Acasă Cărți dragi Gaudeamus 2018. 13 cărți noi de pe lista mea de cumpărături

Gaudeamus 2018. 13 cărți noi de pe lista mea de cumpărături

de andreeachiuaru
7 comentarii

Gaudeamus 2018 e vestea bună a lunii noiembrie. Cu toată sinceritatea vă zic că eu îl aștept așa cum aștept Crăciunul. Și, da, îmi fac liste și listuțe și, cu toate că nu apuc să mă țin de toate, îmi place să știu ce vreau să răsfoiesc. Și ce vreau sigur sigur să cumpăr.

Cât despre reduceri. Nu merg pentru ele. E simplu de ce. Pentru că nu există. Din punctul meu de vedere Gaudeamus 2018 (sau orice altă ediție) sunt scuze perfecte să petreci mult timp printre cărți. Sau să revezi oameni pe care-i știi deja. Și, de ce nu, să stabilești noi legături frumoase.

Așa am decis să vă inspir și să vă spun care sunt 15 cărți de pe lista mea scurtă pentru Gaudeamus 2018. Nu plănuiesc să le cumpăr pe toate de la târg, însă vreau să le răsfoiesc măcar. Dacă vreți, sunt câteva noutăți care mi-au atras mie atenția.

P.S: uneori am pus și link-uri către cele mai mici prețuri descoperite de mine în online, dar și link către site-ul editurii

Manual pentru femei de serviciu (Colecția Musai, Editura ART)

Știu că o editură face treabă bună atunci când e de ajuns numele colecției ca să mă facă să vibrez. Și fix asta face Cărți musai de la Editura Art. E colecția în care se regăsesc două dintre cărțile mele favorite: Un bărbat pe nume Ove și Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău. musai s-a îmbogățit cu 4 cărți noi la Gaudeamus 2018, însă mie cel mai tare îmi face cu ochiul Manual pentru femei de serviciuDe vreo doi ani citesc proză scurtă și mereu mă entuziasmează titlurile care sună bine.

Manual pentru femei de serviciu promite să adune 43 de proze scurte ale unei autoare foarte apreciată la nivel internațional și este disponibilă pe Cartepedia sau la Editura Art.

Dracula – ediția ilustrată (Editura ART)

Dracula este una dintre cărțile care mi-au plăcut cel mai mult în adolescență. Am citit-o deja de trei ori (e una dintre puținele cărți pe care le-am recitit, de fapt). Iar ediția asta ilustrată chiar sună bine pentru mine.

Nu intru în subiect, pentru că e o poveste arhi-cunoscută. Vă zic doar că o găsiți la Editura Art.

Viața secretă a marilor artiști (Editura ART)

Viața secretă a marilor scriitori a fost printre cele mai bune cărți pe care le-am citit. Îmi place atât de mult încât o țin încă pe birou, la job, și o răsfoiesc din când în când. Iar Viața secretă a marilor artiști m-a vrăjit de când i-am văzut coperta. Sunt puțin contrariată pentru că nu e vorba de același autor, însă dacă are aceeași structură, pe mine mă va cuceri.

Ca abordare, cartea urmărește să exploreze lucrurile nespuse despre viața unor personalități celebre din artă. De la lucruri interesante la lucruri care par mai degrabă extrase din articole paparazzi, mi se pare genul de lectură pe care să o bifezi dacă vrei să te simți mai apropiat de anumite personalități.

Disponibilă la Editura Art și, firește, la stand. Eu deja am fost în trecere și am pus ochii pe ea.

O logodna foarte lunga (Colecția Babel, Editura Nemira)

Dă-mi romane de dragoste bine scrise și am ce face chiar și o săptămână închisă în casă. 🙂 Am remarcat O logodnă foarte lungă încă de la apariție, iar asemănarea pe care au făcut-o cei de la editură cu Pacientul englez m-a prins cu totul. Sper doar că nu s-au înșelat, eu chiar mi-am pus speranțe în lectura asta.

Pe scurt, este vorba despre căutarea unei logodnice a iubitului pierdut și încercarea de descifrare a unui mister al dispariției. Găsiți cartea la Editura Nemira sau pe Cartepedia.

Cine îmi știe preferințele literare, intuia că nu se putea să treacă Gaudeamus 2018 fără să pun ochii pe ceva de la Nemira.

Piramida de Cristian Englert (Colecția n’autor, Editura Nemira) 

O altă colecție tânără, dar în care mi-am pus speranțe este n’autor, coordonată de Eli Bădică. Eu am început cu un volum de proză scurtă – Matriarhat, iar Piramida va fi, cel mai probabil, primul roman pe care-l voi citi din această colecție. Având în vedere că este o colecție centrată pe debutanți sau pe autori foarte puțin cunoscuți, recunosc că, până la un număr de recenzii citite, interesul meu apare din premisa de la care pornește.

În Piramida se pornește de la un joc care-mi amintește vag de filmul The Words. Un autor celebru și un profesor de limba română scriu fiecare câte un roman pe care îl publică în numele celuilalt.

Disponibil aici.

Tatuatorul de la Auschwitz (Raftul Denisei, Editura Humanitas Fiction) 

Editura Humanitas Fiction este una dintre editurile de la care am citit cele mai bune cărți în 2018. Cele mai multe cărți bune, de fapt. Pe final de an aș vrea să iau o pauză de la noutățile de ficțiune, însă Tatuatorul de la Auschwitz va fi, probabil, printre excepții.

Îmi plac poveștile despre evrei, lagăre și război. De fapt, probabil e singura ficțiune istorică pe care o devorez. Mi-am propus să scriu despre cartea asta, mai ales că i-am și dat deja târcoale în prima zi de Gaudeamus 2018. Sigur, sigur o iau acasă.

Tatuatorul de la Auschwitz se bazează pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albăstrui tatuate pe brațele prizonierilor, femei și bărbați deopotrivă.

*

Sfârșitul lui Eddy Bellegueule (Colecția Clasici Moderni, Editura Litera)

De când am citit O viață măruntă o caut în toate cărțile. Până acum, am fost dezamăgită, însă Sfârșitul lui Eddy Belleguele sună extrem de promițător. Miza romanului este evoluția din anii de formare a unui băiat gay, în Franța rurală. Cred că nu voi știi foarte bine dacă mi se potrivește până nu voi vedea felul în care este scrisă. Altfel, Maurice nu mi-a plăcut deloc deși ai putea spune, dacă citești descrierea, că e același gen.

Privind înăutru de Petronela Rotar (Editura Herg Benet)

Privind înăuntru este deja cumpărată de pe Cartepedia și în curs de citire, însă n-aș putea să nu o trec pe lista asta, din simplul motiv că o așteptam foarte mult. Dacă știți deja cât mi-a plăcut Orbi, atunci nu mai e nevoie de prezentări. Petronela nu era, pentru mine, o autoare must-read până la romanul Orbi. Acum e, iar despre Privind înăuntru o să vă povestesc curând.

O găsești la preț bun și aici.

Nemuritorii de rând de Ana Barton (Editura Herg Benet)

Pentru că suntem, cel puțin virtual, la standul editurii Herg Benet, vă mai menționez o carte care mi-a atras atenția. Nu știu dacă Nemuritorii de rând este roman sau volum de proză scurtă/eseu și chiar mi-ar fi plăcut să știu. Însă fragmentul pe care l-am citit aici m-a cucerit. De altfel, eu mai citit de Ana Barton și Prospect de femeieJurământ de rătăcire și Pervazul lui Dumnezeu 75. Unele mi-au plăcut mai mult, altele mai puțin. Însă stilul Anei Barton îmi place mult, iar cartea sa nouă este pe lista mea de răsfoit la Gaudeamus.

Îl iubea și tremura de bucurie. Deci, iubea și ea, putea și ea să iubească. Nu era doar monstrul ăla atoțiiubitor și-al nimănui care credea că este. Credea și se-ngrozea. Putea și ea să-și adune iubirea la un loc într-o boccea și s-o dea și unui singur om, nu numai tuturor, nu numai risipită. Fusese doar o chestiune de timp și de frică, doar precauție. Însă acum își găsise omul potrivit, omul ei.

Povestea originilor. O istorie mare a tuturor lucrurilor (Editura Publica)

Editura Publica este o altă editură care m-a surprins tare mult cu noutățile de la Gaudeamus 2018. Le-aș lua pe toate acasă, încerc însă să mă abțin pentru că nu citesc atât de multă non-ficțiune pe cât mi-aș dori. Mai mult, eu v-am povestit deja despre noutățile Editurii Publica care vor fi publicate până la final de an.

Povestea originilor promite o incursiune în istoria omenirii de la Big Bang la dinozauri și homo sapiens. Sunt tare curioasă de abordarea pe care o va avea, mai ales că, după ce am citit Sapiens am așteptări parcă mai mari ca oricând.

Disponibilă la Editura Publica.

Foto: Editura Publica

Factfulness. Zece motive pentru care interpretăm greșit lumea (Editura Publica)

Tot de la Publica mi-a atras atenția și Factfulness, care promite o abordare pozitivă asupra lumii în care trăim. Recunosc,  nu am ascultat încă discursul lui Hans Rosling de la TED, însă sunt curioasă de ce vedem unele lucruri greșit, după cum se exprimă chiar autorul. Și da, vreau să aflu cele zece motive pentru care interpretăm greșit lumea și de ce stau lucrurile mai bine decât crezi.

Cartea a apărut deja de câteva săptămâni, deci e disponibilă la editură și pe câteva librării online.

foto: Editura Publica

Zilele abandonului – Ferrante (Editura Pandora M)

Elena Ferrante o să fie, cu siguranță, autorul de la care am citit cele mai multe cărți în 2018. „De vină” este tetralogia, pe care nu am putut să o las din mână. Apoi am citit Iubire amară care m-a păcălit cu dimensiunile mici, dar m-a secat de energie cu totul pentru că e o carte greu de digerat. Și acum, Gaudeamus 2018 îmi aduce o carte nouă de Ferrante și eu nu pot decât să sar în sus de bucurie. Sau nu?

Zilele abandonului pare mai degrabă similară cu Iubire amară pentru că vorbește despre descrie încercarea unei femei părăsite de a găsi, după luni de furie, îndoieli, autocompătimire şi disperare, o cale de a-şi depăşi suferința şi de a-şi construi o nouă viață. 

Omul în căutarea sensului vieții (Colecția Versant, Editura Vellant)

Ceea ce o să vă spun acum o să mă facă să par extrem de superficială. Aveam „Omul în căutarea sensului vieții” pe lista „de citit” de vreo trei ani, însă nu am cumpărat-o niciodată. Motivul e că nu-mi plăcea deloc cum arată coperta. Aș fi împrumutat-o, însă de cumpărat, nu aș fi cumpărat-o. Da, contează și cum arată o carte, mai ales când ai câteva sute în bibliotecă și ajungi să triezi din ce în ce mai des și să păstrezi doar ce ți-a plăcut din toate punctele de vedere.

Serios, ediția care se va lansa la Gaudeamus 2018 e fix ce trebuie, deși sunt convinsă că mesajul cărții este cel esențial.

E un volum de memorii esențial, dacă ne luăm după review-uri. Vă las pagina de Goodreads a cărții.

Vouă ce v-a atras atenția din lista de mai sus sau ce alte cărți aveți pe lista de Gaudeamus 2018?

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

7 comentarii

Tatuatorul de la Auschwitz - o poveste reală despre supraviețuire 27 ianuarie 2019 - 14:23

[…] de la Auschwitz a fost anunțat cu puțin înainte de Gaudeamus 2018, iar eu am știut de atunci că îmi doresc să o citesc. Așa se face că nici n-am mai așteptat […]

răspunde
simonerentea 18 noiembrie 2018 - 11:55

Eu nu am mai ajuns la târg, nu am mai avut curaj. :p Sunt mult prea multe cărți noi super faine și mi-e teamă că nu am timp să le citesc (plus alte zeci rămase în bibliotecă). Dar nu m-am putut abține de la black friday și mi-am cumpărat biografia lu’ madam Obama, abia aștept să primesc cartea, sunt sigură că o să o devorez. Super listă, am mai adăugat în lista mea de to read câteva titluri, o să mi le iau de Crăciun. Thanks!

răspunde
andreeachiuaru 18 noiembrie 2018 - 12:52

Aș vrea să am și eu responsabilitatea asta, dar, nu. Oricum ar fi, nu m-am plans niciodata de prea multe carti. De prea putin spatiu si timp, da, dar bucuria tot ramane.

răspunde
Dana 15 noiembrie 2018 - 18:35

Eu am pe listă:
Leïla Slimani – În grădina căpcăunului (Cântec lin mi-a plăcut mult) – Trei
Noduri – Domenico Starnone – Litera
Manual pentru femei de serviciu – Lucia Berlin – ART
Virginia Woolf – O cameră doar a ei – Black Button Books
16 prozatori de azi.lit, volum coordonat de Andreea Răsuceanu – Humanitas
Imortaliștii – Chloe Benjamin – Storia Books

Ferrante o am deja în italiană, iar O logodnă foarte lungă am luat-o în engleză acum vreo 2 săptămâni din anticariatul Bookoteca (parcă 7 lei am dat pe ea). Petronela mi se pare dezamăgitoare în calitate de scriitoare. Am luat la bookswap-ul din 27 octombrie Orbi și chiar am început-o acum 2 zile, dar, nu o să o continui. Are fraze foarte lungi, multe cuvinte aruncate acolo doar de dragul de a presăra niște cuvinte interesante sau din psihologie. E totul așa clișeic. Ideea cărții e bună, dar, execuția lasă foarte mult de dorit. Cazul ei de blogger devenit scriitor mi se pare un epic fail. Apreciez mult de tot cum scrie pe blog + toate recomandările de lectură și filme, dar mă voi limita la asta.

răspunde
andreeachiuaru 16 noiembrie 2018 - 15:40

Cu siguranță depinde tare mult și de ce e crucial pentru tine la capitolul lectură. Uite, pentru mine, dacă emoția există și mă regăsesc eu în carte și/sau mi-e de folos, trec cu vederea scriitura. La ficțiune sunt ceva mai exigentă. Asta ca să înțelegi de ce o recomand eu pe Petronela și-mi asum 100% asta. Aștept un bookhaul cu ce ți-ai luat de la târg? Să știu să trec pe la tine.

răspunde
Dana 16 noiembrie 2018 - 16:54

Nu știu dacă scriu pe blog despre Gaudeamus, dar vreau să scriu jurnalul de octombrie 😛
Păi Orbi e ficțiune, nu? Știu că e promovat drept roman. Tocmai de asta și aveam alte așteptări. Pentru mine și scriitura e f importantă. Dacă nu îmi place, nu mă pot concentra deloc la poveste. Și eu o recomand pe Petronela ca om și jurnalist. Uite, dacă scria efectiv despre experiența ei la psiholog, sub formă de eseuri, probabil mi-ar fi plăcut. Dar, sub forma în care e, îmi pare o compunere școlărească, cu dialoguri rigide.

răspunde
andreeachiuaru 17 noiembrie 2018 - 13:50

Da, e ficțiune, ai dreptate aici. S-ar putea să-ți placă mai mult „Privind înăuntru” atunci pentru că e fix ce zici tu. N-am citit mult din ea, doar vreo 30 de pagini, dar e eseu ca formă. Doar că am nevoie de o anumită stare ca să mă bucur de ea și momentan mă distrag toate noutățile apărute.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe