Acasă Cărți dragi Două cărți de la Publica care m-au ajutat la licență

Două cărți de la Publica care m-au ajutat la licență

de andreeachiuaru
2 comentarii

Ultima perioadă n-a fost tocmai una în care am citit foarte mult. Lucrul ăsta nu s-a întâmplat neapărat pentru că am fost mai ocupată. De fapt, am fost mai mult ca oricând acasă. Fără facultate și cu un job de tip remote. Sună a dream life? Pentru mine nu e deloc așa. Pentru că momentele în care citeam cel mai mult, adică în mijloacele de transport în comun sau în așteptarea lor, s-au rărit considerabil.

Deși teoretic, lucrând de acasă, ai mai mult timp pentru citit, practic se întâmplă fix opusul. Tendința mea e să lucrez peste program. Așa câștig dimineți în care mă pot trezi ceva mai târziu. Sau chiar zile întregi libere, de petrecut cu iubitul meu. Însă, în realitate, povestea asta mi-a diminuat timpul de citit.

Așa am reușit performanța (de care nu-s deloc mândră) să termin doar trei cărți de când v-am făcut ultima recomandare de carte: Valetul de pică de Joyce Carol Oates. Apropo, două dintre ele sunt de la Editura Publica. De aici și dorința mea de a vorbi despre ele într-un articol.

Două cărți de la Publica care m-au ajutat la licență

Acum, că stau să mă gândesc mai bine, îmi dau seama că am citit mult mai mult de atât. Însă niciodată nu am vrut să pun la socoteală cărțile de specialitate pe care le-am citit în timpul facultății, pentru examene.

De fapt, fix genul acela de cărți în care autori străini sunt parafrazați sau citați, după caz, și care îți aduc zeci de definiții ale aceluiași concept, m-au ținut departe de cărțile de non-ficțiune.

Apoi am descoperit cărțile de la Editura Publica.

(Scurtă paranteză: le găsiți pe toate aici)

În mod normal, atunci când am de învățat, am tendința să-mi țin pe noptieră o carte ușurică. Un fel de „vacanță literară”, să-i zic așa. În perioada în care am scris la licență, însă, am fost atât de concentrată încât orice carte de ficțiune mi-a părut nepotrivită. Așa se face că am început Soț și soție de Zeruya Shalev, Și v-am spus povestea așa de Florin Bican și Zgomotul timpului de Julian Barnes. Nu am reușit să termin niciuna, dacă vă întrebați.

Coletul de la Editura Publica, care conținea cărțile Arta interviului de Lawrence Grobel și Sparge tiparele de Seth Godin a venit fix în perioada în care începusem să-mi pun cap la cap ideile. Deși pusesem de ceva vreme ochii pe ele, eram convinsă că voi amâna lectura până după examen (dar n-a fost deloc așa).

Să le luăm pe rând, deci…

Arta interviului de Lawrence Grobel

Arta interviului subintitulată lecții de la un maestru al meseriei a fost una dintre cărțile pe care am pus ochii încă de când am fost la standul Publica de la Gaudeamusul din toamnă. Despre Lawrence Grobel vă pot spune că este renumit în breasla jurnaliștilor și că este, în același timp, autorul biografiilor unor personalități celebre precum Truman Capote, Marlon Brando și Al Pacino.

Vă povesteam mai sus despre cărțile de non-ficțiune în care tot ce găsești sunt citate, parafrazări și definiții. Cartea asta m-a încântat cu atât mai mult cu cât este autentică și ușor de citit. Nu atât de ușor de cărat în geantă, recunosc, din cauza dimensiunilor generoase și a celor aproape 600 de pagini.

Cartea este structurată în opt capitole (plus două anexe). Deși structura poate fi lesne asemănată cu cea a unei lecturi academice, cartea nu se axează pe ce trebuie să știi din punct de vedere teoretic. De fapt, e o culegere de experiențe. Însă, de fapt, totul este îmbracat sub forma unor sfaturi foarte utile.

Dacă ar fi să-mi rezum lectura într-o singură frază aș spune că este o carte utilă care reușeste să te țină în priză. Firește, în măsura în care ești interesat de subiect. Da, e foarte posibil să nu te captiveze atât de mult pe cât m-a captivat pe mine. Interesul meu vine din faptul că am un blog. Dar e foarte useful și dacă lucrezi în jurnalism. Sau dacă, pur și simplu, ești interesat de tehnici de interviu, diferite ponturi, situații care se pot ivi etc.

Sparge tiparele de Seth Godin

Cu Seth Godin am făcut cunoștință (prin intermediul cărților pe care le-a scris, firește) o dată cu „Toți marketerii spun minciuni povești”. La vremea la care am citit-o (adică acum mai bine de un an) a fost una dintre lecturile care mi-a deschis apetitul pentru marketing.

Așa se face că, imediat ce a apărut Sparge tiparele, mi-am dorit să o citesc. Atât de entuziasmată am fost încât am scăpat din vedere faptul că face parte din colecția Publica PocketCu alte cuvinte e o carte care încape în buzunar. Serios, chiar atât de mică e. Eu zic că e un avantaj major. Ai toate șansele să o termini în 2-3 drumuri cu metroul. Eu am terminat-o într-o singură zi. Însă tare mi-a plăcut colecția și o consider un must-have pentru cititorii din metrou. Și mai sunt și alte titluri faine în aceeași colecție.

E o carte despre cum atitudinea este cea care contează. Și nu e vorba doar despre mediul business. Ci și despre tot ceea ce îți propui să faci. Iar dacă ar fi să-ți recomand o lectură motivațională (deși nu sunt adepta cărților de genul cum să te îmbogățești) ți-aș spune să citești Sparge tiparele.

O recomand oamenilor din online, antreprenorilor, celor care simt că s-au plafonat într-un anumit domeniu. Poate și studenților nu foarte încântați de ceea ce studiază. Am fost acolo și știu cum se simte. Practic e cartea perfectă pentru cei care au încredere că secretul succesului constă în a fi diferit.

 

sursă foto

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

Când știi că (nu) e cazul să renunți - despre Hopul de Seth Godin 9 aprilie 2018 - 13:58

[…] P.S: dacă ești pur și simplu fan Seth Godin și/sau cărți de non-ficțiune care să te inspire, poți citi și articolul de aici. […]

răspunde
5 cărți de citit toamna asta în drum spre birou/facultate | Blog de idei 20 octombrie 2017 - 20:58

[…] citești chiar și din cele mai incomode poziții posibile. Despre carte am scris în articolul cu titluri care m-au ajutat la licență. O poți cumpăra de aici […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe