Acasă Cărți dragi Editura Nemira | Top cărți preferate citite până acum

Editura Nemira | Top cărți preferate citite până acum

de andreeachiuaru
1 comentariu

M-am gândit să scriu o serie de articole dedicate editurilor pentru că mi se întâmplă des să primesc întrebări de tipul „ce cărți să-mi cumpăr de la Editura X?”. De regulă, genul acesta de mesaje le primesc când sunt promoții pe site-urile editurilor și librăriilor online. Fie că ai prins o promoție bună și nu știi ce să-ți iei sau ești doar curios ce cărți am citit eu de la diferite edituri, te aștept să citești articolele din serie.

În articolul de astăzi povestesc despre cărțile de la Editura Nemira, una dintre editurile partenere blog de idei (din 2015). Editura este cunoscută mai ales pentru genurile SF&Fantasy, însă în ultimii ani și-a diversificat mult cărțile pe care le publică. Mare parte din favoritele mele sunt parte din colecția Babel. 

Eleganța ariciului de Muriel Barbery

Eleganța ariciului este cartea mea favorită din tot ce am citit până acum de la Editura Nemira. Am descoperit-o într-un weekend de toamnă și, cu toate că inițial nu eram convinsă că o să mă prindă, din momentul în care am intrat în acțiune n-am mai lăsat-o din mână. Am citit-o în acel weekend și la final am avut nevoie de câteva momente în care să mă gândesc cu drag la personajele din carte.

Despre ce e vorba în carte (super pe scurt): în Eleganța ariciului facem cunoștință cu două personaje. O portăreasa neobișnuită – foarte simplă în aparență, dar îndrăgostită de lectură și de artă – și o fetiță extrem de inteligentă care-și diseacă viața din punct de vedere filosofie.

Ce mi-a plăcut: cartea e o îmbinare de eseuri filosofice despre viața cotidiană și o poveste în care destinele celor două personaje se întrepătrund. Citind-o m-am gândit la cât de des tindem să judecăm oameni și situații fără să cunoaștem detalii. Punem etichete pentru că ne e mai simplu să facem asta și prea rar vedem dincolo de evident.

Cui recomand Eleganța ariciuluiEleganța ariciului e o carte pentru oamenii pasionați de cuvinte și de dezbătut idei. Nu e o carte a acțiunii (deși povestea, o dată ce ajungi în miezul ei, e foarte frumoasă). Însă știu destule persoane care au abandonat-o pentru că n-au reușit să treacă de primele pagini. Dacă nu vă știți răbdători sau sunteți într-o perioadă în care vreți ceva alert, atunci alegeți mai bine o altă carte.

Găsești cartea pe site-ul editurii și la Libris.

seria Melania Lupu de Rodica Ojog-Brașoveanu

Recunosc, nu am multe serii favorite. Întâmplarea face ca una dintre ele este chiar de la Editura Nemira. Asta pentru că, dacă aș trage linie și ar fi să numesc 5 personaje din toată literatura pe care le iubesc fără doar și poate, Melania Lupu ar fi și ea acolo.

Despre ce e vorba în serie (super pe scurt): Melania Lupu este o bătrână zurlie și care nu se dă în lături de la mici infracțiuni. La prima vedere pare ușor senilă. Dacă treci de primele pagini, fie nu înțelegi ce-i cu ea și abandonezi, fie te îndrăgostești iremediabil. În primele 3 volume Melania este personajul principal. În următoarele trei ea împarte rolul detectivistic (și are, deci, un rol secundar) cu maiorul Cristescu (bunul ei prieten care la un moment dat o trimite pentru un an la „acea pensiune drăgălașă” – a se citi „închisoare”).

Ce mi-a plăcut: ca încadrare, seria asta intră în categoria romane polițiste. Însă sunt mult mai mult de atât prin felul delicios în care sunt scrise. Mi-e greu să redau farmecul Melaniei pe care îl poți gusta doar dacă te pui pe citit.

Cui recomand seria Melania Lupuîntâi și întâi eu recomand în mod expres primele 3 volume. Dacă vă pică în mână un altul (4, 5 sau 6) să știți că ele pot fi citite și ca volume de sine stătătoare, dar pierdeți mult din farmecul poveștii.

Despre Rodica Ojog Brașoveanu și o altă carte a ei care mi-a plăcut  Necunoscuta din congelator – am scris un articol mai amplu.

Seria Melania Lupu este disponibilă integral pe Libris.

Ordinea volumelor:

Niveluri de viață de Julian Barnes

La început de facultate făceam mici obsesii pentru diferiți autori și nu mă lăsam până nu le colecționam toate cărțile. La unele am mai renunțat (de când cu Shop my library). Însă ca multe alte perioade am avut și „perioadă Barnes”. Perioadă în care am descoperit cartea asta (după ce am citit Sentimentul unui sfârșit și Cafe au lait). Le-a depășit cu multe pe primele numite pentru că mi-a frânt pur și simplu inima.

Despre ce e vorba în carte (super pe scurt):Fiecare poveste de iubire este o presupusă poveste de durere – în citatul acesta s-ar putea rezuma această carte. Alcătuită din două povestiri și un eseu, Niveluri de viață spune trei povești în care personajele se întrepătrund și timpul și spațiul nu mai există: despre a pune laolaltă două lucruri care n-au mai fost puse laolaltă până atunci.

Ce mi-a plăcut: cartea e fain structurată, dar ce m-a dat pe spate a fost eseul din încheiere în care Barnes vorbește despre pierderea soției sale, Pat (căreia el i-a dedicat majoritatea cărților scrise).

Ce-mi păsa mie de salvarea lumii, dacă lumea nu putuse – și nu dorise – să o salveze pe ea?

Cui recomand Niveluri de viață: fanilor de proză scurtă; eu, recunosc, n-am citit așa multe cărți de proză scurtă încât să am multe termene de comparație, dar Niveluri de viață mi s-a părut inteligent structurată prin legăturile între personaje și povești. Îi las pe cei interesați de carte să afle la ce mă refer.

Îți las aici și articolul meu despre carte.

Din păcate, cartea nu mai este disponibilă în format fizic. Nu-mi rămâne decât să sper la o reeditare în viitor, tot la Editura Nemira.

Mecanica inimii de Mathias Malzieu

Mecanica inimii este cartea pe are o includ pe toate listele de cărți ușor de citit sau cărți de făcut cadou. E o carte similară cu Micul prinț, o poveste în aparență simplă, dar plină de înțelesuri ascunse.

Despre ce e cartea (foarte pe scurt): Mecanica inimii este povestea unui băiețel care trăiește cu o inimă mecanică și se teme să se îndrăgostească crezând că în felul acesta își va zdruncina mecanica inimii.

E recomandarea mea pentru toți cei cărora le plac poveștile în aparență pentru copii, dar cu zeci de înțelesuri ascunse. (măcar din când în când).

La fel ca în cazul Niveluri de viață, cartea nu mai e disponibilă în format fizic. Singura variantă în care am găsit-o e cea e-book.

Scrisori din insula Guersney

Nu am citit multe romane de dragoste de la Editura Nemira, însă chiar și așa am un favorit: Scrisori din insula Guesrney, o comedie romantică și ficțiune istorică despre felul în care literatura salvează de la disperare o comunitate în timp de Război. Amintindu-mi puțin despre acțiunea cărții îmi dau seama cât de potrivită este acum, în perioada auto-izolării.

Despre ce e vorba în carte (super pe scurt): dacă ești curios despre ce e cartea și de ce mi-a plăcut așa de mult, citește o recenzie pentru Scrisori de pe insula Guersney.

Găsești Scrisori din insula Guerney la Libris.

To be continued…

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

1 comentariu

Un gentleman la Moscova de Amor Towles | Micro recenzie de carte 11 mai 2020 - 16:12

[…] Am amânat momentul în care voi scrie despre Un gentleman la Moscova. Speram ca, pe măsură ce timpul va trece, voi putea să pun degetul pe ce mi-a plăcut și ce nu. Nu s-a întâmplat asta. Dar totuși am scris. Mai mult ca să vă aduc cartea în atenție, în caz că ați ratat postările de pe instagram. Mi-ar părea rău să nu existe pe blogul meu măcar o mențiune către ea. În mod sigur, o voi include și în topul cărților preferate de la editura Nemira. […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe