Acasă Alte ideiEvenimente Ghidul vizitatorului la târgul de carte Kilipirim

Ghidul vizitatorului la târgul de carte Kilipirim

de andreeachiuaru
4 comentarii

Săptămâna aceasta se întâmple Kilipirim – târg de carte cu discount, iar eu am intrat deja în febra cumpărătorului curios. Mi-am fixat bugetul, am idee despre standurile pe care vreau să le vizitez și aștept cu entuziasm să vă povestesc ce am adus nou în bibliotecă. Până una alta, am pus la cale un ghid al vizitatorului la Kilipirim.

Târgul ăsta chiar are reduceri

Știu că se numește „târg de carte cu reduceri”, dar prima mea impresie, în anul I de facultate, a fost că e doar o chestie care să atragă și cam atât. Știm cu toții foarte bine că, la marile târguri de carte, nu reducerile determină oamenii să plece cu plasele pline de cărți. E mai degrabă vorba despre sentimentul de a cumpăra direct de la editură. La Kilipirim chiar găsești reduceri!

Încearcă totuși să ajungi în primele zile

Da, târgul se desfășoară pe parcursul a cinci zile. Spre deosebire de Gaudeamus sau Bookfest, însă, unde numărul de exemplare e suficient de mare încât să nu-ți faci probleme că nu vei putea prinde un exemplar din cartea pe care urmăreai să o aduci în bibliotecă, la Kilipirim e puțin diferit.

Dacă mergi în weekend, ai toate șansele să fie foarte aglomerat. Atât de aglomerat încât să nu poți nici măcar să vezi foarte bine rafturile. Sau, sad news, să nu mai prinzi cine știe ce reduceri.

Și încă ceva: multe dintre cărțile aduse la Kilipirim sunt fie volume vândute cu mici defecte. Dar în cazul meu n-a fost nimic peste care eu nu am putut să trec, crede-mă pe cuvânt. 

Gândește-te la un buget pe care vrei să-l aloci pentru Kilipirim

Dacă nu ai un buget nelimitat de dat pe cărți (ceea ce e foarte posibil) sau nu ai făcut economii special pentru târg, îți sugerez să-ți impui un buget fix de la care să nu te abați.

20 de lei (da, îți poți lua câteva cărți chiar și cu 20 de lei), 50 de lei, 100 de lei etc. Dacă la orice alt târg de carte poți veni cu lista de acasă (ceea ce nu îți recomand), la Kilipirim poți veni doar cu niște idei de titluri, dar nu-ți pot garanta că le vei și găsi la preț redus. Pentru că tentația e mare, te sfătuiesc să-ți scoți de pe card suma alocată. Deși entuziasmul de moment te va face să crezi că nu vei regreta dacă vei arunca jumătate din salariu pe cărțile de la târg, dacă nu vei lua salariul chiar în următoarele câteva zile, șansele să îți pară rău sunt mari, foarte mari.

Aruncă o privire la toate standurile 

De obicei, e destul de aglomerat, iar dacă reușești să ajungi în fața unuia dintre mesele sau rafturile cu reduceri (cărți despre care, vă ziceam, nu vor fi constant înlocuite) vei avea tendința să iei toate cărțile care ți se par interesante. Ai 100 de lei buget alocat și te oprești, să zicem, la standul editurii Humanitas, unde lași 90 de lei. Foarte posibil ca, imediat ce se eliberează un alt stand, să găsești alte cărți care să-ți facă cu ochiul. Și atunci ai două posibilități: fie uiți de partea cu bugetul alocat, fie pleci ușor dezamăgit, iar bucuria adusă de cărțile deja achiziționate scade destul de mult (been there, done that).

Nu cumpăra o carte doar pentru că este ieftină

La Humanitas, de exemplu, găsești multe cărți la 5, 10 sau 15 lei. Tendința este să cumperi chiar și autori de care nu ai mai auzit (ceea ce nu e chiar atât de rău, în fond). Însă ce nu-ți recomand să faci este să cumperi cărți a căror descriere nu te mai obosești să o citești. În ceea ce mă privește, rar cumpăr cărți despre care să nu fi auzit cât de puțin înainte. Însă am surprins și discuții de genul: „Hai să o cumpărăm și pe asta, nu vezi că-i 5 lei?!”

Fii atent la defectele cărților

Nu sunt defecte peste care nu poți să treci. Cel puțin pe mine nu mă deranjează. Însă dacă ești genul de cumpărător care apreciază exclusiv cărțile noi, ar fi bine să te uiți bine la starea în care se află fiecare volum. Valabil și dacă ești în căutarea unui cadou. Unele au probleme cu supra-coperta, altele au paginile ușor murdare sau câteva colțuri îndoite. Dă-ți câteva minute să răsfoiești cartea și să decizi dacă merită sau nu să o achiziționezi. Și nu uita să fii indulgent: ai șansa să prinzi chiar o reducere de 80%.

Tu ai fost la Kilipirim? Cu ce impresii (și cărți) te-ai întors de acolo?

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

4 comentarii

Să citești mai mult fără să dai avere pe cărți (2) - Blog de idei 4 februarie 2018 - 16:24

[…] Kilipirim e primul care îmi vine în minte. Dar la majoritatea târgurilor de carte găsești coșuri cu prețuri reduse. E drept, acolo vei primi doar ediții mai vechi, poate chiar cu mici defecte. E un soi de anticariat în cadrul unui târg de carte, dacă vrei. Iar coșurile respective mi se par foarte prietenoase cu bugetul tău. Dacă alegi să te răsfeți, e alegerea ta. Dar nu uita că prețurile la târgurile mari de carte (Gaudeamus, Bookfest) sunt, de obicei, prețuri fără reduceri aplicate. Asta ca să nu te mire când o să găsești cartea pe Elefant, o lună mai târziu, cu 50% reducere. Atunci să vezi regrete legat de faptul că iar ai dat o avere pe cărți! […]

răspunde
Primul bookhaul de pe blog - octombrie 2016 | Blog de idei 20 noiembrie 2017 - 18:29

[…] de toamnă. Din experiențele anterioare, m-am întors cu plasele pline de cărți. Pe scurt, Kilipirim este un târg de carte unde edituri mari aduc cărți cu mici defecte sau cu reduceri foarte mari. […]

răspunde
Anca Ciochina 14 martie 2017 - 17:55

Kilipirimul este targul meu preferat :D, buget nu sunt in stare sa gandesc si nici sa ma limitez la cheltuit, reducerile sunt uimitoare, dar nu la toate editurile. Ideal e sa te uiti si pe site-urile librariilor online, mie mi s-a intamplat sa iau o carte cu 10 lei de la targ si sa fie 5 lei pe alte site-uri. Dar mi s-a intamplat si sa iau carti de 40 de lei cu 5 lei. Singura recomandare pe care pot sa o dau fara sa fiu ipocrita si sa pretind de la altii ce nu sunt eu in stare sa fac este sa fiti atenti unde sunt reduceri reale si unde nu.

răspunde
Andreea Chiuaru 14 martie 2017 - 18:06

Din experiența anilor trecuți, eu am început să-mi fac și buget. Sfaturile pe care le-am dat sunt gândite pe baza greșelilor pe care le-am făcut. Totuși, la Kilipirim-ul din octombrie am fost foarte dezamăgită de ofertă. Sper să nu se repete.

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe