Acasă Cărți dragi Confidentul de Helene Gremillon | Micro recenzie de carte

Confidentul de Helene Gremillon | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
2 comentarii

Confidentul este romanul de debut al lui Helene Gremillon, roman distins cu numeroase premii în Franța și peste hotare. Recunosc, însă, că nu acesta a fost motivul pentru care mi-am cumpărat-o. Rar îmi aleg lecturile după premiile obținute. Iar dacă o fac, mă uit la premii cu renume: Goncourt, Booker Prize, Pulitzer, Nobel etc. Ce m-a atras pe mine a fost povestea. Și, recunosc, faptul că este o carte care are puțin peste 200 de pagini.

Despre ce e Confidentul?

Confidentul este o poveste care se desfășoară pe două planuri temporale. Povestea începe în anul 1975, cu o jurnalistă (Camille) care găsește, la scurt timp după moartea mamei sale, un plic misterios în cutia poștală. Deși pare să nu i se adreseze, Camille simte o atracție foarte mare asupra confidentului care îi spune povestea pierderii femeii iubite și a misterioasei doamne M. care i-a distrus viața. Povestea din scrisori pare să se fi întâmplat cu cel puțin câțiva zeci de ani înainte, într-un sat în apropierea Parisului. Pe măsură ce scrisorile sosesc, Camille înțelege care este legătura dintre Louis (confidentul și autorul scrisorilor), Anne (marea sa dragoste), doamna M. și propria viață. 

Ce mi-a plăcut la carte?

Confidentul mi s-a părut la fel de faină ca un film bun, m-a surprins plăcut, dar, cu toate acestea nu a fost una dintre acele lecturi memorabile ale anului.

Se citește ușor, trecerea de la un plan temporal la altul e simplă și naturală. Deși nu plănuiam să o citesc într-o singură seară, am fost prea curioasă de final ca să o las din mână. Am început-o într-o după-amiază, pe la ora 5 și nu am lăsat-o din mână decât după miezul nopții.

Nu aș ști în ce gen literar să încadrez Confidentul. E o poveste de dragoste prinsă într-un roman istoric care pe alocuri ia forma unei anchete polițiste. Nu e o carte care să-ți schimbe viața, dar e o carte plăcută, care se citește ușor. Deși a fost puțin previzibilă și am dezlegat jumătate din mister până în final, rămâne o parte ascunsă a lucrurilor pe care nu prea ai cum să o ghicești dacă nu ești extrem de atent la detalii. Parte care este dezvăluită abia în epilog. Eu, cel puțin, rar sunt atentă la indiciile din primele 5-10 pagini ale unei cărți.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Într-o anume măsură, pare o carte scrisă după o rețetă. Se asemănă cu Muza, cu tot ce a scris Kate Morton, cu orice alt roman a cărui acțiune se petrece pe două planuri. Autoarea nu se chinuie să țeasă un mister greu de descifrat. E limpede din primele pagini că scrisorile confidentului nu ajung la Camille dintr-o pură coincidență. Nu mă înțelegeți greșit. Asta nu știrbește din frumusețea cărții. E doar modul meu de a spune că nu e totuși una dintre cele mai bune cărți citite de mine.

Cui recomand Confidentul?

Cum ziceam mai sus, dacă îți place Kate Morton, e genul de carte cu care mergi la sigur. La fel și dacă îți plac cărțile care îmbină prezentul cu trecutul. Sau cărțile care au o doză de mister mai mică decât romanele polițiste, de exemplu. Mi se pare și o carte ideală de făcut cadou, pentru că se pliază pe atât de multe gusturi. Ba chiar aș zice că, la ce dimensiuni micuțe are, poate fi citită chiar și de un cititor amator. Mi se pare, de asemenea, genul de carte perfectă între două cărți mai grele sau de citit în paralel cu non-ficțiune.

Cumpără cartea:

Libris | Elefant | Cărturești

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

10 cărți scurte pe care le poți citi în câteva ore | Blog de idei 4 august 2019 - 12:07

[…] Cartea are și o micro recenzie la mine pe blog pe care o poți citi aici. […]

răspunde
Onisim 3 august 2019 - 1:11

Trebuie NEAPARAT sa citesc ceva de Kate Morton. Am tot văzut cărțile ei, ba la tine, ba la alții și tare mult mă atrag. Și aceasta sună interesant și înțeleg perfect ce zici prin “a fost o carte bună, dar nu marcantă și nici nu intra in top pe anul acesta”.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe