Acasă Miminalism digital Digital Detox Diary. Cum și de ce am ales eu să stau mai puțin pe social media

Digital Detox Diary. Cum și de ce am ales eu să stau mai puțin pe social media

de andreeachiuaru
5 comentarii

Digital detox se referă, după cum puteți intui, la un detox de la tehnologie și rețelele sociale. Ca orice fel de detox, poate lua diferite forme. Poate însemna, de la caz la caz, privarea conștientă de la orice interacțiune cu tehnologia, limitarea accesului la un număr de minute/ore pe zi sau chiar ștergerea conturilor de pe rețelele sociale. Pentru mine, înseamnă o călătorie spre a petrece timp asumat și folosit cu sens în orice interacțiune online.

Cum am ajuns eu la concluzia că vreau să fac acest digital detox

Nu cred că a existat un moment t zero. Cumva, am știut întotdeauna că petrec puțin cam mult timp online. Însă nu-mi amintesc ca asta să mă fi deranjat vreodată într-atât încât să-mi trag un semnal de alarmă.

Când lucrezi în social media și mai ai și un brand personal de întreținut pe lângă asta, devine dificil să-ți pui limite. Mie știu că mi-e greu să conștientizez când muncesc și când nu, când fac cu adevărat ceva pentru comunitatea mea și când doar mă pierd în feed-ul altora căutând nici eu nu știu ce.

Nu cred că poți să te trezești într-o zi și să-ți ștergi toate conturile de pe rețelele sociale și să nu te mai întorci la ele niciodată. Nu dacă te confrunți cu o dependență. Cred că, dacă facem lucrurile în felul acesta, mai devreme sau mai târziu vom reveni.

omul de social media care trebuie să fie available all the time

Dar nu mai vreau nici să cred în mitul „un om de social media trebuie să fie mereu conectat și available all the time”. Pentru că e o prostie. Dar mai ales pentru că sănătatea noastră mentală e mai importantă decât asta. Nu suntem roboți și nu degeaba se pot automatiza atât de multe lucruri. Nu trebuie să fim continuu conectați ca să fim buni în ceea ce facem.

Pentru mine, momentul de conștientizare a venit cu un nou telefon. Huawei-ul meu P20 a venit cu o aplicație a sistemului care măsura de câte ori pe zi îmi deblocam telefonul și cât timp petreceam în fiecare aplicație.

Îmi ridicam telefonul la fiecare 6 minute, în zile normale de lucru. Nu știu ce făceam concret. Probabil că nimic. Însă aveam nevoie de certitudinea să știu că există acolo și că îl pot accesa oricând.

despre digital detox ca o călătorie continuuă

Ulterior, am căutat modalități prin care să reduc timpul. A fost momentul în care am devenit conștientă de cât timp petrec online. O săptămână mai târziu, media era de a-l ridica la fiecare 9 minute. Pe măsură ce mi-am impus să fiu mai conștientă și am încercat câteva tips & tricks, am redus timpul la 15 minute.

Înainte, petreceam 5-6 ore pe telefon într-o zi normală la birou. Când am început să folosesc tot conștient petreceam deja 3-4 ore. În ultima săptămână, media a fost de 2 ore pe zi, dintre care o oră îi era dedicată instagramului.

Nu cred că tot timpul petrecut online sau cu mâna pe telefon e timp irosit. Însă mare parte din el este. Iar eu vreau să fac acest digital detox pentru că am nevoie de disciplină. Vreau să-mi dezvolt obiceiuri mai bune. Cred că, de la un punct încolo, ajungi să citești în zadar zeci de cărți de non-ficțiune dacă nu începi să și aplici ceva din ele.

Punctul de cotitură a fost workshop-ul cu Cristina Chipurici. Pentru cine nu știe, Cristina militează pe The CEO Library, un proiect foarte fain, pentru digital detox și învățare continuă. Pentru mine, Cristina a devenit un role-model. E omul acela la care mă uit și mă gândesc: dacă ea poate face lucrurile astea și îi e atât de bine, atunci și eu le pot face.

Cum am de gând să pun asta în aplicare

Am început să pun în aplicare acest digital detox aproape inconștient. Am început prin a muta telefonul de lângă tastatură, unde stătea cât timp eram la birou, într-un colț al biroului. Apoi, acasă fiind, l-am mai lăsat din când în când în altă cameră.

Însă acum consider că am ajuns la un alt nivel. Așa că mi-am dezinstalat messenger-ul din telefon. La fel și Facebook. Și toate celelalte aplicații de social media, mai puțin instagram, whatsapp și mail. Pentru ele, am oprit notificările. Mi-am propus să le verific dimineața, o singură dată în timpul zilei și seara. Pe Messenger și pe Facebook vreau de acum să intru exclusiv de pe laptop. Asta înseamnă că vor fi zile în care mă voi conecta o dată și zile în care nu.

Mi-am anunțat deja oamenii apropiați că nu voi mai fi la fel de mult online. Că mesajele care pot aștepta, vor aștepta să-mi verific eu aplicațiile. Iar cele urgente, pot fi înlocuite cu sms-uri și apeluri. Nu am știut să plec pur și simplu din mediul ăsta fără să las o vorbă oamenilor, unde mă pot găsi. Cred că, într-un fel, face parte din felul în care aleg eu să-mi înșusesc acest digital detox.

Tips & tricks care mă ajută pe mine concret să fac digital detox

Aș vrea să dedic un întreg articol pentru tips & tricks la un moment dat, așa că acum le voi trece doar în revistă.

  • să-mi țin telefonul într-o altă cameră atunci când pot și să nu-l iau cu mine dacă merg doar până la magazin/în parc/la sală;
  • să monitorizez progresul atât prin aplicație, cât și notându-l într-o agendă;
  • să-mi dezinstalez mare parte din aplicații de pe telefon;
  • să-mi dezactivez notificările pentru aplicațiile la care nu vreau să renunț;
  • să vorbesc deschis despre asta cu oamenii apropiați, dar și cu urmăritorii mei; să-i ajut să înțeleagă că acest digital detox e 100% despre mine și că asta nu înseamnă în niciun caz că îi voi abandona sau că vreau să-i evit;
  • să-mi stabilesc limite și intervale orare în care vreau să intru pe social media;
  • să învăț continuu să fac diferența între timpul petrecut pe social media lucrând (exemple: programare de postări, promovarea unui articol, răspuns la mesaje etc) și timpi morți la care aș putea să renunț;

Din lista de mai sus, sunt lucruri la care sunt mai bună deja. Dar sunt și lucruri la care mai am de învățat pe parcurs. În orice caz, eu cred că merg pe drumul cel bun.

Ce mă aștept să obțin prin acest digital detox?

Pentru mine, acest digital detox nu va fi o cură de o săptămână sau o lună. Eu vreau să transform asta într-un obicei. De asta spuneam la început de articol că scopul nu e să-mi șterg toate conturile de pe rețelele sociale și să dispar în neant. Eu vreau să-mi revendic timpul petrecut online și să-l investesc în alte lucruri.

Pentru că vreau să-mi monitorizez progresul, am decis serios să-mi notez într-o agendă când sunt online și de ce, care sunt provocările, când mi-e cel mai greu să stau departe de social media și/sau telefon, după caz. Aș vrea să dedic chiar și o serie de articole progresului personal. Mi-aș dori să vă inspir și pe voi să folosiți mai conștient timpul vostru, însă nu acesta este scopul final.

Ceea ce nu-mi doresc sub nicio formă e să dispar. Așa că veți primi în continuare la fel de multe updates despre cărți citite, lucruri învățate, călătorii și orice alte idei îmi trec prin minte. Mai ales că, sper eu, timpul revendicat în urma acestui digital detox va fi investit parțial și în blog.


Digital Detox Diary va fi o rubrică permanentă pe blog în care voi povesti despre progresul meu în limitarea timpului petrecut pe social media. Tot ce scriu aici se bazează 100% pe experiențe personale și încercări. Nu e o rubrică despre certitudini și soluții, ci o călătorie. Una la care m-aș bucura să iei și tu parte.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

5 comentarii

Am scris în fiecare zi pe blog timp de o lună și asta am învățat 4 septembrie 2019 - 10:06

[…] O să mă apuc de scris în fiecare zi pe blog? Sincer, nu. Pentru că deși a fost o perioadă foarte challenging, au fost și zile în care am „stors” idei de articole. Nu cred că există blogger care să aibă non-stop idei și toate să fie bune. Plus că tot challenge-ul ăsta m-a cam îndepărtat puțin de la digital detox. […]

răspunde
Unsubscribe me, please. Cum am dat unfollow la 90% din lista de Facebook 11 iulie 2019 - 13:48

[…] sunt dependentă de social media! Însă mă tratez printr-un digital detox pe care sper să-l transform într-un […]

răspunde
6 aplicații instalate pe telefon care îmi fac viața mai ușoară | Blog de idei 6 iulie 2019 - 18:52

[…] digital detox, pot număra pe degete ce aplicații am în telefon. Asta pentru că dezinstalez constant ce nu […]

răspunde
Cheltuieli și economii. Ce mă ajută pe mine să fiu mai responsabilă 27 iunie 2019 - 21:57

[…] ziceam și când vă povesteam despre digital detox, ce e măsurat e întotdeauna mai ușor de înțeles. Sunt convinsă că există multiple […]

răspunde
Unscribe me, please. Cum am dat unfollow la 90% din lista de Facebook 21 iunie 2019 - 12:13

[…] sunt dependentă de social media! Însă mă tratez printr-un digital detox pe care sper să-l transform într-un […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe