Acasă Cărți dragi Clar de femeie de Romain Gary | Micro recenzie de carte

Clar de femeie de Romain Gary | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Îmi aleg cărțile din motive care mai de care mai diferite. Clar de femeie, de exemplu, am ales-o după copertă. Mi-a dat un feeling de toamnă și mi s-a părut o lectură de sezon. Și, dincolo de asta, am ales-o și pentru că îmi place să strecor și cărți micuțe între lecturi mai lungi sau mai solicitante. Așa se face că am inclus-o într-o comandă pe Libris, alături de Memoriile corpului meu.

Despre ce e Clar de femeie?

Greu de zis. Dacă m-aș lua după încadrarea în gen, aș spune că e un roman de dragoste. Însă nu mi s-a părut că e așa tocmai pentru că acțiunea e în plan secund. E, mai bine zis, un roman în care acțiunea și personajele sunt pretextul perfect creat de autor pentru a include într-un cadru mai amplu o serie de gânduri pe tema relațiilor și a vieții.

Nu-i nimic mai neplăcut decât un cuplu care se dezintegrează, care se târâie, când apa intră pe toate părțile… În astfel de situații e mai bine să termini dintr-o dată. (…) înseamnă că n-a fost un cuplu, ci doi nefericiți care au schimbat macazul greșit și care s-au trezit împreună…

Ce mi-a plăcut la carte?

Clar de femeie m-a transportat într-o sală de teatru. Accentul cade mult pe dialog și replici. Personajele, decorurile și stările sufletești sunt mai degrabă schițate. Dincolo de asta, am cam vrut să subliniez jumătate din carte. M-am abținut doar pentru că am dus ulterior cartea la Shop my library și nu am vrut să-mi pun amprenta pe ea așa de tare.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Firește, faptul că în Clar de femeie eu am găsit mai degrabă o piesă de teatru decât un roman e cu dus și întors. Pentru că, între noi fie vorba, eu nu sunt mare amatoare de piese de teatru. De aceea romanul lui Romain Gary m-a lăsat doar un simplu spectator. Nu am empatizat cu personajele și, deși nu mi-a displăcut, lectura a mers mai greu decât în mod obișnuit. Romanului îi lipsește acel fir al acțiunii și o mică doză de suspans.

Cui recomand Clar de femeie?

Clar de femeie e genul de carte unde, dacă ai o slăbiciune pentru subliniat și/sau notat pasaje, vei simți la un moment dat că vrei să reții fiecare frază. E deci o lectură perfectă pentru cei care vor citate faine pentru caption-uri pe instagram și nu numai. Chiar dacă, după cum vă spuneam, acțiunea nu e una memorabilă și nici personajele, s-ar putea să fie fix cartea perfectă pentru o după-amiază de toamnă. O recomand cu drag între lecturi mai stufoase pentru că se citește rapid.

Dacă îți dorești să citești cartea, o găsești, între multe alte cărți din categoria beletristicăaici.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe