Acasă Cărți dragi Hemingway și cu mine de Paula McLain | micro-recenzie de carte

Hemingway și cu mine de Paula McLain | micro-recenzie de carte

de andreeachiuaru
4 comentarii

Hemingway și cu mine este un roman scris de autoarea Paula McLain despre mariajul dintre Ernest Hemingway și scriitoarea și corespondenta de război Martha Gellhorn.

În timp ce Hemingway nu are nevoie de prezentare, Martha Gellhorn e un nume mai puțin cunoscut la noi, însă ce mi se pare interesant de reținut despre ea este că un premiu Pulitzer îi poartă astăzi numele și este una dintre cele mai mari jurnaliste din America tuturor timpurilor.

Cât despre Paula McLain, ea a devenit cunoscută datorită romanului The Paris Wife care urmărește mariajul dintre Hemingway și prima lui soție, Hadley. Hemingway și cu mine nu este însă o continuare per se a romanului Soția din Paris, tradus și la noi la Editura Humanitas Fiction.

Despre ce e Hemingway și cu mine?

Așa cum spuneam și puțin mai sus, Hemingway și cu mine este povestea mariajului dintre Hemingway și Gellhorn. Însă, mai mult decât atât, romanul scris în proporție de 90% la persoana I vorbește și despre formarea scriitoarei Martha Gellhorn, ascensiunea ei de la jurnalista fără experiență la corespondentul de război care a rămas în memoria colectivă și provocările vieții ei literare.

Ce mi-a plăcut la carte?

Nu am început să citesc Hemingway și cu mine cu așteptări uriașe. Povestea despre cum a ajuns cartea pe lista mea de lecturi am spus-o deja aici.

Ce aș ține musai să reiau din ce am scris acolo, în caz că nu vreți să intrați și pe instagram, e că eu nu sunt fană Ernest Hemingway. Am citit Bătrânul și marea și Fiesta și nu mi-a plăcut niciuna dintre ele. Lucrul care-mi displace cel mai mult e stilul lui jurnalistic, destul de sec și lipsit parcă de emoție. Menționez asta pentru că Hemingway este din categoria scriitorilor ai cărui stil ori îl urăști, ori îl iubești.

Deci surpriza a fost felul în care e scrisă Hemingway și cu mine. De fapt, surpriza mai mare a fost că nu mă așteptam ca Paula McLain să scrie atât de bine. Și, pe cuvânt, sunt tare pretențioasă la stiluri de scriere. Pe lângă faptul că e scrisă la persoana I, cum ziceam și la început, cartea are ceva din aerul unui jurnal. Pe parcursul întregii lecturii a fost nevoie să-mi amintesc din când în când că nu citesc memoriile Marthei Gellhorn, ci o carte despre ea.

Cred că asta vine atât dintr-o documentare amănunțită (ceea ce am iubit la carte), cât și din identificarea dintre McLain și Gellhorn. Cel de-al doilea aspect e doar o părere, firește. Primul e susținut în post-fața cărții.

Hemingway și cu mine nu e doar o altă carte despre Hemingway

Hemingway și cu mine nu e doar o altă carte despre Hemingway. Pentru că, întâi și întâi, e o carte despre Martha Gellhorn. E o carte unde Hemingway este personaj, dar nu personajul principal. Iar asta mi-a plăcut tare mult.

Relația dintre Hemingway și Gellhorn poate fi descrisă oricum numai nu plictisitoare. Nevoia Marthei de a fi o femeie pe propriile picioare, nu doar soția lui Hemingway, m-a mișcat teribil. Martha Gellhorn, așa cum a prezentat-o McLain în carte, e o femeie de carieră, însă o ființă complexă. Mi-a plăcut mult și că nu s-a limitat la a descrie relația cu soțul ei. De altfel, într-o interviu acordat chiar de Gellhorn la mulți ani după moartea lui Hemingway, Gellhorn a spus un lucru absolut genial.

Nu vreau să fiu o notă de subsol în viața cuiva.

Dincolo de asta, mi-a plăcut cât de umană a fost Martha Gellhorn din carte. Dacă am face o clipă abstracție de faptul că personajele sunt două personalități de seamă, Hemingway și cu mine e și o carte despre nevoia de afirmare în cuplu și competiția care ia uneori naștere când succesul nu e repartizat egal. Apropo de asta, îmi place mult mai mult titlul în engleză al cărții, Love and ruin.

Am simțit cum mă cuprinde gelozia atât de acut și înfiorător, de-mi venea să mă strecor undeva sub verandă și să încep să-mi rod singură ficatul. Eu încă așteptam și mă rugam să dau de povestea potrivită pentru carte, în timp ce el părea să fi picat acolo cu naturalețe, de parcă era o stare primită în dar de la Dumnezeu. (…) Eram prea meschină, iar el era prea fericit.

Ce nu mi-a plăcut la carte?

Am căutat îndelung ceva care să nu-mi fi plăcut, însă nu am găsit. Cred că mi-ar fi plăcut o scurtă prefață în care să fiu pusă în temă de un editor cu privire la viața lui Hemingway înainte de întâlnirea cu Martha Gellhorn. Mă refer aici, în special, la perioade în care el a scris diferite romane, trecutul lui amoros etc. Au fost aspecte pe care le-am aflat pe parcursul lecturii sau printr-o documentare suplimentară. Dar asta a fost, desigur, doar o preferință personală de a afla mai mult și nu a știrbit cu nimic frumusețea cărții.

Cui recomand Hemingway și cu mine?

Fanilor lui Hemingway, cu siguranță. Fie că vorbim aici de persoane fascinate de Hemingway ca scriitor sau de viața lui – literară și amoroasă. Însă, dincolo de asta, Hemingway și cu mine e un roman perfect și pentru cei care  iubesc ficțiunea istorică. Și cred că, la un anumit nivel, toți cei care au aspirații de scriitori se vor regăsi măcar puțin în cartea asta.

Eram epuizată și înspăimântată, dar mă simțeam totodată mai puternică și mai capabilă decât fusesem în tot anul scurs. Fără Ernest alături, mi-era mai ușor să am încredere în mine, și asta îmi plăcea.

Carte vs. film – Hemingway & Gellhorn (2012)

Înainte să vă spun cum mi s-a părut filmul, simt nevoia de o precizare: nu e vorba despre o carte și ecranizarea ei. Filmul a apărut în 2012, în timp ce cartea Paulei McLain s-a lansat în 2018. Sunt doar o carte și un film care tratează același subiect.

Da, mi-a plăcut filmul, însă, spre deosebire de carte, au fost teme pe care le-a tratat prea puțin. Mă refer aici la viața Marthei Gellhorn înainte de căsătoria cu Hemingway și relația cu părinții ei. Apoi, ar mai fi și faptul că în carte și în film Martha și Hemingway s-au cunoscut într-un mod diferit, iar relația lor la început puțin altfel decât e prezentată în film. Desigur, eu am citit o carte de ficțiune istorică și există posibilitatea ca adevărul să se afle undeva la jumătate sau chiar ca în film lucrurile să fi fost mai aproape de adevăr decât în carte.

E doar un mic neajuns, până la urmă. Însă puțin dezamăgită am rămas mai ales de faptul că Martha Gellhorn e prezentată ca jurnalistă și atât. Latura ei de scriitoare nu e deloc prezentă în film, precum nici toate frământările ei. Am sesizat asta mai ales pentru că au fost unele dintre lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult în roman.

Despre realizare, actori, dar mai ales reimaginarea scenelor de război nu am absolut nimic de zis, pentru că au fost peste așteptări.

Cred că, dacă ce vă doriți este să aflați povestea de dragoste dintre Hemingway și Gellhorn, filmul e suficient. Însă dacă vreți o carte bine scrisă în care Hemingway nu e chiar personajul principal, atunci cartea e cea cu care ar trebui să începeți.

Filmul Hemingway and Gellhorn, e disponibil pe HBO GO.

Vrei să cumperi cartea?

O găsești pe Libris, atât în limba română, cât și în limba engleză, alături de alte cărți din categoria beletristică.

Foto: Martipan

Arată-le și prietenilor:

S-ar putea să-ți placă și:

4 comentarii

Eugenia de Lionel Duroy | Micro recenzie de carte | Blog de idei 26 martie 2020 - 10:44

[…] Eugenia Rădulescu, personaj principal și narator al poveștii. Însă, la fel ca în cazul lui Hemingway și cu mine, femeia pe care am ajuns să o cunosc în paginile cărții a devenit mult mai mult decât iubita […]

răspunde
Soția aviatorului de Melanie Benjamin | Micro recenzie de carte 10 februarie 2020 - 9:06

[…] Soția aviatorului este o carte de ficțiune istorică despre Anne Morrow Lindbergh, soția faimosului aviator Charles Lindbergh. Nu e un volum de memorii, deși stilul pare asemănător unuia, mai ales că narațiunea are loc la persoana I. Mie îmi plac acest gen de povești, pasiune descoperită după ce am citit Hemingway și cu mine. […]

răspunde
Soția din Paris de Paula McLain | Micro recenzie de carte | Blog de idei 11 august 2019 - 19:55

[…] de viața lui Ernest Hemingway având în vedere că a scris deja două cărți despre el. Despre Hemingway și cu mine, cartea care urmărește mariajul cu Martha Gellhorn v-am spus deja că a fost printre cele mai […]

răspunde
Cărți citite de la început de 2019 și până acum și recomandări 7 august 2019 - 19:59

[…] Hemingway și cu mine – după dezamăgirea provocată de Fiesta am crezut că nu voi citi vreodată despre Hemingway. Însă nu el m-a fascinat, ci Marta Gellhorn, cea de-a treia lui soție. E mai degrabă o carte despre ea decât o carte despre el și e atât de bine scrisă încât ai impresia că citești un volum de memorii. […]

răspunde

Spune-mi părerea ta:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies pentru a personaliza conținutul pe care ți-l arată și pentru a contoriza numărul de vizitatori care accesează articolele. În regulă Află mai multe