Acasă Oameni care mă inspiră [interviu] DAR Shop. DAR Shop. Povestea unei librării din Pitești și a celor mai grozave lumânări parfumate

[interviu] DAR Shop. DAR Shop. Povestea unei librării din Pitești și a celor mai grozave lumânări parfumate

de andreeachiuaru
0 comentariu

Am descoperit DAR Shop pe instagram, din întâmplare. Întâi pentru cărți, apoi am aflat despre lumânări. Și, pentru că nu pot niciodată să spun nu unor lumânări parfumate, am intrat în vorbă cu Roxana ca să aflu mai multe. Între timp, a sosit și comanda și m-am bucurat de aromele de cafea și scorțișoară care mi-au făcut luna decembrie (mai) magică. Vă invit și pe voi să faceți cunoștință cu omul din spatele DAR Shop – Roxana.

Spune-mi câte ceva despre DAR Shop și de ce crezi că oamenii ar trebui să încerce să te cunoască

Darshop.Ro este platforma pe care îmi dezvolt două dintre pasiunile mele. Lectura și lumânăritul, care împreună formează mica noastră afacere de familie. Toți oamenii care cred în proiecte pornite de la o idee ce pare doar un vis, ar trebui să ne cunoască, poate îi inspirăm și pe ei să găsească stropul de curaj de care astfel de idei au nevoie.

Din cine este formată echipa DAR Shop acum?

În prezent formez echipă cu soțul meu. El se ocupă de partea financiaro-economică (Bleah! – cel mai urât aspect al afacerii). Eu sunt creativul (mi-am ales partea cea mai frumoasă).

Ideea a fost, bineînțeles, a mea, iar susținerea lui a venit în secunda 1. De altfel, DAR reprezintă inițialele numelor noastre. Întâmplare sau nu, inițialele noastre formează un cuvânt care exprimă generozitate. Mie mi s-a părut match made in heaven.

Mă gândesc că povestea a început de la o idee. Cum ai știut că e o cale pe care vrei să o urmezi și nu un vis care nu putea fi realizat?

Nu știu cât de bine este asta, dar eu funcționez în haos, sunt un om cu multe idei, visez într-adevăr foarte mult, iar bariera dintre vis și realitate devine foarte subțire, ca printr-o minune lucrurile se așează pentru mine. Am suficient de mult sânge în instalație încât să răspund ”DA!” la întrebarea ”Ai curaj?”. Cam așa încep poveștile, în ceea ce mă privește.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Darshop.ro Cărți și Lumânări (@darshopro) on

Într-o Românie în care sunt deja zeci de librării, dar prea puțini cititori, cum te-ai gândit tu să aduci noi cititori? De ce ar cumpăra de la tine?

Optimismul. Aici vreau să completez cu un banc:

”Ce vede un optimist într-un cimitir? Doar plusuri!”

Așa sunt eu. Sunt convinsă că în timp, grupul care deja ne susține va crește.

Pentru a aduce cititori noi în online, momentan nu putem face prea multe, am decis să lăsăm partea aceasta să crească organic, pentru că noi știm care ne este locul în online și deși visători, nu suntem chiar tâmpiți.

Altfel se pune problema cu persoanele cu care stau de vorbă în librărie. Eu fiind un cititor împătimit, îmi dau seama în ce direcție să duc discuția cu toți cei care intră în librărie pentru a cumpăra cărți și nu mape, pixuri și caiete dictando. În România există o mare confuzie între librărie și papetărie. Am foarte mare încredere în mine și cred că energia pe care am, când vorbesc despre cărți, inspiră la lectură, iar pentru mine acesta este un scop atins.

Dar la un program de fidelizare te-ai gândit?

Da, ne-am gândit. Există o listă plină de idei, pe care urmează să le implementăm. Daaar există și anumiți pași pe care trebuie să îi urmăm întocmai. 2018 ne-a dat mult curaj, fapt pentru care 2019 se anunță plin de noutăți, surprize și include mini-proiecte noi.

Cum privesc editurile de la noi business-urile la început de drum? Ai simțit că ai avut parte de susținerea pe care o doreai?

Optimistul din mine nu se poate abține:

Da, editurile din România cunosc cel mai bine tristețea cu care românii-cititori îmbrățișează lectura, de aceea avem parte de suținerea acestora.

Nu e glumă! Dar ceea ce am spus mai sus se limitează doar la editurile cu care deja avem colaborări unde am întâlnit niște oameni extraordinari, dornici să ajute proiecte la început, ca al nostru. Am certitudinea că în 2019 lista de edituri cu care vom colabora se va mări. Toate la timpul lor, însă!

Cu ce edituri colaborezi în acest moment și ce colaborări ți-ar plăcea să închei pe viitor?

Sunt nouă edituri cu care colaborăm excelent. Ne-ar plăcea să ne extindem lista de edituri, într-un timp foarte scurt, dar cum spuneam mai devreme, sunt anumiți pași pe care trebuie să îi urmăm.

Mi-ar plăcea să descopăr artizani români noi cu care să batem palma. Există un trend în perioada asta, când cei din generația mea, după facultăți și mastere terminate au revenit la pasiuni din copilărie sau au avut curajul să puna în aplicare idei ce păreau greu de realizat. Ei bine, cu astfel de oameni vreau să colaborez.

Pe site avem o secțiune care se numește Artizani români, acolo veți găsi lumânări turnate de mine în recipiente lucrate manual. De asemenea semnele de carte sunt realizate manual de două fete talentate. Astfel de colaborări căutăm.

 

View this post on Instagram

 

Bună dimineața! Vă invit la o cafea cu fitil din lemn, care scoate un sunet tare liniștitor.

A post shared by Darshop.ro Cărți și Lumânări (@darshopro) on

Intuiesc că ești o citioare conștiincioasă. Care sunt cărțile tale de capătăi, cele pe care le recomanzi fără să stai pe gânduri?

Sunt acel tip de cititor care iubește cărțile, cele pe care le citești dintr-o răsuflare cât și cele pe care le ai pe noptieră și revii asupra lor, din când în când. Nu am o carte preferată, la fel cum nu am un autor preferat, ci am doar emoții pe care le asociez cu anumite titluri. În mintea mea de cititor există o pânză ramnificată de trăiri.

De asemenea eu nu cred în cărți proaste sau în autori proști. Ce cred cu tărie e că unii oameni sunt complet nepotriviți pentru anumite titluri. Eu văd cărțile ca pe niște entități care-și aleg cititorii.

Totuși, anul acesta cartea mea de căpătâi, pe care o recomand în continuu este Călătorie către sine de Irvin Yalom. Pentru că este un exercițiu de autopsihanaliză pe care îl sugerez oricărui om căruia îi este teamă să-și întoarcă privirea către sine, de frică să nu descopere mici monstruleți.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Darshop.ro Cărți și Lumânări (@darshopro) on

Să vorbim puțin și despre lumânările. Sunt lucrate manual, dar cine le realizează? Tu sau lucrezi cu un furnizor?

N-avem taste de tastat, la câte am de spus despre lumânări. Voi încerca, însă, să-ți povestesc.

Îmi place atmosfera creată de lumânări, dar piața din România oferea o selecție limitată de lumânări. Cum nu găseam în comerț lumânări care să-și păstreze aromele pe toată durata arderii, sau care să nu ardă într-o clipită, am hotărât să cercetez mai mult latura asta. Am început să citesc mult, chiar am comandat de pe Amazon ” How to make candles for dummies”. Am urmărit site-urile din afară, am învățat cum stă treaba și deși pare ușor am constatat că nu este! Am investit foarte mult în partea de testare și după câțiva ani de făcut lumânări pentru noi și prieteni, am găsit rețeta perfectă. Acela a fost momentul când am hotărât să încerc să transform această pasiune veche de mai bine de 9 ani, într-o mică afacere.

În noiembrie 2018 am împlinit un an de când am deschis prăvălia online cu lumânări din ceară de soia, și totodată a fost luna cu cele mai mari vânzări din an. Ne așteptam să vindem mai mult decât în lunile de vară, dar nu am prevăzut un așa succes.

Eu fac lumânările cu mult, mult drag și am un furnizor de ceară de soia, care aduce ingrediente de calitate, ingrediente la care doar visam acum nouă ani. Mă refer la minunata ceară de soia care are doar avantaje: arde mult și fără fum, emană mirosul uleiurilor parfumate pe toată durata arderii, poate fi transportată chiar și vara la 50oC, nu este toxică, nu conține aditivi toxici etc.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Darshop.ro Cărți și Lumânări (@darshopro) on

Povestește-mi puțin și despre semnele de carte de pe site. Cine le realizează?

În prezent colaborăm cu doi artizani români din Pitești de „făcut frumos”. Semnele de carte sunt fie pictate manual, fie realizate și decorate integral, prin diverse tehnici. Vizitatorii din Pitești, au parte de mai multe suprize, când ne calcă pragul și asta pentru că avem o secțiune dedicată obiectelor de artizanat.

Dacă ar fi să tragi linie acum și să privești la parcursul tău de până acum… ești mulțumită cu ce ai realizat?

Sunt încântată și surprinsă plăcut de mine. Dar știu și că am greșit de fiecare dată când m-am culcat pe-o ureche, nu uit asta! Mai avem multe pe to do list în ceea ce privește afacerea noastră mică. Dar cu multă pasiune și răbdare ne îndreptăm către noi realizări.

Dar dacă ar fi să o iei din nou de la capăt? Ai face lucrurile la fel sau ai schimba ceva? Ce anume?

Toate etapele prin care am trecut, m-au adus azi aici, da aș lua-o de la capăt, oricând. Aș înlătura frica de eșec cu o mai mare rapiditate, decât am făcut-o.

Planuri pentru 2019?

Avem foarte multe planuri atât pe plan personal cât și profesional și dorim să le dezvăluim pe cele mai importante pas cu pas. Acest 2018 a fost plin de evenimente, plăcute și complet neplăcute. Așa că nu ne rămâne decât să ne îndreptăm energia bună către toate situațiile pe care urmează să le întâmpinăm.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Darshop.ro Cărți și Lumânări (@darshopro) on

Împreună cu Roxana de la DAR Shop am pregătit și o surpriză. Cititorii mei au ocazia să încerce lumânările parfumate cu o reducere de 15%. Codul se aplică și pentru selecția de carte. Pentru utilizare, completați la finalizarea comenzii codul BLOGDEIDEI15. Vă doresc multe seri minunate petrecute în compania lumânărilor de la DAR Shop!

 

Foto: Roxana

 

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe