Acasă Instagram Fotografii pe instagram. Tips & tricks care să te ajute să le faci mai bune

Fotografii pe instagram. Tips & tricks care să te ajute să le faci mai bune

de andreeachiuaru
2 comentarii

Sunt deja mai bine de patru ani de când mi-am deschis contul de instagram dedicat cărților. Cu toate acestea, am început să mă țin serios de treabă abia din primăvara lui 2017. Momentul a coincis cu angajarea mea full-time într-o agenție de PR. Când am văzut cât de fain e să creezi o identitate pentru un brand, mi-am dorit să lucrez mai mult la brandul meu personal. Pentru că am ajuns deja la 12,5 k urmăritori pe instagram m-am gândit că poate ar fi de ajutor să dau mai departe tips&tricks despre fotografie și crearea unei identități, în general.

Stil propriu înainte de toate

Când am început eu să public fotografii pe instagram erau foarte puține conturi dedicate cărților. De aceea am și avut norocul să-mi cresc contul destul de simplu. E drept, am avut și ceva know-how venit pentru că făceam asta și zi de zi, la birou. În continuare, eu privesc contul meu așa cum privesc contul unui client. Asta e diferența între a face totul din pasiune și a avea un scop în minte. Pentru mine, identitatea mea de pe instagram e foarte importantă.

Gândește-te la tine ca la un brand. La ce te gândești când auzi de Bookster, de exemplu? Eu asociez automat cu un brand friendly, care mă lasă să trag cu ochiul la ce citesc abonații. Și tu ești un brand, chiar dacă nu ți-a spus nimeni până acum. De aici pornește de fapt totul. Cu cât reușești să te individualizezi mai mult și să-ți faci un plan, cu atât vei avea mai mult succes cu ceea ce postezi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on

Urmărește cât mai multe conturi cu baze mari de urmăritori

Primul pas ca să înveți să te privești pe tine ca pe un brand este să urmărești alte conturi mari. Mă refer aici atât la edituri, cât și la creatori de conținut. Privește timpul pe care îl petreci pe instagram ca pe un timp dedicat research-ului pentru a găsi idei de fotografii, a afla cum abordează alții subiectele etc. Nu mă înțelege greșit. E ok să ai pisici în feed. Dar măcar o parte din timp urmărește conturi de la care ai ce să înveți. Nici măcar nu e musai să îți placă stilul lor 100%.

Sfatul acesta îl dau și clienților mei atunci când fac consultanță pentru social media. E important să identifici 5-10 conturi care fac treabă bună și să le urmărești aproape. Salvează ideile care îți plac.

Inspiră-te, dar nu copia

Am spus să salvezi nu ca să reproduci cuvânt cu cuvânt sau imagine cu imagine. Da, poate X are un feed genial și îți pare rău că nu te-ai gândit să faci și tu poza aceea din unghiul acela. Dar asta nu înseamnă că e ok să te transformi într-o clonă.

Diferența atunci când te inspiri este că lași mai multe stiluri să te influențeze și în final se naște stilul tău propriu pentru fotografii pe instagram. Nu analiza prea mult unghiurile, doar fii creativ. Dă-ți voie să te joci cu unghiurile din care faci pozele și decorurile. Însă nu reproduce pas cu pas.

În cel mai rău caz, nu-ți va ieși la fel de bine și te vei enerva. În cel mai bun caz îți va ieși foarte bine, dar în timp vei fi doar copia unui alt cont.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by full-time reader 📚 (@andreea_chiuaru) on

Aplică doar ce ți se potrivește ție

Ai identificat cele 5-10 conturi de la care ai ce învăța? Foarte bine. Acum deschide un document în notes și notează acolo de fiecare dată când vezi ceva interesant. Nu aplica imediat. Doar notează și lasă ideile acolo. Mai treci din când în când prin ele. Treptat, formându-ți un obicei din asta, o să generezi propriile idei, atât pentru fotografii, cât și pentru idei de subiecte, challenge-uri în care să-ți implici urmăritorii etc.

Dacă ești la început de drum pe instagram, îți recomand să citești și 5 lucruri pe care aș fi vrut eu să le știu când mi-am făcut cont.

Primul pas: acordă-ți timp

Nu o să fie bine de la prima poză. Fie nu vei nimeri unghiul/lumina/setting-ul/descrierea potrivite, fie vei avea atât de puțin engagement încât îți vei dori să o lași baltă și să crezi că nu e pentru tine să ai fotografii pe instagram care să fie apreciate de mii de persoane.

Nu te aștepta ca oamenii să te accepte și să te placă din primul minut. Primesc super des mesaje de tipul „dă-mi și mie share la asta, sunt nou pe instagram și am nevoie de susținere”. Susținerea nu e ceva ce primești pentru că exiști acolo, ci ceva ce câștigi.

Am dat de multe ori share la conturi mici, dar niciodată unuia care m-a rugat. Chiar din contră, am ales mereu acei oameni care nu se așteptau să fie promovați la mine pe stories, cel puțin nu în acel moment. Pe scurt: am ales oameni care m-au convins că merită sprijinul meu, nu oameni care mi-au cerut asta de parcă ar fi fost o dorință a lor.

Încă un sfat: muncește ca să ajungi la nivelul celor pe care îi admiri. Îți garantez că ei nu au ajuns acolo rugând conturi să îi recomande pe stories. Și, chiar dacă ar fi făcut-o, urmăritorii ar fi plecat mai devreme sau mai târziu în felul acesta.

Pasul II: lumina și setting-ul

Nu am un ghid despre cum să faci fotografii pe instagram de zeci de mii de aprecieri, însă îți pot spune două lucruri de bun simț de la care să începi: lumina și setting-ul. Asta au în comun toate pozele cărora le-ai dat save. Dacă analizezi element cu element, o să vezi și tu asta.

Nu poți face fotografii bune la lumina unui bec economic, seara la 10 pm și să te aștepți să fie acele fotografii luminoase pe care le vezi în feed. La fel de importante sunt și elementele din fotografie, mai ales pentru un cont de instagram dedicat cărților.

Până îți vei găsi stilul propriu e ok să testezi cât mai mult. Poți merge pe stilul mai încărcat sau pe minimalism. Poți fi mai prezent în fotografii sau mai puțin prezent. Important e să existe un balans și să ajungi la nivelul la care atunci când cineva dă scroll în feed și vede o poză făcută de tine să știe că ești tu fără să se uite la username.

Încă o dată: acordă-ți timp! De exemplu, pe contul meu de instagram tu vezi doar cele mai bune 5-10 fotografii făcute într-o săptămână. Însă dacă aș deschide camera foto ai mai găsi acolo încă 50 pe care am decis să nu le folosesc. Nu există o regulă de aur de tipul „la fiecare a 10a poză ai una care merită postată”. Uneori faci 50 și nu îți place niciuna. Alteori îți vine o idee brusc și poza aceea e minunată.

Ca să înțelegi mai bine, o să inserez în articol câteva dintre pozele făcute la începuturile mele pe instagram. Eu cred că diferența se vede.

Pasul III: reinvetează-te constant

Am vorbit mai sus de setting cu un motiv. Văd super des o greșeală la conturile foarte mici. Nu înțeleg că există o diferență între o temă cu elemente comune și o fotografie replicată cu doar un element schimbat. Mai clar puțin: dacă tu ai o ceașcă de cafea, trei cărți și cinci lalele și găsești un unghi bun, schimbarea coperții de fiecare dată nu face o temă ci trei fotografii identice.

Te întrebi de ce contează? Pentru cei care te descoperă atunci. Poate nu e deranjant pentru cineva care îți apreciază deja stilul, dar pentru cineva care te descoperă prima dată e. Mesajul pe care mi-l transmit mie astfel de conturi e: nu am suficient de mult timp/chef să mă ocup să fac fotografii pe instagram, dar o să te păcălesc că sunt activ făcând 3 poze în 2 minute. Diferența dintre un feed muncit și unul făcut în grabă e fix femeia dintre o femeie foarte aranjată și una căreia nu-i prea pasă de felul în care arată.

Pasul IV: găsește o aplicație de editat fotografii pe instagram

Dacă ai reușit să faci fotografii din ce în ce mai bune, nu respira ușurat. Mai ai de trecut un pas: editarea. E acel ceva care poate face o fotografie mai slabă una bună. Însă și reversul medaliei e valabil: poți strica o fotografie bună cu un edit nu foarte inspirat.

Dacă nu vrei o aplicație distinctă, poți edita direct din instagram. Pe vremea când făceam asta eu „umblam” doar la luminozitate, saturație și structură. Mie personal filtrele din instagram nu-mi plac atât de tare. Se potrivesc anumitor poze, dar sunt prea evidente cumva.

De-a lungul timpului am folosit Snapseed și VSCO cel mai mult. Acum am rămas la varianta paid din VSCO (costă 99 lei/an, se plătește o dată pe an) pentru că îmi plac mult filtrele lor.

Ce mai trebuie să știi despre editat este că e important să păstrezi un stil unitar. De asta nu-ți recomand să aplici direct filtrele din aplicația instagram. „Inventează” o rețetă care merge la majoritatea fotografiilor și ține-o minte. Fie alegi direct un filtru din VSCO (caz în care îți recomand varianta paid, pentru că vine cu mai multe variante), fie stabilești niște marje în care să te încadrezi. Exemplu: între +5 și +10 pentru luminozitate. Mereu +2 pentru saturație etc. Le poți și nota pentru început. Asta te va ajuta ca feed-ul tău să arate unitar.

De ce nu e totul să ai cele mai bune fotografii pe instagram

Am scris un articol de +1500 de cuvinte despre fotografii pe instagram pentru că la final voiam să-ți spun asta: în orice nișă ai activa, nu e suficient să ai fotografii bune și atât.

Dacă ai un brand prin care îți propui să vinzi ceva, felul în care te prezinți și interacționezi cu o comunitate, e vital. Dacă ești creator de conținut, important e să nu te oprești niciodată din a fi creativ.

Reinvetează constant felul în care faci fotografii, dă înapoi comunității tale ceea ce știi și crezi că îi ajută, inspiră-i. Asta face de fapt diferența între două conturi de instagram cu fotografii bune când unul are 1000 de urmăritori și celălalt 10000.

Și încă o dată: ai răbdare cu tine, generația noastră nu s-a născut cu instagram instalat pe telefon (copiii noștri probabil o vor face).

P.S: am mai scris articolul cu un motiv – de ceva vreme ofer consultanță pentru social-media pentru branduri personale sau business-uri mici. Dacă vrei să vezi cu ce m-am mai ocupat până acum, hai pe Linkedin. Dacă vrei mai multe detalii, scrie-mi un mail la chiuaru.andreea@gmail.com.


Foto: @martipaan

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

Răzvan 22 februarie 2020 - 12:23

Foarte bune sfaturile… Și eu mă joc cu Snapseed, dar mai am de muncit.

răspunde
andreeachiuaru 24 februarie 2020 - 9:23

Mă bucur că a fost de ajutor. Încearcă VSCO, e mai simplu. Eu momentan în Snapseed doar mai corectez pe ici, pe colo. Dar editarea propriu-zisă o fac din VSCO.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe