Acasă Cărți dragi Culoarea purpurie de Alice Walker | Micro recenzie de carte

Culoarea purpurie de Alice Walker | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Culoarea purpurie este una dintre cărțile care au avut o contribuție importantă la literatura americană. Asta și faptul că a fost premiată cu Premiul Pulitzer au fost motivele pentru care am vrut să o citesc. Ce s-a întâmplat însă e că am pornit la drum cu așteptări prea mari. Nu pot spune că mi-a rămas în suflet, dar o să-ți povestesc mai jos de ce.

Despre ce e Culoarea purpurie?

Culoarea purpurie este o poveste țesută din scrisorile pe care Celie, o femeie afro-americană, i le scrie lui Dumnezeu. Cartea începe atunci când Celie are paisprezece ani și urmărește evoluția ei de-a lungul timpului. Viața lui Celie e extrem de dramatică, iar ea găsește alinarea în scrisorile în care povestește cu o inocență care te tulbură despre abuz sexual, bătăi, nedreptăți de la nivelul comunității și dragostea ei pentru o altă femeie, dragoste pe care la început nu o poate înțelege sau accepta.

Ce mi-a plăcut?

Mi s-a părut interesantă structura și evoluția personajelor pe termen lung. Însă povestea a fost prea departe de mine. Nu am reușit cu niciun chip să mă atașez de personaje. Le-am compătimit, mi-am dorit o soartă mai bună pentru ele, dar atât.

Ce nu mi-a plăcut?

Am vrut să abadonez cartea pe la jumătate. Am ținut să o termin pentru că voiam să înțeleg importanța pe care o are ea în literatura americană. Este una dintre primele cărți care vorbește deschis despre nedreptate, rasism, violență familială și relații între persoane de același sex. Însă, chiar cu toate astea, pe mine nu pot spune că m-a emoționat. Nu e ceva pe care pot să pun degetul și să spun „asta nu mi-a plăcut”. A fost, mai degrabă, o impresie generală. Am parcurs cartea cu greutate și, cum spuneam și mai sus, am terminat-o pentru că am sperat că spre final voi deveni mai atașată de personaje. Nu s-a întâmplat, din păcate.

Cui recomand Culoarea purpurie?

Recomand Culoarea purpurie celor care vor să citească cărți de referință, cărți care au avut un impact asupra literaturii și a societății. E posibil să fi fost doar eu incapabilă să mă atașez de personaje sau să o fi citit într-un moment nepotrivit. Nu știu care a fost cauza și tocmai de aceea o recomand (deși, să fiu sinceră până la capăt, nu chiar cu toată inima).


Culoarea purpurie este publicată în colecția Cărți Cult de la Editura Art. O găsești pe site-ul editurii, pe libris.ro, elefant sau cărturești.ro. Dacă plasezi o comandă pornind de la oricare dintre link-urile furnizate în articol, un procent de 6-10% din totalul comenzii îmi va fi trimis mie prin sistemul de marketing afiliat. Tu nu plătești nimic în plus. E ca și cum mi-ai face cinste cu o cafea pentru conținutul pe care îl public pe blog și pe social media.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe