Acasă Micro recenzii Eugenia de Lionel Duroy | Micro recenzie de carte

Eugenia de Lionel Duroy | Micro recenzie de carte

de andreeachiuaru
0 comentariu

Am remarcat Eugenia de Lionel Duroy încă de la apariție. A fost însă nevoie să o văd de câteva ori pe instagram ca să mă conving că vreau să o trec pe listă. Nici după ce am citit review-uri bune nu eram 100% convins-o. Apoi am descoperit-o într-o librărie, am citit primele pagini și a ajuns în coșul de cumpărături de pe Libris.

Despre ce e Eugenia de Lionel Duroy?

Inițial am crezut că Eugenia e despre iubita lui Mihail Sebastian. Asta era în mintea mea această Eugenia Rădulescu, personaj principal și narator al poveștii. Însă, la fel ca în cazul lui Hemingway și cu mine, femeia pe care am ajuns să o cunosc în paginile cărții a devenit mult mai mult decât iubita cuiva mai cunoscut.

Eugenia de Lionel Duroy este o carte despre România de dinainte și din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. E cartea care m-a făcut să înțeleg că lucrurile groaznice care li s-au petrecut evreilor nu au fost atât de departe de noi. Cel puțin nu atât de departe pe cât ne lasă să credem manualele de istorie din școală. În Eugenia am aflat despre o istorie tristă a uciderii evreilor de la Iași și de la București. E o lectură care pică greu pentru că îți vine greu să crezi ce afli pagină cu pagină. Că noi, românii, am fost la fel de răi (sau poate mai răi) decât naziștii. Dacă naziștii au ucis pentru un ideal (al rasei pure) noi am ucis pentru că ni s-a părut că evreii au luat ceva ce ni se cuvenea.

Sunt multe fațete ale poveștii pe care nu le știu, dar dacă ar fi să mă rezum în a-ți spune despre ce e cartea asta, ți-aș spune doar atât: e povestea unei fete curajoase care a sfidat regulile. E povestea unei jurnaliste excepționale despre care astăzi știu prea puțin. E povestea unei femei despre care s-a scris prea puțin, iar atunci când s-a făcut asta, a fost mereu în umbra lui Mihail Sebastian. E o poveste pe care mă bucur nespus că am avut ocazia să o aflu.

Ce mi-a plăcut?

Am învățat enorm din Eugenia de Lionel Duroy, deși este, în fond, doar un roman. E ficțiune istorică care pornește de la fapte reale, însă tot ficțiune rămâne. Chiar și așa, ideea de a construi o poveste care să continue cumva Jurnalul lui Mihail Sebastian m-a atras ca un magnet din primele pagini. Deși Jurnalul, cumpărat între timp, nu am apucat să-l citesc.

E o carte mai degrabă dificilă decât o lectură de weekend. Iar surpriza mea a venit tocmai din asta. M-am așteptat la un roman de dragoste a cărui acțiune se petrece pe fundalul unui București aflat în Război. Am primit, în schimb, un roman despre curaj. Cât despre legătura cu Mihail Sebastian… ea nu e mai mult decât un punct de plecare în construirea personajului principal.

Ce nu mi-a plăcut?

Recunosc, lectura înaintează o idee cam greu. Am citit mai greu cartea pentru că îmi tot venea să o las. Inițial, nu am reușit să găsesc acel ceva care să mă convingă că merită. Descrierea cărții nu mi-a spus nici ea mare lucru. Mi-aș fi dorit ocazia să mă pot pregăti emoțional pentru ce aveam să citesc atunci când am început cartea.

Cui recomand Eugenia de Lionel Duroy?

Recomand cu drag Eugenia de Lionel Duroy iubitorilor de ficțiune istorică. Cu mici rezerve, însă, pentru că nu e acea ficțiune istorică a lui Kate Morton care te ține lipit de carte dintr-un capăt în altul. Mi s-a părut, cum ziceam și mai sus, o carte mai degrabă greu de parcurs și care vine cu niște adevăruri pentru care e necesar să fii pregătit ca să le înțelegi. Însă dacă poți trece peste faptul că nu e o carte de vacanță, atunci merită să incluzi cartea pe lista ta de lecturi.

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe