pe gratis”, ci în schimbul promovării. În orice caz, nu aș recomanda niciodată o carte pe care eu nu aș citi-o. Și nici n-aș citi ceva doar pentru că am primit.

Așa se face că îmi cumpăr cărți cam de două ori pe an. La Gaudeamus și la Bookfest. Ocazional, în restul anului, doar când prind un crush literar, însă mă ajută faptul că principiul meu este să nu prea cumpăr cărți dacă știu că nu le voi citi în următoarea lună. Mai scap și eu, ca tot omul, firește. Însă aici vorbesc de excepție, nu de regulă.

 

Foto: unsplash

Arată-le și prietenilor:

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe